“BILA JE KOST I KOŽA, ODJEĆA JE SPADALA SA NJE” – Otkrivamo potresne detalje optužnice protiv oca iz pakla koji je ćerku (8) držao zatočenu godinama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

– Bila je kost i koža, odeća je spadala sa nje – ovim rečima Ivana L. opisuje potresnu scenu kada je ugledala devojčicu (8) koju je Uroš Pašajlić (38) godinama držao zatočenu u stanu.

On je optužen zbog jezivog nasilja nad devojčicom, koju je u stanu krio u neljudskim uslovima i izgladnelu, kao i zbog toga što je tukao svoju partnerku Ivanu.

Nakon što ga je ona prijavila za nasilje, otkriven je i stravičan slučaj devojčice, a “Blic” otkriva detalje optužnice protiv oca iz pakla, ali i šta je Ivana ispričala o devojčici.

Ona je ispričala u tužilaštvu detalje prvog susreta sa devojčicom.

Ivana je, kako je ispričala u tužilaštvu, trpela jezivo nasilje od svog partnera, on ju je držao zaključanu u stanu i maltretirao. U martu ove godine je odlučila da pobegne i nasilnika prijavi policiji, a tada je i iznela svoje sumnje da je devojčica negde potpuno sama.

“Uroš je rekao da je greška što sam dete izvela u park”

Ivana L. je devojčicu (8) prvi put videla 2019. godine, a kako je ispričala tužilaštvu, ona je tada izgledala drastično drugačije, nego kada su je policajci pronašli zatočenu u kadi.

– Dete je delovalo fino i normalno, ona je provela kod mene tri nedelje u Borči 2020. godine. Nakon tog boravka, Uroš mi je pričao kako sam detetu isprala mozak, jer je nakon toga stalno tražila mamu. Kada je upitao ko je mama, devojčica je odgovorila: “Ivana”. Na proleće sam se preselila i stalno sam zvala Uroša da dovede devojčicu na ručak, jer je on kod mene stalno ručao i večerao. Krajem leta 2020. godine kada sam videla dete poslednji put pre pronalaska u kadi sam napravila “grešku” kako mi je Uroš rekao, jer sam dete odvela u park. Rekao je da samo on i strina umeju da brinu o detetu, a da sam ja mekana i da ja nisam imala kontakt sa decom iz doma, gde je ranije devojčica boravila, kao i da on zbog toga puno radi sa njom. Kada smo bile u parku, ponašala se normalno – otkrila je Ivana.

Kako je istakla, razlika na devojčici je bila ogromna, jer devojčica je nakon što je pronađena u kadi bila u veoma lošem stanju, nije čak ni govorila.

– Ona sada ne zna da priča, a ranije je govorila, to da sada ne ume sam videla kada smo je pronašli u kadi – ispričala je ona.

Neuhranjena devojčica bila zaključana u toaletu

Ivana je opisala momenat kada je sa policijom ušla u stan na Zvezdari, kao i da nikada neće zaboraviti tu potresnu scenu.

– Policajci su otvorili ulazna vrata, a preko puta njih su bila vrata toaleta, koja su bila zaključana. Kada smo ušli videla sam u kadi dete, bila je kost i koža, odeća je spadala sa nje – ispričala je potresne scene Ivana.

Kako opisuje, od smrada u stanu umalo nije pala u nesvest.

Devojčica joj je rukom pokazivala na kesu sa hranom, što je ukazivalo da je veoma gladna.

– Kada sam pogledala, videla sam kesu u kojoj sam joj ja preko Uroša slala stvari, ta kesa se nalazila ispred vc-a čija su vrata bila zaključana. Ja ne mogu da opišem kako je dete izgledalo – rekla je ona.

Ivana je do detalja opisala i kako je shvatila gde se dete nalazi.

Preko računa za stan otkrila kobnu adresu

Ona je tog 24. marta radila od kuće, dok je Uroš Pašajlić bio sa njom u stanu. Kako je rekla, pisala je prijateljici i rekla da ukoliko ne uspe da pobegne iz stana te večeri, da prijateljica pozove policiju i pošalje ih na tu adresu. Uroš je bio nervozan i svađao se sa njom, jer kako kaže, nije imao cigarete.

Ona je uspela da napusti stan, izašla je i požurila u policijsku stanicu, sve vreme se plašeći da je Uroš prati.

Kada ga je prijavila i ispričala kroz kakvo nasilje je prolazila obavestila je policiju da postoji mogućnost da je dete samo u stanu.

Kako je rekla, dok je bila zaključana u stanu, pokušala je da pronađe neke račune koji bi ukazivali na adresu stana, u tome je i uspela i rekla je policiji adresu.

Ona je ispričala i da nikada nije bila u tom stanu, a svaki put kada bi pitala Uroša, govorio je da je se to ne tiče i da nije njeno dete.

Ivana je zajedno sa službenicima policije otišla u stan i tada je rasvetljen slučaj koji je uznemirio javnost i postavio niz pitanja – ko je zakazao u lancu sistema, u kojem je devojčica bila “nevidljiva” i godinama žrtva svog nasilničkog oca?

Podignuta optužnica protiv Pašajlića

Na teret mu se stavljaju dva krivična dela: nasilje u porodici, zlostavljanje i mučenje. Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno lečenje od narkomanije i alkoholizma.

Po zakonu maksimalna kazna je deset godina godina robije, dok je za zlostavljanje i mučenje predviđena sankcija od šest meseci do pet godina.

Kada bismo sabrali sve maksimalne kazne koje mu prete, Uroš bi mogao da bude kažnjen zatvorom u trajanju od 15 godina. Međutim, naš Krivični zakonik ne predviđa sabiranje kazni već se učiniocu više krivičnih dela izriče jedinstvena kazna zatvora.

– To se zove odmeravanje kazni za vise krivičnih dela. Utvrđuje se za svako delo jedna kazna, a nakon toga se izriče jedinstvena. Uslovi koje mora da ispuni jedinstvena kazna (ukupna) su da mora biti malo viša od maksimalne pojedinačne kazne, ali ne sme predstavljati zbir svih kazni – objasnio je ranije za “Blic” advokat Nikola Ristović.

– Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti Obavezno lečenje narkomana iz čl. 83 KZ i Obaveznog lečenja alkoholičara iz čl. 84 KZ u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka, a takođe će ispitati da li je eventualno neko lice pomoglo okrivljenom nakon izvršenja krivičnih dela, te utvrditi da li su se u radnjama tog lica stekla bitna obeležja krivičnog dela Pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela iz čl. 333 KZ – navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dete nije išlo u školu, za sistem je bila nevidljiva

Uroš Pašajlić uspevao je da godinama prolazi ispod radara nadležnih institucija i svoje dete učini nevidljivim za ceo sistem, tako što je menjao mesto prebivališta, ali i tako što nije bio na prijavljenoj adresi svaki put kada bi ga potražile nadležne službe.

Ministarstvo prosvete je potvrdilo da devojčica nije bila upisana u školu, a još je nepoznanica da li je vakcinisana. Niz institucija je trebalo da primeti devojčicu i reaguje, ali ništa od toga se nije dogodilo, već je osmogodišnjakinja bila zatočena u toaletu stana u neljudskim uslovima.

Potresna sudbina devojčice je počela njenim rođenjem, kada je bolnica alarmirala Centar za socijalni rad jer su sumnjali da roditelji nisu podobni staratelji.

Dete je neko vreme provelo u domu u Zvečanskoj, a zatim je 2018. godine sud dete dodelio ocu na staranje. Njemu nije određeno starateljstvo, ali mu nije ukinuto roditeljsko pravo, te je efekat isti. O ovome se oglasio i Prvi osnovni sud, koji je istakao da dete nije povereno ocu na samostalno staranje, Ipak, dete je počelo da živi sa ocem zbog kojeg je proživela pravu agoniju.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker