Kurti: Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Premijer Kosova Albin Kurti optužio je Srbiju da suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice Evropske unije – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Sjevernu Makedoniju i da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je riječ o Kosovu, da želi njegovu “bosnizaciju”.

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao „mala Rusija“ – paternalistički i hegemonistički, prenio je Tanjug.

Bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku pokušava pretvoriti u Bjelorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, te da na Kosovu preko zajednice srpskih opština (ZSO) želi napraviti Republiku Srpsku.

Kurti kaže i da imaju posla sa “državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi”.

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može “ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu susjeda”.

Izvor tenzija u region

Kurti tvrdi i da Srbija “izvozi” tenzije u region i destabilizuje ga, zbog svoja dva, kako kaže, “unutrašnja defekta”, navodeći da su to nedostatak demokratije i neuspjeh u suočavanju sa prošlošću.

Kurti kaže i da Srbija dijalog dvije zemlje razumije kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao “dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji”.

“Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uvjerili u posljednje najmanje tri decenije”, rekao je Kurti.

Na pitanje da li imaju pravo oni koji ZSO vide kao novu Republiku Srpsku na Balkanu, Kurti odgovara potvrdno.

“Takvu tvorevinu imamo u BiH – zove se Republika Srpska, izgrađena je u Dejtonu i služi Beogradu, a ne Srbima. Beograd, dakle, sličnu tvorevinu želi i na Kosovu”, smatra Kurti.

Prema njegovom viđenju, uspjeh pregovora i normalizacija odnosa između Srbije i Kosova zavisi od “spremnosti Beograda da promijeni i pristup i sebe”.

Izvor:Agencije

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex