PRONAĐENO TIJELO JE 99 ODSTO MATEJ PERIŠ – Šta nas sad čeka u slučaju koji je gotovo 5 MJESECI pratio cijeli region

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Telo mladića, koje po svemu odgovara opisu Splićanina Mateja Periša kom se trag izgubio u noći između 30 i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu, izvučeno je juče ujutru iz Dunava kod Ade Huje – svega nekoliko kilometara nizvodno od mesta njegovog nestanka.

Garderoba, pronađeni predmeti, lokacija – sve upućuje na to da je pronađen mladi Periš, ali ove crne slutnje sada ostaje da potvrdi DNK analiza čiji se rezultati, po ubrzanom postupku, očekuju već danas.

Farmerke, tamna majica sa aplikacijom jaguara i natpisom “Power Super Cleaner”, bela patika sa slovom V sa strane, srebrni sat na ruci i mobilni telefon u džepu – upravo je to kobne noći Matej Periš imao na sebi, a isto to pronađeno je na telu koje su u Dunavu, oko 9.20 juče, primetili mornari koji su pozvali policiju. I sami policajci koji su juče bili na Adi Huji kažu da sve potvrđuje da je pronađen upravo Matej.

Međutim, to ćemo sa sigurnošću moći da kažemo tek kada budu stigli nalazi DNK analize koji će, kako smo saznali, biti urađeni po ubrzanom postupku.

Telo je prevezeno na Institut za sudsku medicinu gde će ova analiza biti objavljena. Policija je još pre gotovo pet meseci, odmah po nestanku Periša, od njegovog oca Nenada uzela DNK uzorak koji će sada biti upoređen sa DNK pronađenog tela.

Kako smo nezvanično saznali, na pronađenom telu koje, iako je bilo u poodmakloj fazi raspada, nisu pronađeni vidljivi tragovi nasilja, biće obavljena obdukcija koja treba to definitivno i da potvrdi i da utvrdi uzrok smrti mladića. U isto vreme verovatno će biti urađena i toksikološka analiza, koju je naložilo Više javno tužilaštvo. Ovi nalazi najverovatnije će biti poznati tek za nekoliko nedelja.

O tome šta sledi nakon što je telo nađeno, sinoć je govorio i načelnik kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac, koji je juče popodne stigao u Beograd.

Kako je potvrdio, biće izvršena DNK analiza odnosno upoređivanje sa uzorkom koji je pre nekoliko meseci dao Matejev otac.

– Takođe videćemo u saradnji sa srpskom policijom koje još eventualne radnje će se sprovesti, da li će se raditi toksikološki nalaz koji je takođe najavljen i da li je on moguć nakon toliko vremena, to ćemo takođe videti – rekao je Gerovac.

Na pitanje novinara kada bi se najbrže mogli očekivati rezultati obdukcije, on je naveo da sve zavisi od činjenice iz kog genetskog materijala će se raditi DNK, da li će to biti moguće uraditi iz krvi, iz mekog tkiva, ili kosti.

– Ono što u ovakvim slučajevima kada se radi o utapanju se utvrđuje prisutnost vode u plućima, prisutnost algi i tako dalje. Tako da tek nakon sprovedene obdukcije moći ćemo sa sigurnošću da kažemo šta je tačan uzrok smrti tela koje je pronađeno u vodi. Ostaću u Beogradu dok traju istražne odnosno obdukcione radnje. Mi od početka imamo saradnju sa srpskom policijom. Tokom današnjeg dana ostaćemo ovde, dakle dok se ne utvrdi uzrok smrti i na kraju krajeva, ono što najviše interesuje javnost da li se radi upravo o Mateju – rekao je Gerovac.

Otac Mateja Periša, Nenad, juče ujutro je porukom obavešten da je kod Ade Huje izvučeno telo koje odgovara opisu njegovog sina. On je za “Blic” rekao da će čim završi obaveze oko organizacije za sahranu, krenuti u u Beograd kako bi uživo saznao da li je pronađeno telo njegovog sina.

Nakon što obdukcija bude urađena, a DNK analiza potvrdi da je u pitanju Matej Periš, telo će biti predato njegovom ocu i transportovano u Hrvatsku.

Očekuje se da sahrana mladića, ukoliko se potvrdi da je u pitanju on, bude obavljena u Splitu gde mu živi porodica.

Nenad Periš: “Istina se ne može promeniti…”

– Informacija o Mateju je došla posle pet meseci, posle 139 dana… Čekali smo radosnu vest, a došla je ona bolna, grozna… Istina se ne može promeniti već prihvatiti – rekao je za “Blic” Nenad Periš nakon što je obavešten da je pronađeno telo koje odgovara opisu njegovog sina.

– Poslali su mi poruku i rekli da su pronašli telo i da odeća odgovara Mateju. Takođe, rekli su da se mora sačekati i DNK analiza kako bi se ustanovilo da li je to sigurno on, a ona ne može biti gotova odmah – rekao je on.

Sa bolom u glasu, otac Mateja Periša kaže da je dugo ipak čekao radosnu vest, da se uporno nadao da će Matej biti pronađen živ…

– Informacija je došla posle 139 dana. Došla je bolna vest, grozna… Iako je prošlo toliko vremena mi smo čekali da nam se saopšti srećna vest – da je nađen Matej živ… Ali, istina je drugačija i moramo je prihvatiti – kaže nesrećni otac u ispovesti za “Blic”.

Teško mu je jako, a bol je, kaže, neopisiva. Uprkos tome, ovaj divni čovek, želeo je da se zahvali svima.

– Zahvaljujem se svima na molitvi i brizi. Toliko je bilo iskrenog saosećanja tokom potrage, to nikad neću zaboraviti jer to mi je jako značilo. Hvala svakom ponaosob, svakom verniku, običnom, čoveku, svešteniku, policiji, novinaru. Svima posebno hvala i svakoga grlim. To što su imali saosećanja, što su svi želeli da Matej bude pronađen. To nikada neću zaboraviti koliko god bol bila teška – rekao je Nenad.

Rekao je da se grozno oseća, ali da situaiju “mora da prihvati”.

– Idemo dalje, moramo pokazati da naša vera nije samo trenutna. Udahnimo vazduh, pogledajmo u nebo i kažimo: “Bože, hvala”. Da, teško mi je, grozno mi je, neverovatno teško, ali moram da prihvatim i nastavim dalje – kaže on.

Podsetimo, “Blic” je juče ujutru ekskluzivno objavio da je u Dunavu kod Ade Huje pronađeno telo mlađeg muškarca koji odgovara opisu nestalog Mateja Periša. Kako smo saznali, na telu mladića pronađen je srebrni sat, tamna majica sa aplikacijom, farmerke i jedna bela patika, a u džepu mobilni telefon.

Sve pronađeno odgovaralo je opisu stvari koje je u noći nestanka na sebi imao Matej Periš. Aplikacija na majici na telu identična je onoj koju je Periš kobne noći nosio. To što je mobilni telefon pronađen u džepu farmerki, još jedna je potvrda da je u pitanju on, jer je signal s njegovog telefona u kobnoj noći poslednji put lociran kod Velikog ratnog ostrva, što znači da je mobilni bio kod njega kada se našao u vodi.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker