Čanak: Vulin je najobičniji pajac, rata oko registarskih tablica neće biti, to je prevara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Je li Srbija stjerana u ćošak, jesu li joj izvjesne sankcije koje najavljuje Aleksandar Vučić? Hoće li novi pregovori Prištine i Beograda uroditi plodom? Kuda ide Crna Gora, ko će naslijediti Dritana Abazovića?

O dešavanjima u regiji za Dnevnik 3 FTV-a govorio je Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Kaže da je jasno da je trenutna situacija između Beograda i Prištine čista prevara.

“Viđao sam da budu ratovi oko teritorije, oko vjere, ovakvi, onakvi, ali da budu ratovi oko registarskih tablica – to nisam nikad vidio. I upravo zbog toga mislim da je to čista prevara kojom se zamajava javnost da bi se prikrile neke druge stvari.

Mislim da nema nikakave šanse da dođe do bilo kakvog oružanog konflikta ili bilo čega takvog, osim ako ga ne izazovu pojedinci. Ali među državama nema šanse da dođe do bilo kakve tuče, sukoba ili rata. Rat je skupa igračka. Ovoga trenutna glavna je stvar da se zaštite interesi kriminalne grupacije na sjeveru Kosova, da se napravi priča o tenziji da se skrene pažnja građana Srbije od poskupljenja u Srbiji, da se napravi od toga drama kojom će se skloniti sa fokusa građana sve ono što nas čeka na jesen”, kaže Čanak

Ističe da Srbija nema nikakve bratske odnose sa Rusijom.

“Rusija je jednostavno nametnula Srbiji priču o nekakvim bratskim odnosima. Rusija se trudi da Srbiju uvuče u svoj konflikt, u svoj problem gdje današnja Rusija nije nikakva država. Ona je pakrtično jedan set interesa raznih interesnih grupa. Tu države nema. Ukrajina ovog trenutka brani evropske vrijednosti. Imamo užasnu situaciju i ona se može završiti samo na jedan način – pobjedom Ukrajine, EU i evropskih vrijednosti ili pobjedom Rusije, a to bi značilo poraz svega za šta su naši preci ginuli u Prvom svjetskom ratu”, navodi lider LSV.

O posjeti Vulina Moskvi Čanak kaže da je Vulin najobičniji pajac.

“On služi tome da bude nasađen na kojekakve službe, ideje, itd. On lično nema nikakvo svoje mišljenje. Njegova posjeta Lavrovu je igrokaz koji treba da služi tome da se Vulin prikaže kao neko ko treba da dovede u pitanje sve one koji gledaju tu posjetu, kao zašto se to desilo. Aleksandar Vulin onog trenutka kad ne bude imao funkciju neće postojati. On je uzorak bez vrijednosti. On je otišao da traži podršku za učešće u budućoj vladi”, rekao je Čanak.

Naglašava da u evropskim integracijama takvi sastanci odmažu.

“Srbija nikada ništa pametno, korisno i produktivno nije vidjela od Rusije. Nikada”, istakao je Čanak.

Kada je riječ o diplomatskim odnosima Srbije sa Hrvatskom smatra da su sve prijetnje pucnji praznom puškom.

“Priča o nedozvoljavanju Aleksandru Vučiću da dođe u Jasenovac su priče za malu djecu. Mislim da je sve prenaglašeno zato što se od toga pokušava izvući politički benefit. Srbija da bi se pogledala u ogledalu, ona bi morala da odustane od gledanja u budućnost. Srbija kako god se kreće ona stalno gleda u prošlost jer se boji onoga što bi vidjela u budućnosti. Međutim, i Hrvatska mora odustati od raznih zabluda iz prošlosti. Neke stvari moramo nazvati pravim imenom”, rekao je Čanak.

Čanak ističe da je Dritan Abazović najveće zlo koje se desilo Crnoj Gori u posljednjih mnogo godina.

“Uradio je jednu nedopustivu stvar – on je kroz tzv. Temeljni ugovor sa SPC-om napravio od svih sakralnih objekata koji su bili prije Prvog svjetskog rata sakralni objekti crnogorske pravoslavne crkve napravio vlasništvom SPC-a, napravio je mrežu sigurnih kuća za rusku agenturu. On je izdao svoju zemlju. On je prodao njenu sadašnjost i budućnost, ali i prošlost i tradiciju Crne Gore. Dritan Abazović je izdajnik kakvog Crna Gora nikad u svojoj historiji nije imala. Pad njegove Vlade je pobjeda nad masakrom nad Crnom Gorom kao državom.

Ovaj region ne ide nigdje, ostaje tu gdje je, ali šta će biti na njegovoj teritoriji zavisi od onoga da li ćemo mi kao ljudi koji su preuzeli na sebe odgovornost javnog djelatništva ići ka civilizovanoj Evropi ili ćemo popustiti i pristati da budemo nepotopivi nosač aviona za ruske imperijalne ciljeve da bi mogli da budemo kusur kojim će se Rusija potkusurivati sa ostatkom svijeta”, zaključio je Čanak za federalnu televiziju.

Pogledajte prilog na Federalna.ba.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex