Mihajlović: Neki bi u Srbiji da ženama uskrate prava kao talibani

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Neprihvatljivo je stavljati žene na stub srama i osude zbog toga da li su majke li ne, da li žele da rađaju i koliko dece žele da imaju, poručila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je u saopštenju ukazala nabrojne predsrasude i rodne stereotipe u društvu, ističući kako o tome „govori i činjenica da bi mnogi i danas u svojim stavovima da vrate žene u srednji vek, kada su bile ugnjetavane, bez prava i sloboda“.

„Takve optužbe bih očekivala od Vuka Jeremića, lidera talibanskog dela opozicije, ali izgleda da talibanski način ophođenja prema ženama u Srbiji dobija još neke pristalice“, poručila Mihajlović i naglasila da je važno da se klonimo svakog vida diskriminatornog, pa i ekstremističkog viđenja položaja žena u društvu i da stvaramo zajednicu u kojoj će žene, kao i muškarci, imati jednake mogućnosti da se razvijaju, napreduju i žive.

Svaka osoba, bilo da je muškarac ili žena, ima pravo da sama odluči da li će imati decu i koliko, smatra ona i tvrdi da je zadiranje u nečije lične i privatne odnose pitanje kako elementarnog nevaspitanja, tako i odgovornosti ako ste na javnoj funkciji.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović prethodnih dana bio je na meti kritika javnosti zbog izjave o ulozi žena bez dece u populacionoj politici koja je ocenjena kao „uvredljiva“, a on je odbacio optužbe tvrdeći da je njegova izjava „izvučena iz konteksta“. (Fonet)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker