Čanak: Srpska pravoslavna crkva opravdava nasrtaje na Crnu Goru više nego devedesetih

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ocijenio je da su velikosrpske ambicije u političkom smislu “kao gripa”

fghdrzr5tz45z

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je “uloga Srpske pravoslavne crkve u opravdavanju nasrtaja na Crnu Goru” danas mnogo veća nego 90-ih godina. 

Čanak je za crnogorski portal CDM rekao da posljednja zbivanja u Crnoj Gori “ne bi poistovjećivao s devedesetim jer historijski konteksti nisu ni slični”, ali da ih “sigurno povezuje zloupotreba nacionalnih osjećanja dijela Srba van Srbije u cilju provođenja ekspanzionističke politike velikosrpske provenijencije”.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Razlike su značajne jer, recimo, devedesetih nacional-socijalistički režim u Beogradu nije išao za razbijanjem SFR Jugoslavije, nego za preuzimanjem SFRJ ili njenog najvećeg dijela i konstituiranja u velikosrpsku centraliziranu tvorevinu. Danas je u pitanju manipulacija ostacima velikosrpske politike u interesu stvaranja nepotopivog nosača aviona na Balkanu za potrebe aktuelnog ruskog režima – ocijenio je Čanak.

Borba za imovinu

Prema njegovim riječima, to što je danas Crna Gora članica NATO-a u velikoj mjeri odvraća kojekakve paravojne “parapatriotske” organizacije od direktnog angažiranja.

– S druge strane, uloga SPC-a u opravdavanju nasrtaja na Crnu Goru je mnogo veća nego devedesetih. Tako da, kada se sve sagleda, okolnosti jesu drugačije, ali pogonsko gorivo nije – kazao je Čanak.

Dodao je da je “SPC 1920. godine u cilju unitarističkog jugoslavenstva formirao tadašnji unitaristički režim pod vodstvom kralja Aleksandra Karađorđevića”.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Jugoslavenski unitarizam je suštinski bio velikosrpski centralizam s lažnom ličnom kartom. I zato je centralizacija crkve bila za njega značajna kao moćan alat ”osrbljivanja novih teritorija u novoj državi”. Tu svoju ulogu taj alat nikada nije ni mijenjao – smatra Čanak.

Kao što je u Sovjetskom savezu Ruska pravoslavna crkva još sedamdesetih godina prošlog stoljeća njegovana u neruskim dijelovima SSSR-a kao instrument rusifikacije, isti model se danas koristi u svojoj minijaturi i na Balkanu u vidu SPC-a, naveo je on.

Dodao je da površnom posmatraču sadašnja zbivanja u Crnoj Gori mogu izgledati kao borba za imovinu “i prateća neplaćanja poreza”, ali “dubinski otpor leži u dokidanju značajnog instrumenta unitarnog projekta započetog od Aleksandra Karađorđevića, a nastavljanog dugom linijom raznih političkih opcija do Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice i ostalih naših savremenika”.

– U političkoj praksi to znači antievropejstvo, antizapadni i suštinski antirazvojni i antidemokratski koncept u kojem će centralizirana ”naddržava” volju provoditi silom, a centralizirana pravoslavna crkva tu silu opravdavati iz svog koruptivnog razloga – rekao je Čanak, prenijela je LSV.

Povodom pisanja pojedinih medija iz Srbije da potpisnici “apela protiv ugrožavanja mira u Crnoj Gori” predstavljaju “listu vječnog srama”, Čanak je rekao da bi, što se njega tiče, “uz sve anateme SPC-a”, otišao “daleko radije u pakao u tom društvu nego u raj u koloni na čijem je čelu bio neki Irinej ili Amfilohije”.

Španska groznica

Ocijenio je da su velikosrpske ambicije u političkom smislu “kao gripa”. 

– Pojavljuju se ciklično, pa ako se ne zna o čemu se radi, odnesu nebrojene živote, kao španska groznica poslije Prvog svjetskog rata. Ili budu laka prehlada, ako se ljudi na vrijeme vakcinišu. Drugim riječima, takve ideje će se, uz nadriljekare, vračare i zastupnike stava da je zemlja ravna ploča, uvijek pojavljivati. Jedino im se nikada više ne smije dozvoliti da budu dominantne – poručio je Čanak.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.