Čanak: Crkva da plaća porez, a ne da ruši obrazovni sistem Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da plaća porez državi, a ne da ruši obrazovni sistem, zalaganjima da vjeronauka postane stalni predmet u školama i da veroučitelji budu stalno zaposleni.

Čanak je u saopćenju za javnost pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ostane dosljedan svojim riječima kada je u pitanju plaćanje poreza.

On je podsjetio da je Vučić nedavno izjavio da je “obaveza i najveći patriotizam platiti porez“, kao i da ne vidi razloga zašto se te predsjednikove riječi ne bi odnosile i na SPC.

Prema njegovim riječima, prijedlog patrijarha SPC Porfirija da veronauka treba da postane redovan školski predmet, a ne nastavni program, kao i da veroučitelji dobiju status nastavnika sa stalnim zaposlenjem je “opasan iz više razloga“ i u direktnoj je suprotnosti sa evropskom praksom i sekularnim vrednostima društva, a time i sa Ustavom Srbije.

“Ako bi se usvojio predlog patrijarha bili bi ugroženi temelji, cilj i smisao obrazovnog sistema, a to je razvoj samostalnog mišljenja i kritičkog promišljanja stvarnosti – što je osnov naučnog pogleda na svijet. Nasuprot tome, religijski pogled je dogmatičan, aprioristički i u najvećoj meri suprostavljen naučnom pristupu koji mora biti temelj modernog školskog sistema“, naveo je Čanak.

On je pozvao Porfirija da se “u ime društvene brige i solidarnosti“ založi da sve vjerske organizacije počnu da plaćaju porez.

Izvor: Beta

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Smoluca
Smoluca
1 godina ranije

Ne mogu zbog živojina da kažem da je čanak častan čovjek i nosilac zdrave i ljudske svijesti…no bez obzira,u ovoj ga ideji potpuno podržavam.i ne samo crkva iz srbije nego i izus iz pazara.kad mogu narod da biju i da mu imovinu ruše,mogu i porez da placaju…no nece to vučic nikad da uradi,ima on drugu zamisao,..crkva mu pomaže da učvrsti vlast u srbiji. zukorlica i izus firsira da bi umanjio glasove sda sandzaka i otupio ideju o autonomiji sandzaka.dok se istovremeno zalaže za dezintegraciju bosne uz pomoc dodika i srpskog entiteta,i pokušaja izgradnje zajednice srpskih opština na severo-zapadu kosova …

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Smoluca

А да црква увакуфи ИЗуС, па да порез плати војводство санџачко? 😉

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Живојин

ПС: Најпре Чанак да плати порез на све марифетлуке ЛСВ. А о части, да не заборавимо трансформацију од националисте већег од војводе у Јевропског демоНкрату? И Јопет ће се заокренути за 180 степени ка д затреба! Његова пореска дуговања трансформаторско-конвертитских бизнис махинација много веће и од СПЦ и ИЗуС заједно! Од чега живи лагодно без дана рада већ пола века?

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker