Vodič: Gde možemo da putujemo iz Srbije i pod kojim uslovima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U ovom trenutku ne možemo nigde u zapadnu Evropu, dok bez ikakvih ograničenja možemo u nekoliko zemalja okruženja i na pojedine egzotične destinacije. Sve u svemu, kratka je lista gde Srbi u ovom trenutku mogu da putuju, a da im taj put ne presedne.

“Na spisku zemalja u koje možemo slobodno da idemo iz okruženja su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija”, kaže Aleksandar Seničić i ističe da je za Bugarsku odnedavno obavezan PCR test jer se situacija s koronom tamo pogoršala.

Lakše bi bilo uz kovid pasoše

S druge strane, daleke zemlje u koje možemo da idemo bez ograničenja su San Marino, Jamajka, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Palau, Pakistan, Sudan, Centralnoafrička Republika i Tanzanija, odnosno Zanzibar, s tim što je izvesno da će Zanzibar uskoro uvesti obavezan PCR test jer se epidemija korone tamo razbuktala.

Taj PCR test nam je potreban za Hrvatsku, Egipat, Tursku, kao i Dubai, gde ide deo naših turista.

Sve to bi išlo mnogo lakše uz takozvane korona pasoše.

“Problem je što se još niko ne određuje prema potvrdama o vakcinama, pa ni naš Krizni štab. Mi smo od njih tražili informacije za one koji su primili obe doze vakcine, a putuju u zemlje gde je potreban PCR – da li im je za povratak potreban test ili im je dovoljna potvrda o vakcinaciji, ali odgovor nemamo”, priča Aleksandar Seničić za portal Nova.rs.

On kaže i da je trenutno u Turskoj, Egiptu i Dubaiju moguće pre povratka, a u organizaciji agencije, uraditi PCR test koji je tamo znatno jeftiniji nego u Srbiji, oko 30 evra.

U tome se posebno izdvaja Egipat, gde naši turisti i sada idu uprkos obaveznom testiranju.

“Imamo redovan let do tamo svake subote i to su najčešće aranžmani na sedam dana. A ako se pogodi lepo vreme, u Egiptu u ovo doba godine može i da se kupa.”

Zanzibar se polako zatvara

Pojedine tursitičke agencije javljaju da su im avio-kompanije naložile da će svim putnicima za Zanzibar uskoro trebati PCR test jer se zaraza tamo ubrzano širi, između ostalog, i jer je Zanzibar bio otvoren za sve. Tamo skoro da nije bilo ograničenja (putnicima se jedino meri temperatura na ulasku u zemlju i popunjavaju zdravstveni formular).

“Skoro sigurno će agencije i tamo, kao i u drugim zemljama, pre povratka turista kući ogranizovati testiranje”, kaže Seničić.

Međutim, iako je po pravilu u tim drugim zemljama testiranje jeftinije nego kod nas (u Dubaiju, Turskoj, Egiptu košta oko 30 evra), klinika na Zanzibaru će vam za ovu uslugu uzeti 80 dolara.

Dakle, ono što je trenutno izvodljivo i realno jesu putovanja u zemlje okruženja, posebno one za koje nam ne treba PCR test ni u odlasku ni u povratku. Pored toga izvodljiva su i putovanja u Egipat, Tursku i Dubai uz PCR test, a sve drugo ipak bi bilo upuštanje u nepoznato, pre svega jer se situacija stalno menja, pa presedanja mogu da postanu prava noćna mora. (Nova S)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.