“SAMO ME JE PITALA DA LI ĆE UMRETI” Potresna ispovest lekara koji su operisali ranjene u Beogradu i Mladenovcu: “Bubreg joj je bio POTPUNO RAZOREN”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Samo sam je video i odmah sam znao da mora hitno u operacionu salu”, kaže doktor Zlatko Pešić, hirurg KC Srbije, jedan od lekara koji je zbrinuo povređenu deci iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

On, doktor Milan Savić grudni hirurg KC Srbije i doktorka Ivana Stefanović, neki su od medicinara koji su prvi priskočili u pomoć nastradalima u masakru i u Beogradu i u onome što se desilo u Mladenovcu.

Dečak Kosta Kecmanović je iz očevog pištolja usmrtio osmoro svojih školskih drugara i pripadnika obezbeđenja, a njih sedmoro ranio. Uroš Blažić u svom bezumnom krvavom piru samo dan kasnije usmrtio je osmoro mladih, a trinaestoro teško ranio. Ekspresnom reakcijom zdravstvenih radnika mnogi životi su spašeni, a lekari koji su se tog dana našli na licu mesta i u operacionim salama otkrivaju šta su tamo zatekli.

Dr Ivana Stefanović, široj javnosti poznata po tome što svako jutro izveštava i stanju povređenih tokom noći, te srede našla se i u ulozi lekara, ali i u ulozi majke.

  • Moja ćerka ide u tu školu i odeljenje je pored. Mi smo na jutarnjem sastanku to saznali ali smo pomislili da je lažna uzbna. Ćerka me je pozvala, a poziv je bio primljen i u kol centru. Dobili smo stravičnu vest da ima najmanje desetoro povređenih. Stigla sam sa prvom sledećom ekipom – kaže dr Ivana Stefanović.

Kako je istakla, na ono što su zatekli niko nije bio spreman.

  • Koliko god su te vesti bile strašne, niko nije bio spreman za ono što smo tamo zatekli. Morate da se zaledite, da stopirate sve emocije koje imate, da biste profesionalno mogli da obavljate svoj posao. Važno je da u tom trenutku nema emocija da biste mogli da pružite pomoć. Ovo je gore od najgorih scenarija koji sam mogla da zamislim. Mi još sumiramo utiske – kaže dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Dr Zlatko Perišić, hirurg KC Srbije, bio je dežuran u noći kada je Uroš Blažić nasumično pucao iz automatskog oružja i pobio osmoro ljudi u selima oko Mladenovca.

Kako je istakao, on je na poslu bio i dan pre, kada je Kosta Kecmanović pucao na svoje drugare iz školske klupe.

  • Nisam direktno učestvovao u zbrinjavanju dece, ali mi je bilo sve jako teško da gledam. Od jednog kolege sin je bio u operacionoj sali, svi ga znamo i radimo sa njim. Sledeći dan sam dežurao u četvrtak, bilo je potpuno drugačije. Svi smo ćutali. Tog četvrtka smo imali dosta posla – priseća se dr Preišić.

Kako kaže, nešto pre zakazanih operacija zatekla ga je vest da je neko ponovo pobio mnogo ljudi, a ekipe stručnjaka organizovane su odmah.

Stopirali smo sale, pozvao sam sve hirurge, sve hirurške ekipe, celokupna anestezija … Čekali smo da vidimo šta će da se desi. Počeli su prvo da dovoze dva pacijenta, nijednog trenutka nisam dovodio u pitanje da li mi to možemo rešiti. Počeli smo da radimo inicijalnu dijagnostiku, treći pacijent je bila devojčica 2005. godište, kada sam video kako izgleda doneo sam odluku da odmah uđemo u salu. Otrčali smo u salu bukvalno. Viđao sam svašta, ali tada mi je bilo preteško. Bilo je još teže kada nam je ona u liftu rekla – “je l’ neću umreti?” – priseča se dr Perišić i dodaje:

  • Ona je imala tri prostrelne rane, kada sam je otvorio nisam znao gde je šta. To su situacije gde vi morate da zaustavite krvarenje. Videli smo da je desni bubreg u potpunosti razoren. Želeo sam samo da je stabilizujemo, pa ćemo da vidimo šta ćemo. Nažalost nju očekuje još operacija. Povreda jetre je takva da danas planiramo da uradimo još jednu operaciju, da vidimo kako ona izgleda, laknulo mi je kad sam video da tu može nešto da se uradi – kaže dr Zlatko Perišić.

Dok su zbrinjavali devojčicu u jednoj operacionoj sali, istovremeno su njegove kolege radile u drugim.

  • Dok smo radili tu operaciju, u ostalim salama, radilo je šest operacionih sala. Svi su bili tu – kaže dr Zlatko Peršić.

Doktor Milan Savić, grudni hirurg KC Srbije bio je na kraju dežurstva u sredu, kada mu je na operacioni sto stigao sin kolege sa kojim sarađuje u veoma teškom stanju.

Dečak je dovezen sa povredama vrata i grudnog koša, a kako je rečeno imao je čak tri metka u telu.

  • Ono što je dr Perišić preživljavao u tom pokolju druge noći, ja sam to doživeo prvog dana. Suštinski smo napravili multidisciplinarni tim, pacijent je prvi stigao i koji je bio najteže povređen bio dosta nestabilan. Nismo mogli da rekonstruišemo mehanizam povrede. Procena je bila da treba vitalno da ga stabilizujemo, nismo smeli da ga obrćemo na bok, što je dodatno otežavalo situaciju. Dobili smo informaciju da se radi o sinu našeg kolege, kada radite ovaj posao dugo isključite se i morate da pomognete – kaže dr Milan Savić jedva zaustavljajući suze.

Kako je istakao, najbitnije je bilo da se pacijent stabilizuje i povrati, a sada se ostaje samo nada da će posledice biti što manje.

  • Morali smo da radimo i na odstranjenju metalnog stranog tela. Ja sam izlazio iz dežurstva kada se sve to desilo… Nekako se usredsredite samo na to da pomognete pacijentu. Važno je sa kim radite, mislim da smo uspeli da ga stabilizujemo i povratimo i nadam se da će posledice biti što manje – kaže dr Savić za RTS.

Izvor:RTS,Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.