VLADA SRBIJE DONIJELA ODLUKU: Evo koliko će koštati brašno, ulje, meso, šećer i mlijeko! Ograničena visina cijena

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlada Srbije je danas donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica, šećera u kristalu, brašna tip T- 400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa od buta i UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021.

Ograničenje cena utvrđeno je kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene, rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje, ukoliko su bila na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja – saopšteno je posle sednice Vlade.

Odlukom koja će, kako je navedeno, biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje tih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine. Imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u poslednjih nekoliko meseci. Vlada Srbije donela je Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021.

Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi.

U cilju sprečavanja posledica koje koje bi uvećana cena električne energije imala na ukupno tržište u Srbiji, Vlada je donela Zaključak o regulisanju medjusobnih prava i obaveza između javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” Beograd i kupaca električne energije na komercijalnom tržištu, kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra 2021.

Na taj način, kako je navedeno, oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana. Za grupu kupaca koja je sa “Elektroprivredom Srbije” zaključila ugovore o snabdevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021, odloženom primenom omogućava se isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primena će se odložiti za 1. januar 2022.

(Kurir.rs/Beta)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex