Lukašenko upozorio Srbiju: Želite sjediti na tri stolice, ali nećete uspjeti u tome

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko prokomentarisao je za bjelorusku državnu novinsku agenciju Srbiju i da li bi Bjelorusija pomagala Srbiji u slučaju potrebe.

“Moramo napraviti razliku između lidera i običnog naroda. Da ste u mojim cipelama kako bi vidjeli sve to? Naravno da trebamo pomoći srpski narod i to ćemo učiniti. Mi smo takav tip ljudi. Uzeti ćemo i u obzir Srbijansku politiku prema Bjelorusiji,” rekao je Lukašenko.

Nastavio je komentarišući da Srbija želi da sjedi na više stolica i da smatra da to nije održivo.

“Oni žele da sjede na tri stolice, ali neće uspjeti u tome. To su mi, Rusija, EU i Sjedinjene Američke Države, i tako dalje. Žele da budu dobri sa svima. Neće dobiti šansu da balansiraju, prije svih od Evropske unije kojoj se tako snažno žele pridružiti,” poručio je Lukašenko.

Na pitanje šta Bjelorusija može uraditi za Srbiju, Lukašenko je rekao da je o tome razmišljao ranije.

“Ne znam šta možemo uraditi za njih. Prvo bih pogledao šta su oni uradili kada su Bjelorusiji uvedene sankcije. Ne želim kopati po nedavnoj prošlosti, ali pogledajte…,” oštar je bio predsjednik Bjelorusije.

Lukašenko je i podsjetio na svoju posjetu Srbiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine i opisao je kao izuzetno opasnu i da je u trenutku kad je dolazio bombardovanje već bilo u toku.

Podsjetio je da se Srbija pridružila nekim od sankcija koje su uvedene Bjelorusiji, ali da su Srbi rodbinski narod za njega i da su dobri i razumni ljudi.

Srbija je jedna od država u Evropi čija populacija prema istraživanjima pruža najveću podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. Srbija se također odbila pridružiti većini sankcija koje su zapadne zemlje uvele kako bi kaznile Rusiju zbog invazije.

U prethodnom periodu bila je posebno izražena vojno-tehnička suradnja između Rusije, Bjelorusije i Srbije. Srbijanska vojska je ranije učestvovala u vojnoj vježbi “Slavensko bratstvo” sa vojskama Rusije i Bjelorusije. Također, Bjelorusija je Srbiji donirala četiri aviona Mig-29.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker