Ukus i miris kafe na žaru u Novom Pazaru (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar je, kažu, jedno od retkih mesta u Evropi gde se kafa priprema na žaru. Kafečajnica „Teferič“, zbog te jedinstvene usluge, uvek je puna gostiju, domaćih, ali i turista iz raznih krajeva sveta. Želeli smo da otkrijemo šta čini tu kafu posebnom.

gfhr645645

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Baš kao u narodnoj pesmi, i u kafečajnici „Teferič“ u Staroj čaršiji kafeniše se na jedinstven, meraklijski način. Kafa se priprema isključivo u bakarnoj ili čimkenoj, nemetalnoj džezvi i polako peče u prosutom žaru kao vekovima ranije dok nije postojala struja. Upravo zbog toga posećenija je od svih ostalih u gradu.

„Poseban ukus ima, i za ovo vreme dok mi čekamo kafu, ispričamo se“, kaže jedan gost kafečajnice, a drugi dodaje: „Moj dedo je ovde pio kahvu, pa je moj babo nastavio. Ja sam bio mali kad sam sa babom dolazio. Normalno nisam pio kafu, nego limunadu ili tome slično, ali mi je ostalo“.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Objekat datira iz doba Osmanlija. Kroz istoriju je više puta menjao namenu. Kafečajnica, ovakva kakvu je i danas vidimo, počela je da radi pre skoro pola veka. Smeštena je u Staroj čaršiji u Prvomajskoj ulici na nekadašnjoj Carskoj džadi.

I sada, kao nekada, to je najprometnija ulica u Novom Pazaru.

„Pošto je bio stambolski drum u pitanju, znači išlo se iz Istanbula preko Soluna, u Skoplje, Dubrovnik, Sarajevo. Ovde su bili hanovi, karavan saraji, kupatila, banje i tako je Pazar bio bogom dan za ugostiteljstvo“, navodi hroničar Asim Nikšić.

Vlasnici koji su vičniji u pripremanju kafa nego razgovoru pred kamerama, rekli su nam da su ugostili mnoge značajne ličnosti, među kojima je i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović.

Pogledajte video :

{module Oglas 2019 – U članku 0}

{vembed M=https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/03/10/16351370/Kafe-100320.mp4}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker