Čanak: Srbija srlja u propast jer će biti iskorištena za izmještanje sukoba iz Ukrajine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nenad Čanak, lider LSV-a, osvrnuo se u emisiji “Ćirilica” Happy TV-a na temu službovanja historije u kreiranju državne politike i o kremanskom proročanstvu.

“Proročanstvo u principu je potreba da se sa sebe skine odgovornost za svoju sudbinu. Čovek kada ima proročanstvo, kakvo god, naročito ‘pitijsko’ – koje može da znači i ovo ili ono, onda se pomiri sa tim što odabere. Tako nam je suđeno i eto. Kada smo pominjali istoriju u obrazovnom sistemu, ja sam kao dete učen da živimo u državi naučnog socijalizma. Strašno mi se dopao taj izraz – naučni socijalizam. Ako je nauka dokazala da socijalizam dolazi posle kapitalizma, to je jednostavno moralo tako i da se desi”, rekao je Čanak.

“Pitanje decentralizacije ovih prostora je staro pitanje. Franz Ferdinand je hteo da uradi sve što je potrebno da bi se napravile Sjedinjene države Austrije. U njima je trebalo da bude niz raznih država – Vojvodina je bila jedna od njih, Bosna, Hrvatska… Na mapi Aurela Petrovića vidi se da određeni delovi Bosne – severoistočna Bosna i Hercegovina, su se zvali Srbija i ona je trebalo da uđe u sjedinjene države Austrije. Navodno, to je bio plan u kojem bi Sloveni dobili mnogo više političkih prava i postavlja se pitanje šta bi se desilo da je Franz Ferdinand zaista došao do toga da preuzme vlast i da to sprovede. Sve su to bili politički potezi koje su ljudi plaćali glavama. Srbija je nažalost platila ogromnu cenu u ratovima koji su usledili. Da li je to moralo da se desi, ja ne znam. Da li je to pisalo u ‘kremanskom proročanstvu’, takođe ne znam”, kazao je Čanak.

“Posle toliko godina u politici, mnogo toga mi je jasno. Velike sile imaju jednu logiku. Spoljna politika je odraz unutrašnje politike. Njihova spoljna politika je uvek u funkciji unutrašnje politike.

Nisam imao nikakvo političko operativno iskustvo. Ja sam levičar. Verujem da bez socijalne pravde, bez nacionalne ravnopravnosti i bez decentralizacije zemlje, ne raspada i rasturanja, nego svođenja odlučivanja do nivoa krajnjeg korisnika, nema dobre i srećne zemlje. To je moje ubeđenje. Kada kažem to onda odjednom krene priča o otcepljenju Vojvodine. To nikad nije bila opcija. Propagandna mašinerija desničara te odmah vrlo precizno baš tim gađa. Nezavisna država Vojvodina nikad nije postojala niti će postojati. Sve to sam govorio i pre 32 godine”, kazao je Čanak.

“Ogadila mi se ideja Evropske unije zbog sve te njihove birokratije i zbog nekih u Briselu koji samo primaju platu i ne rade ništa. Nikog ne zanima proces pridruživanja. Pominjao sam im mnogo planova, oni nisu zainteresovani za to”, kazao je Čanak i dodao:

“Mislim da bez integracija i povezivanja sa okruženjem, Srbija srlja u propast jer će biti iskorištena za izmeštanje sukoba iz Ukrajine. Hitno moramo ići ka Evropskoj uniji i da sa svim susedima nađemo zajednički jezik i vidimo šta može da se uradi. To je najvažnije”, završio je lider LSV-a.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker