KOJA KAZNA PRIJETI OCU IZ PAKLA – Godinama držao ćerku (8), na teret mu se stavlja pet krivičnih djela, a evo od čega zavisi koliko će godina provesti IZA REŠETAKA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Urošu Pašajliću (38), ocu iz pakla, koji je godinama zanemarivao i držao zatočenu u stanu ćerku (8) kojem se zbog zanemarivanja deteta, nasilja u porodici na teret stavlja niz krivičnih dela preti do 20 godina robije!

Uroš Pašajlić je uhapšen u utorak popodne, kada ga je policija pronašla u štek stanu na Karaburmi, gde se krio kod jednog prijatelja

Njemu se na teret stavlja krivično delo Nasilje u porodici, Protivpravno lišenje slobode na štetu nevenčane supruge, kao i Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i Kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete.

Nasilje u porodici – do 13 godina zatvora

Otac iz pakla se tereti za krivično delo Nasilje u porodici, na štetu svoje nevenčane supruge, kao i na štetu svoje maloletne ćerke.

Prema članu 194 Krivičnog zakona, stav 3, ako je nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili je nasilje učinjeno prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

INSTAGRAM / DRUSTVENE MREZE

Takođe, on se tereti i za nasilje nad partnerkom, prema članu 194, stav 1, preti mu kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Protivpravno lišenje slobode – do 8 godina zatvora

Kako je naknadno ustanovljeno, horor koji je doživljavala ćerka, preživela je i njegova partnerka I.L.

Urošu se stavlja na teret krivično delo Protivpravno lišenje slobode, na štetu svoje nevenčane supruge.

Prema članu 132 Krivičnog zakona, stav 3, ako je protivpravno lišenje slobode vršeno na svirep način ili je licu koje je protivpravno lišeno slobode usled toga teško narušeno zdravlje ili su nastupile druge teške posledice, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

Zapuštanje i zlostavljanje deteta – do 3 godine zatvora

Kako je saopštilo tužilaštvo, Uroš se tereti i za Zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

Prema član 193 Krivičnog zakona, stav 1, roditelj koji grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

Kršenja porodičnih obaveza – do 5 godina zatvora

Na kraju, Urošu se na teret stavlja i krivično delo Kršenje porodičnih obaveza.

Prema članu 196, stav 2, ako je usled dela nastupilo teško narušavanje zdravlja člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do pet godina.

Kolika robija preti ocu iz pakla?

Kada bismo sabrali sve maksimalne kazne koje mu prete, Uroš bi mogao da bude kažnjen zatvorom u trajanju od 29 godina. Međutim, naš Krivični zakonik ne predviđa sabiranje kazni već se učiniocu više krivičnih dela izriče jedinstvena kazna zatvora koja ne može da bude veća od 20 godina.

– To se zove odmeravanje kazni za vise krivičnih dela. Utvrđuje se za svako delo jedna kazna, a nakon toga se izriče jedinstvena. Uslovi koje mora da ispuni jedinstvena kazna (ukupna) su da mora biti malo viša od maksimalne pojedinačne kazne, ali ne sme predstavljati zbir svih kazni – objasnio je za “Blic” advokat Nikola Ristović.

Prema njegovim rečima, kada bi u ovom slučaju osumnjičeni otac dobio maksimalne kazne zatvora najmanja sankcija koja bi mogla da mu bude izrečena je 10 godina i jedan mesec, a najveća 20 godina.

– Ali mora prvo za svako delo da se utvrdi kazna, pa onda jedinstvena. Svakako mu preti i maksimalna kazna. U ovom slučaju još uvek nema ni suđenja, tek je u toku istraga – objasnio je advokat Nikola Ristović.

Dete godinama živelo u jezivim uslovima

Podsetimo, kako je “Blic” već pisao, nesrećno dete je u bolnicu došlo neuhranjeno i vidno zapušteno, lekari su se rasplakali kada su ugledali devojčicu.

Osmogodišnjakinja nije išla u predškolsko, u školu, nije izlazila iz kuće, niti se igrala sa svojim vršnjacima. Dete je godinama, još uvek se ne zna koliko dugo, doslovno bilo zatočeno sa svojim ocem.

Kako se sumnja, držao je devojčicu u kadi! Na fotografijama se vide grickalice, verovatno jedina hrana koju je dete imalo, kao i zapušten stan pun đubreta.

Ministarstvo prosvete je potvrdilo da dete nije upisalo školu, a kako se ovo dogodilo, još uvek nije utvrđeno.

Nesrećna sudbina je devojčicu pratila od rođenja, kada se rodila bolnica je odmah alarmirala Centar za socijalni rad jer je posumnjala da su roditelji nepodobni. Tada je smeštena u ustanovu socijalne zaštite, a zatim je usledio sudski postupak o starateljstvu.

– Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 15. maja 2018 godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi U.P. delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog U.P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava – navodi se u Sudu.

Kako su obrzaložili, otac je okarakterisan kao podoban staratelj na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31. maja 2015. godine.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker