Usvojene izmene: Šta treba da znate ako menjate pasoš?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Beograd — Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u sredu izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, sa 132 glasova „za“.

21186716245dcd7bec9d3d5122111945 v4 big

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Jedna od novina je da se pasoš može izdati s kraćim rokom važenja od do sada utvrđenih 10 godina, ako nadležni sud, odnosno javni tužilac to dozvoli u slučajevima utvrđenim zakonom.

Novina je i da će šest meseci pre isteka pasoša građani moći da podnesu zahtev za izdavanje novog, a kada je u pitanju proglašavanje pasoša nevažećim, to od sada treba da se uradi samo na sajtu MUP-a, odnosno više ne treba da se oglašava u “Službenom glasniku”.

Prema izmenama i dopunama, deci mlađoj od tri godine života pasoš se izdaje s rokom važenja od tri godine, a deci uzrasta od tri do 14 godina s rokom važenja od pet godina, dok se licima kojima se iz objektivnih razloga privremenog karaktera ne mogu uzeti otisi prstiju pasoš izdaje s rokom važenja od godinu dana, a ako se otisci prstiju ne mogu uzeti trajno, pasoš se izdaje s rokom od 10 godina.

Izmenama i dopunama je utvrđeno i da osobama koje u periodu od pet godina izgube ili oštete dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje s rokom važenja od godinu dana, osim kada lice ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od godinu dana.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obrazlažući predložene izmene i dopune, kazao je da je njihov cilj pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana.

“Građani će imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje”, rekao je Stefanović.

Kada je u pitanju oglašavanje nevaženja pasoša, Stefanović je naveo da se novinama izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa.

“Važeći zakon o putnim ispravama donet je 2007, izmenjen je 2014. godine, a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava“, dodao je ministar.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Poslanici su danas usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o izmeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Srbije i Evropske policijske kancelarije. Potvrdili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Agencije EU za saradnju u sprovođenju zakona o upućivanju oficira za vezu, Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Tunisa o zameni i korišćenju vozačkih dozvola.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Bugarske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i izazvanih katastrofa i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Takođe, potvrđen je Dopunski protokol uz Sporazum između vlada učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Obrazlažući međunarodne sporazume Stefanović je kazao da Memorandum o razumevanju između MUP-a Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija, treba da doprinese zajedničkom cilju, odnosno borbi protiv terorizma kao direktnoj pretnji svetskoj bezbednosti.

Kada je u pitanju sporazum sa Evropskom policijskom kancelarijom, Stefanović je kazao da on jača saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala.

Na petoj sednici Drugog redovnog zasedanja usvojeno je i da funkciju predsednika Komisije za zaštitu konkurencije obavlja Nebojša Perić, a za tri člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije izabrani su Danijela Bokan, Miroslav Djošić i Sinišu Milošević.

Za člana Komisije za hartije od vrednosti izabrana je Marija Đorđević, a za člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije obnovljen je mandat Nikoli Martinoviću.

Izvor.Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.