UJAK U SUZAMA ZBOG MALENE PETRE / Brat Suzane očajan: Zverski ju je tukao, govorila je da je nasilan, ali nisu je slušali

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Marko je kobnog dana pozvao Suzanu i naterao njihovu ćerkicu Petru da joj kaže kako je njima u stanu lepo i da ona dođe kod njih, da budu zajedno. Hteo je, verovatno, da je namami da dođe, da i nju ubije.

Neprestano brišući suze sa lica, ispričao je za “Novosti”rođeni brat Suzane Budimirović, majke dvoipogodišnje devojčice, koju je otac Marko Budimirović (35) mučki ubio u utorak po podne u svom iznajmljenom stanu na Vojničkom trgu broj 18 u Vršcu.

Udavio ju je u kofi punoj vode, a potom se obesio o luster.

Ovoj nezapamćenoj tragediji prethodila je zabrana prilaska supruzi, koja je Marku bila izrečena još u maju ove godine, nakon što ga je Suzana prijavila za nasilje u porodici.

Zverski ju je tada pretukao u porodičnoj kući njenih roditelja, u Prvomajskoj ulici, u kojoj su svi zajedno živeli. Od tada ni toj kući nije smeo da priđe.

– Već duže vreme je on bio nasilan prema Suzani. Imao je psihičkih problema, zbog kojih su mu nadležne institucije naložile da se leči, ali je njegov izbor bio da li će da pije terapiju ili neće – nastavlja Suzanin brat.

Ubica je pre nedelju dana osuđen zbog nasilničkog ponašanja prema supruzi, na uslovnu kaznu od tri godine, uz obavezno psihijatrijsko lečenje. Dobio je, međutim, pravo da jednom nedeljno samostalno viđa ćerkicu, jer je, kaže sagovornik “Novosti”, procenjeno da neće da naudi detetu.

– Suzana se tome protivila. Govorila je da je Marko opasan, ali su nadležni smatrali da ona to kaže samo zato što je bila u lošim odnosima sa njim. NJihov stav je bio da je on bio nasilan samo prema majci, a ne i prema detetu. Uz to, on je imao i papire kao dokaz da mu je zdravstveno stanje koliko-toliko dobro i da može da bude sam sa Petrom – objašnjava neutešni ujak tragično nastradale devojčice.

Da će da počini ovaj gnusni zločin, Marko je tog dana najavio putem SMS poruka i video-snimka, koje je, takođe, slao supruzi, sa kojom je bio u brakorazvodnom procesu. Snimak je poslao i jednom lokalnom portalu, što jasno ukazuje da je bio svestan onoga što radi.

– Nepovezano i, očigledno, u rastrojstvu, on je u tom videu govorio da njegov život više nema smisla, te da će on da ide i da će sa sobom da povede ono što najviše voli. Na snimku se vidi i crvena plastična kofa, u kojoj je, ispostavilo se, kasnije oduzeo život svojoj nedužnoj ćerki – kaže izvor.

Snimak je na više adresa poslao oko 13 časova, a već sat vremena kasnije policija, koja je na teren izašla nakon što im je uznemirena majka sve to pokazala, zatekla je stravičan prizor. Jezive scene videle su i komšije, koje kažu da Marka nisu poznavale, jer je u tom stanu živeo tek nekoliko meseci.

– Dok je trajao uviđaj, kroz poluotvorena vrata stana video sam devojčicu kako sklupčana leži na podu. Bila je gola do pojasa. Jezivo i bolno – svedoči nam Markov prvi komšija, koji kaže da tog dana nije čuo nikakvu buku iz stana.

Markove kolege iz Opštinske uprave Vršac, gde je radio u Odeljenju za javne nabavke, kažu da je bio izuzetno stručan, posvećen poslu, miran i povučen. Znali su da je imao problema u braku, ali ne i da je sposoban da počini ovakav zločin. Sablažnjen je i njegov stanodavac, koji kaže da je bio fenomenalan momak, da je redovno plaćao kiriju i sve ostale račune.

Devojčica će danas u 16 časova biti sahranjena na Gradskom goblju u Vršcu. A njen otac i ubica dan kasnije.

U presudi Osnovnog suda u Vršcu, koja je doneta samo nedelju dana pre nego što je Marko ubio ćerku, pa sebe, stoji da je porodično nasilje trajalo pet godina. Presudom je Marko osuđen uslovno na godinu dana robije sa rokom provere od tri godine i obavezno psihijatrijsko lečenje, jer je usled mešovitog poremećaja ličnosti i anksiozno-depresivnog stanja fizički i psihički zlostavljao suprugu.

– Nije joj dozvoljavao da se viđa sa kim želi, da koristi društvene mreže, da čita knjige koja ona želi – navodi se, između ostalog, u presudi. – Juna 2019. ju je, nakon svađe, pretukao i pretio nožem da će da je zakolje, a kada ga je 30. aprila ove godine prijavila za nasilje u porodici, pretukao ju je i šutirao u glavu zato što je ćerki davala da jede keks.

Prema navodima presude, kada je dete tog dana zaspalo, bez ikakvih reči Suzanu je udario u glavu više puta, a kada je pala na pod šutirao je i gazio, nanevši joj povrede glave i grudnog koša.

– U VEZI sa strašnim porodičnim nasiljem, koje se dogodilo u Vršcu, obaveštavamo javnost da Ministarsto u konkretnom slučaju nema nadležnost da obavi nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Vršac u oblasti porodično-pravne zaštite.

Zakonom je propisano da taj posao obavlja Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku sa sedištem u Novom Sadu. Prema našim saznanjima ovaj organ je taj postupak i započeo – navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. – Rezultati izvršenog nadzora pokazaće da li je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad u Vršcu.

Iz vršačkog Centra za socijalni rad juče nismo dobili nikakvu informaciju povodom ove tragedije. Samo nam je potvrđeno da imaju vanredni nadzor nadležnog ministarstva, dok smo nezvanično saznali da je nekoliko službenika suspendovano zbog očiglednih propusta u radu.

U Postupku poveravanja maloletnog deteta nakon razvoda braka ili raskida vanbračne zajednice do donošenja pravosnažne sudske odluke, oba roditelja imaju jednaka prava kada je reč o brizi o detetu i provođenju vremena sa njim – objašnjava naš sagovornik iz jednog Centra za socijalni rad. – Dobijanjem sudskog rešenja, pravno se definiše koji roditelj će samostalno vršiti roditeljsko pravo, kao i model viđanja sa roditeljem kome dete nije povereno.

Međutim, kako navodi naš sagovornik, postoji i mogućnost da parnična strana, koja podnosi tužbu, zatraži izricanje privremene mere, koja se donosi po hitnom postupku i na snazi je do pravosnažnog sudskog rešenja:

– Privremena mera može da se odnosi kako na vršenje roditeljskog prava, tako i na kontakte sa drugim roditeljem. Ukoliko roditelju u odnosu na koga se izriče privremena mera nisu bile izrečene mere zaštite od nasilja u porodici prema maloletnom detetu, on ima pravo da ga viđa u uslovima koji su definisani privremenom merom.

(Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Naomi Samuel
Naomi Samuel
1 mjesec ranije

Pozdrav svima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Naomi Samuel, imam 40 godina, udala sam se sa 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana braka moj muž je postao tako čudan i stvarno ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće drugoj ženi, volim ga toliko da ga ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da osiguram svoju muž mi se vraća, ali sve bez pomoći, plače i plače tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Stoga mi je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala pomoći. Ispričala mi je o čovjeku po imenu dr. Apata, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi muškarac kojem se može vjerovati i da nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti i rekla mi je kako je pomogao bezbrojnim ljudima u ponovnoj izgradnji njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-mail adresu, drapata4@gmail.com ili njegov WhatsApp / viber s tim brojem +1(425) 477-2744. Objašnjavam mu sve svoje probleme, on mi je rekao da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti odmah riješeni. Rekao mi je što da radim da vratim muža, i ja sam to rekla, rekao je da će se moj muž vratiti nakon 3 dana i početi prositi, i to se stvarno dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo bliska i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker