Voda u Tutinu samo što nije potekla – na papiru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tutinska opština ima značajne vodne resurse, posebno u izvorišnom delu reke Ibar,  zvanična je konstatacija u planskim dokumentima te opštine, u kojoj se problem vodosnabdevanja visoko kotira na lestvici kapitalnih projekata.

sdf4e3refs

{module Oglas 1 – 2020}

U planovima piše da je, među glavnim zadacima, proširenje rezervoara „Dubovo“ na 2.600 kubnih metara i „Velje Polje“ na 1.500 kubika.

Tog 12. aprila 2016. godine, iz Tutina, vest je bila da su predstavnici USAID i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, na upotrebu predali izgrađeni rezervoar u naselju Velje Polje, kapaciteta 200 kubika.

Tada je rečeno da će dovoljno vode imati za stanovnike naselja i za korisnike Centra za azil.

USAID je preko UNDP, izgradnju i opremanje objekta finansirala sa 75.600 dolara.

Očigledno je da problem vodosnabdevanja naselja Velje Polje i viših zona naselja Kleče nije rešen.

{module Oglas 0 – 2020}

Minula predizborna kampanja na površinu je „izbacila“ konstatacije da Tutinci piju nekvalitetnu vodu, ali i dokumentovano da je prilikom izgradnje rezervoara „Velje Polje“ bilo mahinacija.

Izgradnja je počela 2016 godine i poverena je privatnom građevinskom preduzeću, koje je te i 2017. godine trebalo da završi izgradnju.

U prvoj fazi, prema ugovoru, izvođač je trebalo da uradi zemljišne, betonske i armiračke radove i za to u budžetu bilo predviđeno 5.375.000 dinara.

Sledeće godine, druga faza, u kojoj su, prema dokumentaciji, završeni zidarski, armirački izolacijski, keramički, bravarski i stolarski radovi i da bude postavljena hidro-mašinska oprema.

Za tu fazu bilo je predviđeno da se iz opštinske kase izdvoji 8.142.000 dinara, a kvalitetna voda u dovoljnim količinama trebalo je da poteče samo da se završe „još neke sitnice“.

Graditelji su za prvu i drugu fazu dobili više od 16 miliona dinara sa uračunatim PDV. Istom izvođaču radova, na kraju prošle godine iz opštinskog budežta je isplaćeno još 7,7 miliona dinara.

Naselja Velje Polje i više zone u Kleču nisu dobila kvalitetnu vodu za piće, niti je ima dovoljno, pa se stanovnici snabdevaju sa alternativnih vodomesta. Na papiru rezervoar je završen, u stvarnosti čeka završetak građevinskih radova i opremanje.

(Danas, Safeta Biševac)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.