UČENIK ZA OPKLADU OD 30 EURA PRETUKAO PROFESORA! Direktor škole: “Na žalost, ovde je SVE OTIŠLO DOĐAVOLA”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pre samo nekoliko dana javnost je šokirao snimak iz škole iz Trstenika gde se vidi kako se učenici brutalno iživljavaju nad profesorkom.

U školi za dizajn kože u Beogradu juče je došlo do brutalnog vršnjačkog nasilja, a danas je Više javno tužilaštvo u Vranju potvrdilo je slučaj maltretiranja dečaka u OŠ „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu. I ovo je samo deo, ono najaktuelnije, što se desilo za poslednja dva dana. Šta se ovo dešava u našim školama i zašto?!

Razbuktalo i brutalno vršnjačko nasilje koje se širi po školama Srbije kao i putem medija ostavlja bez teksta, ne samo roditelje, već i sve čija su zanimanja blisko povezana za rad sa decom.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da je ovo samo vrh jednog ledenog brega, a potom je prepričao i jednu bizarnu situaciju koja se desila u jednoj školi.

– Nastavnici retko pričaju o ovoj vrsti nasilja. Prvo jer ih je sramota, drugo jer će kolege misliti da su nesposobni. Bila je situacija u jednoj školi gde su deca opkladila da jedan učenik za 30 evra prebije profesora! Naravno on je to uradio i bez kazne prešao u drugu školu – ispričao je Antić.

Direktor zemunske OŠ “Gornja Varoš” Ilija Mirović prokomentarisao je snimak iz Trstenika na kom se vidi iživljavanje učenika nad profesorkom.

– Ova profesorka je veoma nežna i vidi se da je dobar profesor. Ali što se autoriteta tiče, kako uđete prvog dana u učionicu tako će vam biti sve vreme. Ali verovatno je sve otišlo dođavola ne samo u školama nego u državi – rekao je Mirović.

I ministar prosvete Branko Ružić oglasio se povodom nedavnih slučajeva nasilja u školama, ali je u njegovim rečima izostala oštra osuda. On je, upitan za incidente, rekao da “u školama nema ekstremnog nasilja, ekstremno je samo u medijima”.

U saopštenju koje je izdao juče, on govori o tome kako je su “škole druga kuća za našu decu”, da “o uzrocima neprimerenog ponašanja možemo da razgovaramo i diskutujemo”, i da “promovišemo drugarstvo i toleranciju…”

– Škole su druga kuća za našu decu. Od momenta od kad deca ukorače u školsko dvorište, ona su pod nadzorom sistema prosvete. Taj sistem, ma koliko da je oivičen raznim propisima, priručnicima, obukama, živi i funkcioniše zbog njegovih ljudi. Od čuvara i školskog policajca na ulazu, preko tetkica i saradnika, do nastavnika i direktora i svih zaposlenih u Ministarstvu prosvete. Verujem da nijedna od tih osoba nije poželela da radi u školi, a da nema ljubav prema toj profesiji i samoj deci – navodi Ružić u pisanoj izjavi i dodaje:

“O uzrocima neprimerenog ponašanja možemo da razgovaramo i diskutujemo. Međutim, smatram da kao druga kuća škola ima i obavezu i mogućnost da se boljom koordinacijom još više udružimo da pomognemo detetu koje trpi ili vrši nasilje. Isto tako, ako je nastavniku ili zaposlenom potrebna naša veća zaštita, podrška, savet, da mi tu priliku ne smemo propustiti”.

A danas, dan posle ovog saopštenja, ministar Ružić pozvao je telefonom nastavnicu Tehničke škole iz Trstenika koja je pretrpela nasilje od strane svojih učenika, kako bi joj pružio podršku, nakon nemilog događaja.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker