Hrvatski mediji: Vučićevi tabloidi u šoku, Putin priznao Kosovo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Hrvatski portal Jutarnji.hr na udarnom mestu na svom sajtu danas je objavio tekst o prorežimskim tabloidima u Srbiji i naslovnim stranama novina koje su u prodaju puštene dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Kako su pisali pojedini mediji, Vučić će se javnosti obratiti u petak ili subotu, a tom prilikom baviće se komentarisanjem izjave ruskog predsednika, a očekuje se i da govori o isporuci ruskog plina Srbiji.

S druge strane, današnja izdanja tabloida koji su pod kontrolom Vučićevog režima, nedvosmisleno su šokirani i zgroženi Putinovom izjavom.

Tako je jedan od naslova “Svetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo”, propraćen konstatacijom da se “Putin pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2009. godine, a koja je donsesna zaslugom Vuka Jeremića”, koji pokazuje da provladini mediji ne propuštaju priliku da se samo još jednom u nizu obračunaju sa političkim protivnicima predsednika Vučića.

Samo još neki u nizu naslova koje je Jutarnji izdvojio su: “Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo”, “Zar ovako braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas”, “Goli interes: Putin svojom interesom štiti interese u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu” i “Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave”.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
7 mjeseci ranije

Gospodine Dardan,
neka je sa srećom i hairli nezavisno Kosovo, ovoga puta priznato još od velike Rusije. Kosovo pripada kosovarima, svima koji zive na Kosovu, bez obzira na nacionalitet i religiju.

Dardan
Dardan
7 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

ovo je realnost več više od 14 godina, a zapečaćena je pre 12 godina od strane Institucije UN za međunarodno pravo. Kosovo u međunarodnom Pravu je legitemisana Država.
Nikada nisam sumnjao u državnotvornu realnost, njenoj subjektivnost i funkcionalnost nove države Kosovo, bez obzira na srpsku veliko propagandu. Svestan i jasno o realnom stanje i jeftinim obmanama.
Ipak Sara tebi Hvala, i najiskreno sve najbolje

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

Koga je briga šta ti nisi sumnjao, nisu u to sumnjali vaši nacisti 1941 pa su počišćeni. Ali tada vas je spasao ustaša Broz a sada neće imati ko da vas spase, poželeće se drumovi arnauta. Još ne tako puno Все идет по плану.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Srećno i airli a Muslimana/Bošnjaka vam ostalo samo u srpskom sjevernom djelu KM. Najurili vas preko 30 000 sa Kosova a vi im još hairlite. Mene baš briga vi svakako niste bili neki faktor u celom kosovskom zapletu ali me uvek iznova začuđuje kako pameti nemate.

Dardan
Dardan
7 mjeseci ranije

Izjava Putina na sastanku s glavnim sekretarem UN-a Antoniom Guterešom : Lično sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neki teritorij bilo koje države nema obavezu tražiti dozvolu središnjih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda.

Vladimir Vladimirevič Putin može da zloupotrebljava slučaj Kosova za svoju agresiju, politiku koliko god hoče, ali to u međunarodnom smislu ne menja činjenicu da je to samo zloupotreba i da nema međunarodni legitimitet. Sila može izazvati invaziju, ali ne i da legitimiše agresiju.
Nema nikakve sličnosti okupacija tuđih teritorija i stvaranju veštačkih stvorenja u susednim zemljama, silom proizvoljno bez poštovanja bilo kakvog pravila međunarodnog prava, i paralelom s istorijom stvaranje države Kosovo kroz međunarodno pravno i političkog transparetnog, koordiniranog i demokratskom procesu, sada i sa sertifikatom MSP i široko prihvaćen od 118 zemalja sveta, Kosovom več članica mnogih međunarodnih organizacija itd. Tu je i suštinska i klučna razlika između države Kosova i ruske agresije i stvaranje veštačkih stvorenja. Ove veštačke kreature su stvorene u navratama od 3-4 godine i od strane agresivnih strana i bez ikakvog istorijsko osnovicama.
Kosovo ima i istorijsku podršku i osnovu u svom stvaranju kao Država, istorijsku pozadinu i temelj ka svom državnastvo, od perioda Osmanskog carstva kao zaseban Vilajet tog carstva, pa do konstituivno federalne jedinice bivše SFRJ, sa homogeno stanovništvo i teritorialno kompaktno , političko samo organizacije, za period od dva veka pa i do dan danas. To nije nešto što je iznenada procurilo sa neba. Kosovo je produkt njenog samoupravanje u svim poljima od političkog pa do oni kulturni, ekonomski itd. Kosovo Državnostvorstvo je bilo prirodnim istorijskiom razvoju, a u skladu i sa međunarodnim pravom i legitimisano međunarodnom pravom. A naprimer entitetom BiH kao što je tzv RS ali i kreature invazija ruske agresije, njih 4-5, to su primeri apsolutno suprotnom kosovskoj. To su kreature stvoreno pod ratnim zločinima, etničkim čiščenjem, nasilnički, postignute preko teritorialne okupacije protivno volji stanovnika i od agresije susedne države. Pre ovih događaja ove oblasti su bile sastavni deo njihovih zemalja. Strana invazija putem nasilja i zločinački je stvorila ovu situaciju, u suštini veštačko i neprirodno. Da ne mogu biti legitimisani i priznati u međunarodnu areni to je sasvim jasno.
Ako Putin izjavi da je MSP posle legitimisanje Kosovsko Državnost daje to pravo i Donjecku i Luhansku ili Južnoj Osetiji, nek se obrača onda MSP za to, kao jedini tribunal UN i institucija da tumači međunarodno pravo i pravnost državnotvornog procesa jednog Entiteta i neka dobijaju legalnost i legimitet njihove države te Putinove kreature. Ako ima jedan presedan od Kosovskog slučaja, sad verujem je upravo ovo, to je neophodnost i standard za buduče države, a to je sad razmatranje njihovo državnost u smislu Međunarodnog Prava, i Presuda MSP je i pečat za to. Jedina legitimna Institucija nadležena za Međunarodnu Prava.
Ovo neznači da druge političke entitete ne mogu stvoriti svoju državnosti ali to ne mogu činiti na Kosovski presedan, pošto je Kosovski slučaj u sebi je Sui Generis, nego mogu samo na njihovo autotičnost i u skladu međunarodnom pravo. To je sve. Svaki slučaj za svoju nezavisnost mora imati svoju zasebnost, svog istorijskog, političkog autorstvo, svoju autentičnost kao izvora i argumenta njihovog državnotvorstva i naravno na kraju biti u skladu sa međunarodnim pravnim sistemom.
U slučaju Kosova to je ispunjeno i zapečačeno.
Ovo Putinovo poređenje, pored neosnovonog i banalnog paralelizma, indirektno ima za cilj i preti Vučiću, pošto je on već obavešten da Srbija, posle slabljenja Rusije, ulaže napore da promeni stranu uz nadu na rusku razumevanje i da se izbegnu ruske posledice. A ovo od Putina mu je upozorenje da će u ovom slučaju Moskva i zvanično priznati Kosovo na osnovu toga što RF hoče da poštuje presudu MSP. Stime Putin trudi se i da legitimiše svoju odluku oko Donbaske Republike u međunarodnu javnost. Ukrajina je sada zauzeta ratom ali kad tad treba zahtevati od MSP da tumači legitimnost tzv Republike i time staviti poklopac stvarima.
Po mom mišlenje u slučaju da Moskva i formalno priznaje Državu Kosovo, …Kosovo, međutim, ne bi trebalo da menja svoj stav prema Rusiji, i ruskom agresiju, i verujem da će u slučaju takvog razvoja događaja Kosovo to i javno izneti.

Zadnja izmjena 7 mjeseci ranije od Dardan
Dardan
Dardan
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

Da ne bi upali u zamke od perfidne i neosnovane činjenicama, za one koji su možda zainteresirani dajem vam kratku hronologiju stvaranja međunarodne priznate države Kosovo.
Prvo da razjasnimo Kako je Međunarodni sud pravde došao do ove odluke?
Od država koje su svedočile na ovom suđenju, bilo je država koje su svedočile u korist Kosova i država koje su bile za Srbiju. Sve države koje su svedočile su iznele svoje argumente za i protiv. Od bivših jugoslovenskih republike su svedočile samo Slovenija i Hrvatska, tada več kao Nezavisne države, i obe su svedočile u korist Kosova i koristile su argument iz ustava 1974. godine.
Argumentacija Slovenije i Hrvatske o državnotvorno pravo Kosovo je bilo Ustav 1974.
Prema ovom ustavu, Kosovo je bilo ravnopravna konstitutivna jedinica tadašnje jugoslovenske federacije, sa svojim granicama, ustavom, skupštinom, vladom, vrhovnim sudom, policijom, civilnom odbranom, političkim, kulturnim, prosvetnim, naučnim, medijskim, privrednim institucijama, itd, znači sve što su imali i ostale republike. Kosovo je bilo entitet sa jednakim državne nadležnosti sa drugim republikama bivše SFRJ, kako u svom ustavu, predstavljanju u saveznom Predsedništvu i glasanjem. Po Kosovskom i Federalnom ustavu SFRJ, Srbija nije imala nikakvo pravo da se meša na Kosovu. Kosovo jest bilo Autonomna Pokrajina zbog toga što nije imalo pravo da se odvoji od zajedničke države, a druge Republike su formalno imalo to pravo mada otcepljenje u oba slučaja, realno, bilo je nemoguče. Ali to je bilo jedna simbolička razlika. Kosovo nije mogla se odvojiti i pripojiti se Albanije. Ne identično ali sličan je primer Austrije, i ako je suverena i nezavisna država, ne može se pripojiti Nemačkoj, po Ustavu. Nakon političkog agresije i propalne pokušajima da se Jugoslavija pretvori u Srboslaviju, i posle neuspeha, desilo se ono i neizbježno i raspad “zajedničke” države i nakon toga za Kosovo uslovljavanje oko otcepljenja je automatično i prestalo da vredi. Kosovo je bilo slobodno uslova za svoju Nezavisnost. Posle okupacije sa strane Srbije 1989 neustavnim merama i silnim promenima, i raspadanje Jugoslavije 1991, Kosovo je održao referendum gde su građani masovno glasali i plebišitom su podržali Kosovu kao nezavisno i suvereno državo, i svojim paralelnim institucijama, ali jedine legalne i legitimne institucije na prostorijama Kosova, proglasio Skupštine Kosova Nezavisnost kao i ostale republike bivše SFRJ. To je bilo jedan samostalan proces i bez koordiniranje sa Međunarodnom Zajednici, i kao takav niti je bilo prihvačena niti odbačena od međunarodne zajednice, tada.
Za Kosovo i Srbiju održana je 1998 međunarodna konferencija na kojoj je traženo da se povuku vojne, policijske i paramilirarne snage Srbije od Kosova ali je i priznato pravo političkog volje građana Kosova za budučeg statusa Kosova, sporazum koju je Srbija odbacila i potom dovelo i do vojne intervencije, a potom i rezolucije Saveta bezbednosti UN poznate kao rezolucija 1244.
Prema ovoj rezoluciji, tri godine nakon uspostavljanja administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu, trebalo bi da počne proces za konačni status Kosova, a ova rezoluciju se poziva i na Rambujesku konferenciji i poštovanja volja Građana Kosova za konačni status Kosova. To stoji u rezoluciju 1244.
Na osnovu zahteva ove rezolucije, predsednik Ujedinjenih Nacija imenovao svog predstavnika i tim koji su voditli ovaj proces pod nadzorom UN koji i definisao na kraj transparetnog i višegodišnjog procesa i konačni status Kosova. Kosovari su napravili izuzetne kompromise za srpsku zajednicu, zajednicu koja u potpunosti uživa sve privilegije tih kompromisa, ali zbog pritisak Srbije i instrumentalizacije odbija da priznaju ono što je poznato kao paket predsednika Ahtisarija, odakle dolaze ta prava. Te kompromise su zahtevani da bi se srbi kao manjina osećaju absolutno sigurno i nemarginalizovani i ovde su Kosovari bili veoma velikodušni i upravo zbog i te velikodušnosti je proizašla i velika međunarodna podrška u priznavanju Kosova kao nezavisna i suverena država. Od tog predloga, Ahtisarijev Paketa je proizašla nezavisnost države Kosovo, a time je i zaključeno i pitanje konačnog statusa Kosova. Srpska zajednica je, nažalost, više instrument i mehanizam srpske države, a ne politička nezavisna zajednica koja se bori za svoja građanska, nacionalna i ljudska prava. Ova zajednica je više instrument nego građanska organizacija, ali to ih takođe ne isključuje od odgovornosti i ako i dalje če nastaviti da ometaju i budu neki izvor destabilizacije i nastave uprkos od najprivilegovanijih na svetu, da igraju ulogu pete kolone, moguće su ozbiljne posledice po njima u budućnosti.
Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, na zahtev Srbije, Generalna skupština UN upućeo zahtev Međunarodnom sudu pravde da oceni da li je Nezavisnost države Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom?
Presuda MSP je jasna, uzimajući u obzir raspad bivše Jugoslavije, ustav bivše SFRJ i nezavisnost njenih republika, rezoluciju 1244, oduzimanje nadležnosti Beogradu da upravlja s Kosovom od strane UN, i međunarodnu administraciju Kosova od UN, ozbiljno kršenje ustavnih prava Kosova od strane Srbije, došlo do Presude da nezavisnost države Kosovo nije u suprotnosti sa međunarodnom pravu i rezolucijom 1244. Takođe, MSP presudio da slučaj Kosova, pošto je prošlo kroz mnoge međunarodne procese i bilo u koordinaciji sa UN, i pod administraciju UN, i da njena državnosti dolazi posle brutalno i nasilničko rušenje njenog Ustava sa strane Srbije, i posle toga uspostavljanje apartejdski sistem nad absolutnom večinskom stanovništvo, apsolutno odbacivanje srbijanske tela tretiranih kao okupatorsko od absolutnoj večinskom stanovništva, instaliranje apartejdskog režima, bezbroj međunarodnih pregovora i međunarodni konferencije, nastojanja etničkog čišćenja i teških etničkih zločina nad Kosovarima, to čini i Kosovski slučaj i Sui Generis u stvaranje svoje Državnostvi. Znači Presuda glasi da je Kosovo jedan Sui Generis slučaj, i tačka. I kao takav, ne može i služiti kao presedan za druge. Presudom MSP, kao Tribunal UN, je i jedina Institucija koja ima nadležnost da tumači Međunarodno Prava, i stime je takođe zapečaćeno i legitimitet držastva Kosova. Za oni koji možda neznaju da u proglašenju nezavisnost Kosova se pozivalo i na rezoluciju 1244.
Generalni savet UN je nakon presude MSP kao podnošitel ovog zahteva primili su ovu odluku, i usvojio novu rezoluciju kojom se zahteva posle presude, normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i zatražio od EU da bude fasilitator ovog procesa. Naravno kao dve odvojene međunarodne entitete i ravnopravne moraju uspostaviti i normalne dobrosusedske odnosi za njihovo budučnost i regionalnom stabilitetu. Jer posle Presude MSP ne može se ništa više dodati oko Nezavisne Države Kosova. Možeš da odbijaš da priznaješ kao Španija ili Rusija, ali ne možež osporavati njenu realnost i pravno Međunarodnu pravo ove nove države. Dakle, imamo Briselski dijalog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, a ne kako Srbija manipuliše i obmanjuje svoju javnost o statusom Kosova jer je ovo pitanje zatvoreno pre proglašenja nezavisnosti i MSP je to pitanje takođe zapečatio. U Briselskom dialogu se radi samo o normalizacije odnosa, između dvije ravnopravne strane, susedima, što za Kosovo podrazumeva da Srbija pokazuje kerosene i pokajenje za svoje zločine, reflektuje na svoju delovanje u prošlosti, izvinjenje, pravda za žrtve, priznanje Kosova, ratna odšteta, sukcesija, nameru za dobro susedski odnosa, itd itd.

Zadnja izmjena 7 mjeseci ranije od Dardan
Grad Tuzla
Grad Tuzla
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

Srbija je na zapadu odavno a režimski tabloidi samo najavljuju ozvaničenje toga i distanciranja od Moskve.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Dardan

Mnogo palamudiš, a gde ide da Albanac toliko bistri neku veliku pamet, bolje se drži tuljubi i bakljave jer ovako ispadaš komičan. Čas oslobođen se primiče i to je neumitno mnogi zlikovci će da osete osvetu.

Hasko
Hasko
7 mjeseci ranije

Beavo putko,još Sandžak da priznaš i možeš da otegneš papke.Verujem da je Putko musliman,neki ga Čečen napravio.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker