Vozači, nema više izvlačenja: Kazne i do 800.000 dinara ako niste stavili zimske gume

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U slučaju da dođe do nezgode, izazvane upravo time što vozilo nije imalo zimske gume, a što se tretira kao tehnički neispravno vozilo, kazne su još i veće

Vulkanizerska servis Zimske gume 08 830x0

Zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, većina vozača je odlagala da letnje gume zameni zimskim, iako su bili obavezni da to urade 1. novembra. Kako je danas, međutim, pao sneg i u nižim predelima, nema više nikakvog prostora za odlaganje – na prvom mestu zbog bezbednosti, na drugom mestu što kazne za ovo idu i do 800.000 dinara.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Od 1. novembra do 1. aprila vozači u Srbiji u obavezi su da na svojim vozilima imaju sva četiri zimska pneumatika, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Svaki stručnjak iz ove oblasti savetovaće vam da je i bez obzira na to hoće li biti nekog većeg snega i leda ili neće, hladno vreme dovoljan razlog da sada vozite sa zimskim gumama, a ne univerzalnim ili letnjim. Treba imati u vidu i da letnji pneumatik gubi svojstva na niskim temperaturama, od 7 stepeni naniže.

Vulkanizerska usluga demontaže letnjih i montaže zimskih guma, u zavisnosti od modela i veličine auta, koštaće vas između 1.500 i 2.500 dinara.

Cene novih pneumatika kreću se između 4.300 dinara za “punta”, do 500 evra, za ekskluzivnije automobile, te tako, ukoliko morate i da kupite sve četiri gume, u zavisnosti od modela auta koji vozite, to vas može koštati od oko 17.000 dinara do 2.000 evra.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Kazne idu i do 800.000 dinara

Za korišćenje letnjih umesto zimskih guma na putu prekrivenom snegom, ledom ili poledicom, kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica, a za preduzetnike ta kazna iznosi između 30.000 i 200.000 dinara.

U slučaju da dođe do nezgode, izazvane upravo time što vozilo nije imalo zimske gume, a što se tretira kao tehnički neispravno vozilo, kazne su još i veće. Tako u slučaju nezgode u kojoj nema povređenih i došlo je do manje materijalne štete, vozač koji je kriv moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odsluži kaznu od 45 dana zatvora.

Ako je neko pretrpeo lakše telesne povrede, uzročnik nesreće biće kažnjen sa do 3 godine zatvora, dok u slučaju težih povreda ta kazna iznosi između 1 i 8 godina zatvora. Ako dođe do smrti, propisana je kazna zatvora od 2 do 12 godina.

U navedenom kalendarskom periodu, izvan naseljenih mesta, obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je i lopata.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Zakoni variraju od zemlje do zemlje

Ukoliko ove zime nameravate da putujete Evropom, onda će vam informacije koje slede biti korisne. Prema važećim zakonima, korišćenje zimskih guma u zimskom periodu je obavezno u Austriji, Belorusiji, Srbiji, BiH, Češkoj Republici, Estoniji, Finskoj, Nemačkoj, Islandu, Letoniji, Litvaniji, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rusiji, Sloveniji i Švedskoj.

Međutim, postoje razlike u primeni zakona o zimskim gumama, u zavisnosti od uslova i vremenskog perioda.

Albanija – zimske gume nisu obavezne, ali vozači u vozilima od 1. novembra do 30. aprila moraju imati lance.

Andora – zimske gume nisu obavezne, ali se mogu koristiti od 1. novembra do 15. aprila. Minimalna dubina šare je četiri milimetra.

Jermenija – zimske gume nisu obavezne, ali moraju biti adekvatne za zimske uslove.

Austrija – zimske gume su obavezne, a potrebno je imati i odgovarajuće lance. Zakon je na snazi od 1. novembra do 15. aprila. Minimalna dubina šare na gumama je četiri milimetra i moraju imati M&S oznaku.

Belorusija – zimske gume su obavezne, a lanci dozvoljeni u periodu od 1. decembra do 1. marta.

Belgija – zimske gume nisu obavezne, a korišćenje lanaca je dozvoljeno.

Bosna i Hercegovina – u periodu od 15. novembra do 15. aprila bez obzira na vremenske uslove potrebno je koristiti zimske gume ili gume za sve sezone, odnosno letnje gume sa šarom minimalno četiri milimetra uz posedovanje lanaca.

Bugarska – preporučuju se zimske gume, a lance bi trebalo posedovati između 1. novembra i 31. marta.

Hrvatska – u slučaju snega i leda vozači moraju koristiti najmanje dve zimske gume i to postavljene na pogonske točkove, a minimalna šara je četiri milimetra. Deo opreme moraju biti lanci i lopata.

Kipar – preporučuje se korišćenje zimskih guma.

Češka Republika – zimske gume su obavezne, kao i lanci gde postoji instrukcija. Zimska sezona traje od 1. novembra do 1. aprila, a minimalna dubina šare je četiri milimetra.

Danska – zimske ili gume za sve sezone se preporučuju, a korišćenje lanaca je dozvoljeno.

Estonija – zimske gume su obavezne od 1. decembra do kraja februara, a minimalna dubina šare je tri milimetra.

Finska – Zimske gume ili gume za sve sezone su obavezne, a lanci dozvoljeni od 1. decembra do kraja februara. Gume moraju imati M&S oznaku i šaru duboku makar tri milimetra.

Francuska – kao generalno pravilo, zimske gume nisu obavezne. Međutim, u određenim planinskim predelima, zimske gume su potrebne, a alternativa mogu biti lanci.

Nemačka – propis iz 2010. godine nalaže da svi putnički automobili i motocikli moraju imati zimske gume ili gume za sve sezone na svim osovinama i to u vreme zimskih uslova. Preporučuje se i posedovanje lanaca.

Grčka – zimske gume nisu obavezne, ali one koje se koriste moraju biti adekvatne za zimske uslove. Lanci su dozvoljeni.

Mađarska – zimske gume nisu obavezne, ali vozači moraju posedovati lance u slučaju da se vremenski uslovi pogoršaju.

Island – zimske ili gume za sve sezone su obavezne od 1. novembra do 14. aprila. Datumi se ponekad menjaju.

Italija – zimske gume se preporučuju, a obavezne su samo na specifičnim putevima. Lanci se moraju posedovati u određenim predelima. Zimska sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila. U Val d’Aosti vozila moraju imati zimske gume ili lance.

Letonija – zimske gume su obavezne od 1. decembra do 1. marta.

Litvanija – zimske gume se moraju koristiti od 1. novembra do 1. aprila.

Luksemburg – zimske gume nisu obavezne, ali gume moraju biti adekvatne za zimske uslove.

Makedonija – zimske gume nisu obavezne, ali je potrebno nositi lance od 15. novembra do 15. marta. Minimalna dubina šare je pet milimetra.

Moldavija – zimske gume su obavezne od 15. novembra do 31. marta.

Norveška – potrebno je koristiti zimske gume minimalne šare od tri milimetra ukoliko je put prekriven snegom ili ledom. U drugim uslovima tokom zime se preporučuju, ali nisu obavezne. Ipak, potrebno je imati lance.

Poljska – zimske gume se preporučuju, ali nisu obavezne.

Portugalija – zimske gume nisu obavezne, ali su lanci obavezni tamo gde postoji znak.

Rumunija – zimske gume nisu obavezne, ali moraju biti adekvatne za zimske uslove.

Rusija – zimske gume su obavezne, kao i posedovanje lanaca.

Srbija – zimske gume su obavezne, a potrebno je imati i lance od 1. novembra do 1. aprila. Taj rok se može produžiti, a minimalna dubina šare je četiri milimetra.

Slovačka – zimske gume nisu obavezne, ali one koje nose oznaku M&S moraju biti korišćene u uslovima snega i leda.

Slovenija – zimske gume su obavezne, kao i posedovanje lanaca i lopate. Zimska sezona traje od 15. novembra do 15. marta.

Španija – korišćenje zimskih guma zavisi od regije. Treba obratiti pažnju na saobraćajne znakove koji signaliziraju da je obavezno posedovati zimske gume ili lance.

Švedska – zimske gume su obavezne, a preporučuje se i posedovanje lanaca od 1. decembra do 31. marta. Gume moraju imati M&S oznaku i minimalnu dubinu šare tri milimetra.

Švajcarska – poput Španije, zimske gume nisu obavezne, ali moraju biti adekvatne za zimu, Postoje i saobraćajni znakovi na lokacijama gde je obavezna upotreba zimskih guma ili lanaca.

Turska – zimske gume nisu obavezne, ali se u određenim predelima preporučuje posedovanje lanaca.

Ukrajina – zimske gume nisu obavezne.

Velika Britanija – zimske gume nisu obavezne, a lanci su dozvoljeni.

Treba imati na umu da se ponekad propisi i datumi zimske sezone u određenim zemljama menjaju.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex