“NAREDNIH OSAM MESECI SU KRITIČNI I ZA EVROPU I ZA NAS” Vučić: Držaćemo pod kontrolom cene hrane (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dve i po godine traje kriza u celom svetu, pre toga smo imali probleme sa migranstskom krizom, a pre neku godinu i sa poplavama, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dve i po godine traje kriza u svetu, dve i po godina otkako je krenula korona. Pre toga imali smo problema sa migranstkom krizom i najvećim poplavama. Ova zdravstvena kriza nije samo oduzela živote hiljade ljudi, kaže Vučić.

Imamo i ekonomsku krizu koja je pogodila ceo svet. Kada je bilo zatvaranja, mi smo to izdržali i to mnogo bolje od zemalja koje su mnogo snažnije od nas, ali zato što smo uspeli da otvorimo 250 novih fabrika koje su uglavnom izvozno orijentisane i samim tim su popravile stanje našeg spoljnotrgovinskog bilansa i samog BDP-a, rekao je Vučić.

Kako je naveo, narednih osam meseci su kritični za celu Evropu, i za sve nas.

– Avgust je kritičan jer imamo probleme sa vodosnabdevanjem, jer je suša. Ugalj ne mogu da nam dovoze zato što je dubina Dunava na 1,7 – 1,8 metara. To pravi muke u proizvodnji električne energije, vode, svega. Ne bismo uvozili struju danas da imamo normalnu hidrologiju. Svi koriste klimu, normalno, to je prihvaćen životni standard. Kao što Beograd – Novi Sad više niko ne ide starim putem, objašnjava on.

Moraćemo da radimo na nekim novim stvarima, pa ćemo morati da imamo nižu proizvodnju uglja, zato na sve načine koristimo vozove. Na sve načine se pripremamo, i danas se utiskuje gas iz našeg skladišta u Mađarskoj. Nama je ostalo još 7 miliona kubnih metara da naš deo skladišta bude sto odsto pun.– Nastavljamo da punimo naše zakupljene kapacitete u Mađarskoj, država je preuzela najveći teret na sebe. Ovim želim da pokažem građanima koliko se borimo kao država, reč sigurnost je od ključnog značaja za naredni period, kaže, dodajući: “Što se tiče povećanja, ono će biti minimalno, a znate kakve su cene drugde i koliko su skočile. Hoćemo da napravimo najbolji ambijent”.

– Dve milijarde kubnih metara gasa platićemo 750 miliona evra, a jednu milijardu da kupujemo po današnjoj ceni platili bismo tri milijarde, rekao je Vučić.

Kada je reč o hrani, odnosno ulju, šećeru, brašnu, “sve ćemo držati pod kontrolom”.

– Cena hleba, onog osnovnog, će se minimalno povećati, ali ne drastično, onaj osnovni hleb “Sava” – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i važnost ulaganja u infrastrukturne projekte.

– Ne smemo da imamo problema sa likvidnošću. Tu već danas postoje problemi koje možemo da vidimo svugde u Evropi. Za nas je važno da nastavimo da gradimo autoputeve, pruge, naučno-tehnološke parkove, uskoro krećemo u izgradnju infrastrukture stadiona između Novog Beograda i Surčina, tu ćemo izgraditi najmoderniji otvoreni stadion, jedan od najlepših u svetu, dodao je predsednik.

– JOš mnogo moramo da uložimo u poljoprivredu i navodnjavanje. Velika ulaganja države ali i privatnog sektora, sad strepimo za kukuruz, naglasio je on.

Izvor:Blic, Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
2 mjeseci ranije

ohhho ho ovaj od 2o12 God trpa u svoj novcanik sa bin Miladin Zajeb sa zlatnim zubom

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker