Velike muke meštana sela sa Peštera: Put u rupama, blato do kolena

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sjenica – Na samoj granici između Srbije i Crne Gore, na 25 kiometara od Sjenice nalazi se Mesna zajednica Bare u kojoj čak 300 domaćinstava nema asfaltni put.

put1

{module Oglas 1 – 2020}

Nepristupačan teren, neasfaltiran put, obilne padavine u zimskom periodu, veoma otežavaju uslove života svima, a posebno učenicima i starijima,prenosi agencija RINA.

„Ovuda prolazi regionalni put 201A koji spaja dve opštine i dve države, spaja opštinu Sjenica sa Jadranskom magistralom. To još više čudi da ovuda nije prošao asfalt i rešio velike muke žitelja ovog prostora, oživi privrednu aktivnost, a posebno posle razdvajanja dve države. Đaci pešače po nekoliko kilometara da bi došli do prevoza, a prevoz učenika jako otežan i nije bezbedan zbog lošeg puta “, rekao je za RINU, Miljan Konatar.

Dugi niz godina stanovništvo se iseljavalo, samo su ostali oni koji veruju da će opština i država prepoznati važnost asfaltiranja puta koji bi udahnuo život i možda vratio one koji su otišli, ili bar zadržao one koji su ovde. To se još uvek nije prepoznalo kao komparativna prednost, pa je put kao iz srednjeg veka. Zalutali turisti budu u čudu kad ni krivi ni dužni navigacijom budu navedeni na „tanak led“ i jedva izvuku živu glavu, jer je ovaj put zaveden kao regionalni a možda i asfaltiran.

put23

{module Oglas 0 – 2020}

Na kraju ovog puta, u dolini Lima nalazi se manastir Kumanica iz srednjeg veka, jedan od kultnih manastira u koji vernici žele doći u mnogo većem broju, a to je i šansa za razvoj verskog turizma. Zbog lošeg puta to je onemogućeno. Crkva u selu Visočka kao i crkva na Barama ostaju skoro bez vernika zbog loše komunikacije.

„Populacija je prilično stara, a život udahne po neki mlađi bračni par koji ima decu i održava školu u životu. Bolesnih je mnogo, zdravstvene usluge skoro nikakve, hitna služba iz Sjenice ne može doći do bolesnika, pa je to još jedan od razloga što i stari odlaze odavde jer nemaju elementarne uslove za život. Na žalost bolesnika je sve više a pomoći sve manje“, kaže Konatar.

Put određuje ovde ritam života, a stanovnici ga čekaju decenijama. Postoji zemljani put, ali prva kiša napravi kratere na njemu i to otežava ili u potpunosti onemogući saobraćaj. Održavanje puta je slabo i neredovno, a zbog čestog nadgornjavanja političara, neodgovornosti, trpe građani i ako često slušaju frazu kako se sve radi za dobro građana.

„Do kada će ovo trajati, nema odgovora? Odgovorni bi trebali da se odazovu na molbe žitelja MZ Bare, jer su ostali skoro poslednji trzaji života na ovom prostoru. Život u ovom prostoru će se nastaviti ako se uradi dobar put. To je uslov bez koga se ne može“, zaključio je Konatar.

{module Oglas 2 – 2020}

GZS / RINA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker