Koliko je Vučić iskren prijatelj Bošnjaka?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da politika njegove zemlje mora da bude politika ispružene ruke prema Bošnjacima.

Zašto Aleksandru Vučiću trebaju pomirujuće poruke prema Bošnjacima i koliko su njegove riječi iskrene? Prema analitičarima, politika šefa Srbije nije dobronamjerna, ali su ga na drugačiju retoriku navele trenutne međunarodne okolnosti i pojačana osjetljivost Zapada prema Bosni i Hercegovini, što je rezultat ruske agresije na Ukrajinu od kraja februara.

Odgovarajući na komentar predsjednika trenutno vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da Srbija treba platiti odštetu Bosni i Hercegovini zbog uloge u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, Vučić je, u govoru koji je emitovala državna Radiotelevizija Srbije, rekao da je to Izetbegovićev “način da dobije glasove”, ali da srbijanskim vlastima ne pada na pamet da vode ratove protiv Bošnjaka.

“Naša politika mora da bude politika ispružene ruke prema Bošnjacima. Imamo mnogo Bošnjaka koji žive u Srbiji, a on [Izetbegović] neka priča šta hoće”, rekao je Vučić. “Mi se za ratove ne spremamo, ne pada nam na pamet da vodimo ratove protiv Bošnjaka”.

Ranije, tokom Vučićeve posjete Sjenici na zapadu Srbije u decembru 2021. godine, Vučić je poručio Bošnjacima da je Srbija njihova zemlja.

“Moja poruka je da Srbija jeste vaša država jednako koliko i moja i svakog Srbina“, rekao je tom prilikom Vučić.

U Srbiji se prema popisu stanovništva 2011. godine nešto više od 145.000 stanovnika izjasnilo da su Bošnjaci, što čini 2,02 posto stanovništva.

Uloga Srbije i Vučića u ratu protiv BiH

Odnosi službenog Beograda prema Bošnjacima u Bosni i Hercegovini nisu bili nimalo sjajni u prošlosti. Suđenje bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu zbog zločina nad Bošnjacima tokom rata devedesetih prekinula je njegova smrt 2006. godine.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ukazuje da je rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine bio rat protiv Bošnjaka, muslimana „koji se [u Beogradu] karakterisao kao rat protiv fundamentalista, rat Srba za oslobođenje” i da se takav stav nije mnogo promijenio do danas.

Nekadašnji portparol Srpske radikalne stranke osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, tada u 20-im godinama, Vučić se također isticao u ratnohuškačkim izjavama tokom sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini devedesetih.

Ostala je zapamćena njegova izjava u srbijanskoj Skupštini: „Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana“. Ta njegova izjava uslijedila je svega nekoliko dana nakon što je u julu 1995. počinjen genocid nad srebreničkim Bošnjacima na istoku Bosne.

Zapad je sada u strahu od ponavljanja sukoba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, s posebnom pažnjom kakvu ulogu ima Srbija, saveznica Rusije, u potencijalnim konfliktima, obećavaju snažnu podršku protiv svakog ugrožavanja mira.

„Međunarodne okolnosti sada su drugačije, Bosna i Hercegovina je pod velikom međunarodnom prismotrom, koja garantuje njen državni suverenitet i teritorijalni integritet. Aleksandar Vučić mora paziti šta govori“, rekla je Biserko Al Jazeeri.

„Politika Srbije stalno se prilagođava novoj situaciji”, dodaje.

‘Negator genocida koji glumi bošnjačkog prijatelja’

Novinar i kolumnista Tomislav Marković Vučića opisuje kao “negatora genocida koji glumi bošnjačkog prijatelja”.

“Vučić je postavio Aleksandra Vulina za ministra policije, a ovaj promoviše ‘srpski svet’, savremenu inačicu ‘velike Srbije’ u čije ime su počinjeni najužasniji zločini prema Bošnjacima, uključujući i srebrenički genocid”, napisao je Marković u autorskom tekstu za Al Jazeeru. „Ministar Vulin je zaštitnik murala s likom Ratka Mladića na Vračaru“.

Vučić podržava i Milorad Dodika, koji pokušava odvojiti bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i pripojiti ga Srbiji.

Aida Ćorović, aktivistica za ljudska prava i nekadašnja zastupnica u Skupštini Srbije također je skeptična prema pomirujućim porukama srbijanskog predsjednika upućenih Bošnjacima. Ćorović, koja je pratila postratne procese u regiji i svijetu, kaže da je tek mali broj ljudi umiješan u zločine kroz historiju uspio suočiti sa svojom prošlošću.

„Većina od tih koji na koncu i jesu prihvatili odgovornost, uradili su to najčešće zbog pritiska vanjskih faktora“, rekla je Ćorović Al Jazeeri. „Vučić ne pokazuje da je neko ko je spreman suočiti se sa svojom ulogom u ratu devedesetih“.

Biserko kaže da danas nema fizičkih napada na Bošnjake Sandžaka, ali je vidljiva njihova administrativna izolaciju: smanjene su investicije u taj dio Srbije, loša je infrastruktura…

„Beograd i dalje vidi Bošnjake Sandžaka kao faktor koji treba izolirati”, upozorava Biserko.

IZVOR: AL JAZEERA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

44 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije

Prijatelj Bošnjaka 100 za 1, dali je moguće? Pa naravno da nije moguće. Da je iskreni prijatelj Bošnjaka, prihvatio bi Bakira Izetbegovića kao glavnog predstavnika Bošnjaka, koga Bošnjaci godinama biraju da ih predstavlja. Ne mogu Bošnjaci postaviti nekoga ko odgovara Vučiću da provodi svoje planove “srpskog sveta” (velike Srbije), ako je prijatelj Bošnjaka, prava adresa za unapređtenje tih odnosa je Bakir Izetbegović, i vlasti BIH.

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije

Je…te Izetbegović

Kismet
Kismet
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Fadilj

volu jedan

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Kismet

Konju sorlavi pojma nemaš o zivotu

Fadilj kurton
Fadilj kurton
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Fadilj

O fadilje pa zar je i tvoj tata peder

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Fadilj kurton

Jel to oces da ga primis?

Bego
Bego
9 mjeseci ranije

Prijatelj za interes IZ I Rasima

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije

Jedinu Dzamiju u Beogradu su zazidali sa svih strana ne vidi se po danu moraju svjetla da upale po danu dabi se sta vidjelo, u novu varoš isto u Priboj isto u druge gradove isto, na groblju bosnjaka prave se skolje i bolnice eto toliko je iskren

Bell
Bell
9 mjeseci ranije

Ajde bree,ostavite vise ovog coeka na miru ups izvinjavam se…

Fadilj
Fadilj
8 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Upravu si Vučić je dobar uvideo je svoje greške i popravio se po stare dane takvi su ti ljudi

Justina
Justina
9 mjeseci ranije

Pa iskren je prijatelj muslimanima.Nasli oni interes medjusobno.Neko rece da treba da prihvati Bakira kao vodju svih Bosnjaka.Slazem se jer kada je Bakirova gospodja bila tesko bolesna,tim srpskih lekara iz Srbije je dosao da je opereise.Znaci iver ne pada daleko od klade .Proverila sam i informaciju sto je jedna komentatorka napisala da se on prezivao Zivkovic.Postoje pisani tragovi o tome.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Justina

Kakve veze ima ko je šta bio u prošlosti, bitnije je mnogo šta smo danas.

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije

Danas ste konji

Justina
Justina
9 mjeseci ranije

Bez proslosti nema buducnosti.Drvo bez korena nije drvo.Koreni su ono sto se ne moze promeniti ni danas , ni sutra,ni prekosutra.

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Justina

Kakvo korijenje te spopalo vise, pust ljude da zove ko i kako hoce za krst časni i slobodu zlatnu znaci slobodno da zivimo ko kako hoce

Hasko
Hasko
9 mjeseci ranije

Žvalavi je okoreli četnik i njenu niko ništa neveruje.Taj smrad četnički je kriv za sve probleme u regionu.To govno četničko,podmuklo huškačkom politikom razara BiH i crnu Goru.Hrvati su mu zabranili ulazak u zemlju jer znaju da je okoreli četnik.Kosovo ga odjebalo totalno.U Sandžak mu se nabijaju u šupak Dudić i ostala bagra iz spp stranke ali 99% Bošnjaka mu neveruje.

Kismet
Kismet
9 mjeseci ranije

Ja mislim da je Šešelj bolji prijatelj od ovog podmuklog lažova Vučić, ovaj prvi ti kaže u lice,

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije

Iskren ko kurva

Mensur
Mensur
9 mjeseci ranije

Ja mu vjerujem

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Mensur

Zato što nisi Mensur.

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Mensur

I ja

Fadilj
Fadilj
8 mjeseci ranije
Odgovor za  Mensur

Šalio sam se i ja mu vjerujem

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije

Ko je kome više prijatelj a kamoli da političar to bude – postoji samo interes.
Srbi, kao zreliji narod, znaju da je u interesu mir u našoj kući, što uključuje i mir sa Muslimanima pa i svima drugima izuzev Albanaca koji su nam zauzeli deo teritorije.
Pa i ako ratujemo to treba da bude iz svoje volje i ćeifa a ne zato što drugi sa strane to podstiču.
A nažalost kolektivni zapad odavno pravi zlu krv ovde, Muslimanima gura priču o genocidu u koji nažalost 90% vas vjeruje da je u Srebrenici ubijeno 8500 civila, sa druge strane Srbe jako deprimira to što naših hiljade žrtava niko ne zarezuje što ste vi najponiznije sluge kolektivnog zapada koji uvek nastupa antisrpski jer smo mi do juče ovdje bili najdominantniji narod oko koga su se većina južnih Slovena okupljali i udruživati. Tako da dobro je da Vučić gura mir po svaku cijenu a loše je što je ta cijena nikad veće iseljavanje Srba iz NP, SJ i TT jer te opštine više liče na Džalalabad nego na nešto što se nalazi na Balkanu i Evropi.

Tu i tamo
Tu i tamo
9 mjeseci ranije

Uopšte mu nevjerujemo. Kako bi mu i mogli vjerovati kada je koliko juče sa govornice republičke skupštine Srbije pozivao na ubijanje 100 Bošnjaka za 1 Srbina, a onda je to i proveo u djelo u Srebrenici. Kako bi mu mogli vjerovati kada je na glavne pozicije u stranci i državne funkcije postavio dokazane i osuđene ratne zločince koji su izvršili genocid nad Bošnjacima. Kako kada je lično on preimenovao ulice i trgove u Srbiji i dao im nazive po osuđenim ratnim zločincima, islikao gradove i sela po Srbiji sa muralima ratnih zločinaca. A tek da negovorim o materijalnoj strani. Ni jednoj izgrađenoj fabrici u Sandžaku, nikakvoj infrastrukturi, prinudnom iseljavanju Bošnjaka iz Sandžaka u zapadne zemlje. Neka pola od onoga što ulaže po selima u Šumadiji, Vojvodini, Severnom Kosovu i tkz privremenom nazivu Republika Srpska uloži u sandžačke gradove i onda neće biti tog tvog Džabalabana.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Tu i tamo

To je Vučić govorio odavno, tad je bio mlad i zelen a i pod uticajem Šešelja koji lupa šta stigne. No pusti riječi, bitna su djela. Živite potpuno normalno, ne da vas niko ne dira nego organizujete svoj život na lokalu kako hoćete niko vam se ne miješa. Držite sav privatni sektor a od kako ste se uključili u politiku na republičkom nivou dobili ste ključ da osvajate mjesta po državnoj upravi na lokalu. Uzmi za primjer Mila i CG, on vas na rečima obožava, isti vam je američki gazda. Ali on je vaše većinske opštine na sjeveru CG planski opustošio i raselio. Ono vas što se preselilo u PG pola se za par godina pocrnogorčilo a vi mu još aplaudirate. E tako se to radi. Drugo, država jeste uložila u Pazar više nego iđe, od kasabe ispade grad, a fabrike otvaraju stranci, njih zanima samo interes. Interes je blizina tržišta što smanjuje troškove – zato su sve fabrike između BG i NS jer tu živi 3 miliona ljudi. Tu je aerodrom, luka Dunav, železničko čvorište. To je znači pitanje geografije, naš kraj je sputan, jalov i još ako ima međunacionalnih tenzija tu ni Turci neće da ulažu, tu jedino arapi šalju pare za đamije. To je skontao rametli Zukorlić pa je zato okrenuo ploču od radikalnog problemdžije na suživot i pomirenje, ne zato što voli Srbe, što se prodao ili šta drugo. Čovjek je nesporno ima kefalo i skapirao gdje je kvaka.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije

Ako se radi o miru “u kući” zašto pominješ muslimane, šta tebe briga za muslimane svijeta, oni su i onako daleko, sa njima nemate nikakvih dodira, niti istorijskih, niti geografskih, niti bilo kakvih, treba da gradite dobre odnose sa Bošnjacima, nezavisno od toga jesu li muslimani, ili ne.Što se tiče iseljavanja Srba iz Sandžaka, ne iseljavaju se samo Srbi, već i Bošnjaci, ne znam na šta aludiraš, ali da li se iz istog razloga iseljavaju Srbi iz južne, centralne Srbije, i iz Sandžaka, ili je po tebi to nešto drugačije. Država Srbija namjerno godinama zapostavlja Sandžak, nebi li se Bošnjaci iselili, ali je to mač sa dvije oštrice. Razmisli.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije

Već smo pričali, za mene ste vi Muslimani jer vas cio život tako znam. Slovenci i Slovaci se tako zovu iako to na njihovim jezicima znači Sloveni uopšteno, al niti njima smeta niti drugima da ih razlikuju. Tako da nemoj puno da ulaziš u dubiozu, Francuzi se zovu po Francima iako su Franci germani tj. Njemci. Franačko carstvo je njemačko i oni su vijekovima krvavo ratovali protiv Gala tj. današnjih Francuza koji nose njihovo ime. Takvih je primjera bezbroj. Ja ovdje živim i Srbi idu ne tolko iz ekonomskih kolko od cijele klime što vi ne da namećete neke muslimanske običaje, nego čak neke arapske adete koji ovdje nikada nisu bili da ste čak i vašim počeli da dosađujete sa tim. Ovo drugo nije tačno, za svu Pazarsku proizvodnju i trgovinu od namještaja pa redom – upravo je Srbija glavno tržište. Autoput grade ka vama, ruku na srce i zbog Arilja i Ivanjice ali na prvom mjestu Pazara iako je po svim zakonima on treba da ide na Varoš, Priboj i Prijepolje. A čak vas i sa Sarajevom povjezujemo. Nema tu druge osim da vas na duže staze računamo kao svoje punopravne ljude i građane.

Uvek se uči
Uvek se uči
9 mjeseci ranije

Ja od vas uvijek ponešto naučim.i ako imaš ubedjenja koja su prilagodjena tvojem psiho emocionalnom sastavu i kapacitetu.kao i kod svakog od nas,ponaosob…ovo oko franaka i gala ,eto, do danas nijesam znao.ali po tome sta ste napisali(po toj logici,onda)srbi bi upravo trebali da se zovu bošnjani(bošnjaci)…i,još oko auto puta beograd-bar..(cijeli)put su trasirali i finansirali kinezi.kineski inžinjeri su sačinili izgradili najrentabilniju mapu trase auto puta.i po njoj se radilo i radi.tu nijesmo ni vučic ni mi ništa mijenjali.ostalo je kako su stručnjaci proračunali… auto put ide onom trasom kojom je za za kineske investitore bilo najrentabilnije…

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Uvek se uči

Istorija je jako zanimljiva i ja svaki put nešto novo naučim, ali oko Francuza npr tu nije kraj. U cijeloj donjoj polovici Francuske recimo uopšte ne žive Gali nego Oksitanci. A Oksitanci su narod najsličniji Kataloncima. Dok u Bretanji sjevernoj pokrajini Francuske živi narod koji je čisto Keltski porijeklom. Slična je priča u svim evropskim zemljama, ali uprkos tome i vjekovnim ratovima oni su našli način da manje više žive u miru, a mi narodi koji smo u suštini svi slovenskog porijekla tj. iz istog korena, od istog pretka se iskorenismo. Zanimljivosti radi rećiću ti da svi Sloveni vode poreklo od Tira, Tir je Jafetov sin a Jafet je Nojev sin. Što se trase autoputa tiče kroz PP je trasa kraća 40 km, ali je zbog konfiguracije terena skuplja. Dok je kroz Dugu poljanu duža i jeftinija. Kada su se opredeljivali dali su prednost cijeni zvanično a nezvanično je zbog Pazara. Iako je zbog minusa, snegova kao sada, oni očiste put mašinama ali vjetar za 10 min zbog visoravni opet nanese namet – zato se ljudi zaglavlju pa ih spasavaju. Kako će s autoputem biti Bože pomozi…

Kismet
Kismet
9 mjeseci ranije

Ti si jedno telje (tele)

MonteKos
MonteKos
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Kismet

Nezaprano?

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije

Ne možeš ti meni da mijenjaš ime, ako sam Sulejman, ne možeš da me zoveš Murat, ako smo Bošnjaci, a jesmo, jer se tako izjašnjavamo, i jer su tako odlučili najveći umovi Bošnjaka, vratili su nam ime koje egzistira više od hiljadu godina, a koje nam je u jednom periodu bilo zabranjeno od strane velikosrpske i velikohrvatske vrhuške, uzalud se trudiš (trudite), da vratite vreme unazad. Zašto mi Bošnjaci ne zovemo vas Srbe Vlasima, kada smo vas dug period tako nazivali? Pa zato što smo mi emancipovani, vaspitani, uviđajni, kulturni, miroljubivi, ne želimo nikoga da omalovažavamo, a imali bi smo mnogo razloga za to, nismo glupi, imamo sabora (strpljenja), računamo da će se i druga strana najzad dozvati pameti. Nadam se da sam bar malo doprinio tvom mozgu da razmisli o svemu ovome, i da najzad prihvatiš činjenice.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije

Ti bre brate kao da si dementan, već smo pisali o tome. Ja tebi ne namećem kako ćeš se izjašnjavati, ali nemoj ni ti meni da se miješaš jer ću te ja zvat kako sam navikao i naučio od kad znam za sebe. Kao što Njemaca zovem tako a on mi se ne miješa iako on sebe zove German. Ili Grka zovem tako a on sebe zove Helen a zemlju Helada. Meni nazivanje Vlasima uopšte nije pežurativno. Sandžak se do u srednjem vijeku zvao Stari Vlah. Vlasi su stočari kod Slovena od Poljske, Ukrajine, Rumunije do Dalmacije. To što se vi pokondirili kad ste postali age i begovi pa vas je sramota biti Vlah to je nešto drugo.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije

Ako si navikao da mene nazivaš musliman umesto Bošnjak, zato što si navikao, zašto sebe ne zoveš Jugoslovenom jer si navikao, nego Srbinom? Izgleda da si se jugoslovenstva lako odvikao, ali ovoga drugoga ne baš.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije

Jeste meni doprlo mozgu i ja tebe razumijem ali probaj da i ti mene razumiješ. Da bi se shvatila ispravnost nečega mora se znat geneza tj. sve od početka. Dakle, sve počinje od Turaka. Turci danas i Turci nekad su potpuno različiti pojmovi. Turčin danas je nacionalni Turčin. A šta su nekad bili Turci probaću da ti objasnim na primjeru Vizantije tj. (tkzv. istočnog) Romsjakog carstva. Vozantinci tj. Romeji su bili svi koji su imali njihovo pravo građanstva. Vizantinac može biti, porijeklom Srbin, Grk, Jermen, Kurd čak je bilo i Šveđana ali to je njima sekundarno, plus su svi izmiješani pa su primarno su Vozantinci tj. Romeji. Isto kao danas Amerikanci. E tako su bili i Turci u osmansko vrijeme, poreklom Srbi, Arbanasi, Arapi, Tatari, Grci ali svi koji ste muslimani bili te Turci po pravu građanstva. Tako ste se i sami zvali a mi smo vas tako zvali zbirno i gledali zbirno. Nakon propasti Osmanske imperije vi ste se izdefinisali kao Muslimani, i svi mi oko vas, vas po tome razlikujemo. Ako počnete da menjate ime makar i jednom niko vas neće doživljavat kao narod no kao neku etničku masu koja se oblikuje i imenuje kako se politika mijenja. Nemaš bolji i življi primjer od Makedonije. Čim su samo ime države promijenili već su svi počeli da sumnjaju da je to neki održiv narod, pa i oni sami sada sumnjaju i to ne kriju. Poljaci se zovu po poljima, narod koji živi u zemlji polja. Škoti u prijevod znači stočari. Bugari se zovu po Bugarima koji su neki skroz drugi narod koji je jedno vrijeme vladao njima, a genetika je sada dokazala da sa tim Bugarima mongolima nemaju veze. Dakle bitno je da te okolni svijet prihvati i prizna sa jednim narodnim imenom pa posle identitet ti stvaraš oko njega. Vas su kao Muslimane svi prihvatili a kao Bošnjake malo ko, svi sumnjaju u vas. Nažalost vaše elite, čelni ljudi to ne vide i sve što rade je kao da grade kulu u pjesku.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije

Nemoj da drobiš, nego iz učtivosti i ljudskosti me zovi onako kako se ja predstavljam, a to je ime naroda kome ja pripadam, a to je Bošnjak, valjda si toliko vaspitan i obrazovan, da možeš to da uradiš, bez da će ti pasti “čin” sa ramena, biće daleko bolja “klima” u našim komšijskim odnosima, jer ako ja mogu preko jezika da prevalim naziv Srbin, posle svih strahota koje su neki u ime tvog naroda počinili mome narodu, onda možeš i ti prevaliti ime moga naroda, Bošnjak, ovo je tebi moj prijateljski savjet, zarad budućnosti i moje i tvoje dece.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
9 mjeseci ranije

Vidi, 90% mojih komšija, prijatelja i poznanika sami za sebe i danas kažu da su Muslimani pa ih i ja tako oslovljavam. A kada bi u javnosti morali da se izjasne većina bi ih rekla da su Bošnjaci baš zbog pritiska koji takvi kao vi stvarate. Ja ću i dalje tako da vas zovem jer se oko mene niko na to ne ljuti

Tu i tamo
Tu i tamo
9 mjeseci ranije

Kao i obično opet lažeš, nismo se mi izdefinirali kao muslimani, opet pokazuješ da si laik ili si ljubomoran na našu bogatu bošnjačku istoriju, koju ste vi srbi-vlasi u prevodu čobani pokrali, preokrenuli i pokušali da uništite. Znase kako se mi definišemo vjera nam je islam a nacija bošnjak, znači kako ti govoriš vi srbi po naciji biste bili pravoslavci. Što se tiče autoputa on neprolazi kroz Dugu Poljanu, i tu volite da lažete, auto put prolazi kroz dva srpska sela Štavalj i Brnjica čak 15 kilometara dalje od Duge Poljane.

Četnik
Četnik
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Tu i tamo

Jaka vam istorija,30 godina.Do 1992 nikad niste ni čuli za nekakve bošnjake.Tikve ste sa neželjenim korenom…

Tu i tamo
Tu i tamo
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Četnik

Tvoja istorija je poznata od 1996, gori ste od zarazne bolesti, u svijetu ste postali poznati kao jedini genocidaši.

Četnik
Četnik
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Tu i tamo

Četnici postoje već vekovima a ti pitaj dedu ili oca da li su nekad čuli za bušnjake,hahaha.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Četnik

Bošnjaci postoje preko hiljadu godina, a pošto su bili najslabiji, zabranjivano im je bilo izjašnjavanje, mnogo duže nego Srbi koji su svoju naciju konstituisali tek krajem 18-og vijeka, prije toga su bila plemena, što se tiče četnika, oni su veliko zlo nanijeli i tvome narodu, pa ako su ti dobri, naka ti ih, da bog da vam opet tako uradili.

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije
Odgovor za  Četnik

Ljudi mi smo srbende po narodu a muslimani po veri i tako to pitaj vucica on je Albanac pa mu ne smeta da bude Srbin a nama bosnjacima smeta da smo Srbi stvarno smo nikakvi ljudi

Fadilj
Fadilj
9 mjeseci ranije

STA ovaj mozak ispriča dobro samo da nas ne koljete vise ko stoku jer nas tako i gledate haj ovo zadnje sto napisa danas računate ko ljude i gradjane mora da si napravio grešku?

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
44
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker