“LUKAŠENKOVA REČ JE PORUKA, PUTINOVA ĆE BITI – ODLUKA” / Šta se krije iza oštrog upozorenja koje je predsednik Belorusije uputio Srbiji i zašto njegovu izjavu treba ozbiljno shvatiti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Srbija više neće moći da sedi na svim tim stolicama”, izjava je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koja je utorak poprilično jako odjeknula. Mada, moglo bi da se ispostavi, nedovoljno jako u odnosu na stvarnu težinu reči koje je uputio našoj zemlji.

Zašto se Lukašenko bavi Srbijom? Zašto baš sada? Koji mu je interes i kakve on veze ima sa nama? Da li je to sam smislio ili je to deo neke šire kampanje? Dosadašnje pravilo je bilo – ono što Lukašenko kaže, to Putin misli. Uostalom, nije jedini iz okruženja ruskog predsednika koji je zadužen da “zbori iz njegovog trbuha”. Ipak, za poruku, upozorenje ili čak pretnju Srbiji, kako god to ko shvatio, nije odabran ni Dmitrij Medvedev, ni Ramzan Kadirov, nego baš Lukašenko.

Kroz Lukašenkovu metaforu o stolicama, kojih prema njegovom mišljenju nema samo dve, nego tri ili više (?!), tiho provejava zamerka o “stremljenju Srbije ka EU” uvezana u istoj rečenici sa srpskim egzistencijalnim problemom – Kosovom.

“Ako oni tamo hoće, kako kažu, da sede na tri stolice, neće uspeti. Tu smo mi Rusija, Evropska unija, Amerika i ostali… Ali im neće dati da sede na svim tim stolicama, pre svega Evropska unija, kuda oni streme”, istakao je Lukašenko, komentarišući zaoštravanje situacije kada je reč o Kosovu i govoreći o mogućnosti podrške Srbiji, te mnoge naveo na tumačenje njegovih reči, ali i šta one zapravo znače po srpsku politiku.

“Putin progovara iz Lukašenka”

Prema rečima direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova za “Blic”, iz Lukašenka je zapravo progovorio Putin. On nema sumnje da je predsednik Belorusije u ovom slučaju samo medijum poruka koje dolaze direktno iz Kremlja.

– Sužava se manevarski prostor za vlast u Srbiji. Lukašenko očigledno izgovara ono što Putin misli. Iako je Vučić mislio da će moći doveka da balansira, prvo je stigao pritisak sa Zapada, kada je imao opravdanje da nije formirana Vlada, a evo samo što se nije formirala, sada kreće pritisak i sa druge strane – kazao je Popov.

Popov dalje ističe da će Srbija svakako u skorije vreme morati da se opredeli, a da to neće biti, kako dodaje, nimalo lako, niti bezbedno po nas.

– Rusija je važan ekonomski partner Srbiji, pa bi u slučaju da se jasno opredelimo za EU, i uvedemo sankcije Rusiji, ugovor o gasu, ukoliko je sklopljen pod povlašćenim uslovima, bio automatski suspendovan. Odluka Srbije zapravo izgleda ovako: Ako uzmeš, pokajaćeš se, ako ne uzmeš, pokajaćeš se – ističe Popov.

Ono što je još izvesno, navodi Popov, jeste da će duga neodlučnost koju je Srbija pokazala u spoljnoj politici, može dovesti do još dužih posledica.

– Ovakva neodlučnost i takozvano “sedenje na dve i više stolica” neće dovesti, nego je već dovelo do trajnih posledica po naše međunarodne odnose i spoljnu politiku. Čak i da se sutra ruska agresija prekine, odnosno da se završi rat u Ukrajini, mi ćemo ostati upamćeni kao zemlja koja se nije opredelila – objašnjava Popov.

“Kada Putin progovori to je odluka”

Da se u izjavama Lukašenka o trenutnom položaju Srbije u spoljnoj politici pritajio Putin sa Popovim je saglasan i analitičar Dušan Janjić, koji, kako navodi, predsednika Belorusije u ovom slučaju vidi samo kao glasnogovornika Rusije. Ipak, on smatra da Srbija mora jasno da dođe odgovora šta dobija od EU, a šta od Rusije, u slučaju da odluči da se prikloni jednoj strani.

– Mogu da verujem i da je Lukašenko to sam smislio, ali ipak mislim da je to poruka Moskve. Lukašenko je tu samo glasnogovornik. Nisam siguran šta Belorusija može da ponudi Srbiji, niti sam siguran da imaju neposrednu moć da nam ozbiljnije naškode. Jedino što mogu da urade jeste da nas stave na listu neprijatelja, što bi nama svakako pomoglo i stišalo bi i relaksiralo određene tenzije u regionu. Svakako, ono što se može zaključiti jeste da je ovo posredna poruka Putina, i da on više neće tolerisati dosadašnju politiku Beograda. Lukašenko je samo probni balon, da se vidi dokle će Vučić moći da se opire – navodi Janjić.

Kako je još kazao Janjić, mišljenja je da će Srbija uskoro svakako morati da se opredeli, te objasnio kako će određeni koraci i odluke uticati na srpsku politiku i ekonomiju zavisno od istih.

– Ne bih voleo da sam trenutno u Vučićevoj koži. On će sada jasno i glasno morati da kaže: “S vama hoću, sa vama neću”. Kada bih bio na Vučićevom mestu, pitao bih Putina šta traži, pa da potom vidim šta mi je činiti. Ako se opredelimo za EU, imaćemo posledice po ekonomiju od strane Rusije, dok sa druge strane, sankcije koje bi naša zemlja uvela Rusiji njoj ne bi nimalo naškodile. Kada je EU u pitanju, mi od njih prvenstveno moramo da tražimo garancije da ćemo dobiti ono što trenutno imamo od Rusije. Potrebna nam je usaglašenost – kaže Janjić i naglašava da Srbija može da se u potpunosti osloni na EU tek kada vidi šta ona ima da nam ponudi.

Pritisci i poruke upućene Srbiji, primećuje Janjić, dolazile su i ranije, međutim, Lukašenko je sada prva veća politička figura koja to čini, te je i ozbiljnost situacije veća.

– Ukoliko se oglasi Putin, to neće biti, kao u slučaju Lukašenka, poruka, već odluka. Zato ove izjave svakako treba shvatiti ozbiljno. Srbija se trenutno nalazi na raskrsnici, i nekako joj uspeva da vozila prolaze pored nje, a da je niko ne udari. Međutim, bliži se momenat kada će proći neki tramvaj i dobro nas zakačiti i napraviti veliku štetu. Zato je vreme da se konačno odlučimo gde stojimo – zaključio je analitičar Dušan Janjić.

Đukić: “Šta ako stolice počnu da izmiču”

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Đukić izjavio je da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko uputio poziv Srbiji da se u novim međunarodnim okolnostima potpuno svrsta uz Rusiju i Belorusiju.

Đukić je agenciji Beta kazao da takva poruka po prvi put dolazi s Istoka i da se radi o jasnom pozivu Srbiji da može računati na Rusiju i Belorusiju ako stane uz njih.

– Lukašenko je u tandemu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Koordinacija između Lukašenka i Putina je dostigla vrhunac i ta izjava da Srbija više neće moći da sedi na više stolica, ima posebnu težinu. On je zapravo poručio Srbiji da ako je prijatelj Rusiji i Belorusiji onda ne može imati druge prijatelje ‘sem nas’ i da ’mora ići s nama do kraja, ili da ode na drugu stranu’“, ocenio je Đukić.

Dodao je da su vlasti u Srbiji morale još ranije da shvate da ne mogu da vode spoljnu politiku „sedenja na tri stolice“, a sada da se ne može voditi „nojevska politika zakopavanja glave u pesak“.

– Nemoguće je da pored Srbije protutnje svi događaji na međunarodnoj sceni, koji se sada odigravaju, i da kad sve prođe ‘srpski noj izvadi glavu iz peska’ i kaže ‘evo mi smo pobedili’. To neće proći ni na jednoj strani, kako kaže Lukašenko“, naglasio je Đukić.

Na pitanje Bete, kakve se mogu očekivati posledice ako se Srbija opredeli za samo jednu stranu, Đukić je kazao da bi Srbija bila potpuno izolovana ako bi se svrstala uz Rusiju i Belorusiju.

– Ako bi se svrstali uz ‘istočni blok’, Evropska unija i NATO bi Srbiji uveli sankcije. Srbija se nalazi kao ostrvo okruženo članicama EU i NATO, i postavlja se pitanje kako bi Rusija, u takvom okruženju, uopšte mogla da pomogne Srbiji u bilo kom smislu. To se pokazalo i pre tri dana, kada je izbila kriza na severu Kosova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je uputio jake političke poruke i osudio Zapad, ali je istakao da Srbija ne može očekivati članstvo ili pomoć od bezbednosnog saveza koji čine Rusija, Belorusija, Kazahstan i još par država bivšeg Sovjetskog saveza“, objasnio je Đukić.

Po njegovim rečima, ako bi Srbija uvela sankcije Rusiji, moglo bi da se desi da Rusija uskrati podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

„Ipak, mislim da Rusija ne bi trebalo da uskrati tu podršku Srbiji iz principijelnih razloga, ali i zbog toga što će Kosovo biti potkusurna moneta u nekom pogađanju između Moskve i Vašingtona. Dakle, ako bi uvela sankcije Rusiji, Srbija ne bi izgubila ni u političkom ni ekonomskom pogledu. Srpska spoljna politika bi sada trebalo da napravi presek stanja i da konačno napusti politiku koja nosi nojevski karakter“, rekao je Đukić.

Upitan da li će nova vlada napraviti „presek stanja“ u spoljnoj politici, Đukić je kazao da se u narednih nekoliko meseci na tom planu ne mogu očekivati nikakve promene.

„Srpski režim traje već deset godina i on bi najradije da se i dalje kreće po svojoj inerciji. Ne očekujem da će nova srpska vlada napraviti bilo kakve značajnije promene u spoljnjoj i unutrašnjoj politici. Režim će pokušati da, dokle god može, vodi politiku sedenja na tri stolice (EU, NATO, Rusija) i to će trajati dok te stolice ne počnu da uzmiču“, zaključio je Srećko Đukić. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker