Djeca u Srbiji uče da ne postoje bosanski, hrvatski i crnogorski jezik i da je to sve srpski

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Učenici osmih razreda u Srbiji nastavu iz maternjeg jezika rade prema udžbeniku u kojem piše da su južnoslavenski jezici srpski, makedonski, slovenski i bugarski, a da bosanski, hrvatski i crnogorski ne postoje, nego su izvedenica srpskog jezika.

Naime, u udžbeniku gramatike srpskog jezika za osme razrede osnovnih škola u srbiji “S reči na dela”, stoji da Hrvati, Bošnjaci i Srbi govore srpskim jezikom koji nazivaju, hrvatski, bosanski i bošnjački i crnogorski jezik.

Premda se time negira postojanje jezika barem tri naroda, ovaj udžbenik odobrio je Zavod za unapređivanje obrazovanja i odgoja Srbije.

Ovaj podatak izazvao je brojne reakcije u regionu, a hrvatski sedmičnik “Hrvatska riječ” zatražio je objašnjenje od mjerodavnih državnih tijela Srbije.

“U vezi s objašnjenjem pojmova lingvistički jezik i politički jezik smatramo da je na piscima udžbenika da to objasne”, odgovorili su iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.