I Srbija potpisala deklaraciju o ‘neopravdanoj agresiji’ Rusije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Invaziju Rusije 10 država nazvalo je ‘nezakonitom i neopravdanom agresijom’ te izrazilo ‘predanost suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu’ Ukrajine.

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” te izrazile “predanost suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine, javila je Hina.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, izvršnog tijela EU-a, no prva od tačaka bila je vezana za rat u Ukraijini.

“Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica”, piše u deklaraciji.

Dokument nije obavezujući

Deklaracija nije zakonski obavezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su sudjelovali državni sekretari ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

“Sve zemlje prihvatile su tekst deklaracije u obujmu koji je i vama novinarima distribuiran”, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Što se tiče ovoga što se nažalost događa u trećem desetljeću 21. stoljeća na tlu Evrope, a to je ruska agresija na Ukrajinu, svih deset članica je jednoglasno prihvatilo tekst deklaracije”, dodao je za Hinu.

Strategija postoji već osam godina

Evropska komisija uspostavila je 2014. godine Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji. Taj forum uspostavljen je nakon što je 2013. godine u EU primljena Hrvatska, najnovija članica.

“Rat u Ukrajini i djelovanje Rusije samo nas podsjeća koliko je važna stabilnost Zapadnog Balkana, koja se ostvaruje kroz bliže veze s EU i perspektivom pristupanja”, rekao je Slawomir Tokarski, direktor odjela zaduženog za EU fondove (DG Regio) u Evropskoj komisiji.

“Na taj način možemo se boriti protiv utjecaja Rusije”, dodao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker