U Prijepolju preminula jedna osoba: Zaraženo 10 zdravstvenih radnika, nema pacijenata na respiratoru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U izolacionim odjeljenjima prijepoljske bolnice trenutno se nalazi 36 pacijenata, od kojih je kod 17 potvrđeno da su kovid pozitivni. U toku je organizacija transporta za 11 pacijenata za kovid bolnicu u Užicu i oni će tamo nastaviti dalje liječenje, a u protekla 24 sata preminuo je pacijent.

bolnica prijepolje covid 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“Nijedan od kovid pozitivnih pacijenata trenutno nije na respiratoru, ali ima kandidata za asistiranu ventilaciju. Kod ostalih pacijenata pratimo svakodnevno saturaciju, kontrolišemo njihovo stanje i dajemo sve od sebe kako bi pomogli svima kojima je pomoć potrebna”, istakao je dr. Drobnjak i dodao da je u protekla 24 sata preminuo jedan pacijent koji je bio kovid pozitivan.

On je ponovo apelovao na sve sugrađane da je najveća odgovornost na njima i zamolio ih da poštuju protivepidemiološke mere koje su kakao je rekao osnova svega, a za rezultat imaju manji broj oboljelih, ali i manji pritisak na zdravstvene ustanove.

Što se tiče inficiranih zdravstvenih radnika drj Drobnjak je istakao da ih za sada ima oko deset i da su svi na kućnom liječenju.

“Obratio sam se opštinskom štabu za vanredne situacije da nam izađu u susret i odobre sredstva iz opštinskog budzeta za zapošljavanje pre svega medicinskih sestara, kao što su to uradile lokalne samouprave u okruženju. Međutim, oni su kazali da je opštinski račun solventan ali da ne znaju kako bi to trebalo da se realizuje”, tvrdi on.

{module Oglas 0 – 2020}

Međutim, prema njegovim riječima u susret ima je izašao Zdravstveni centar iz Užica koji je ododbrio prijem pet medicinskih sestara od kojih će tri biti primljene na tri meseca, a dve na neodređeno vrijeme.

“Ipak, to nije dovoljno, jer zdravstveni radnici rade u teškim uslovima i kada se uzme u obzir neminovan izostanak pojedinih i napori kojima su izloženi, mnogo bi značilo da se nađe način da se zaposli još nekoliko zdravstvenih radnika – zaključio je dr. Drobnjak.

U proteklih sedam dana broj pacijenata koji dolaze u kovid ambulantu se značajno smanjio, kazao je direktor prijepoljskog Doma zdravlja dr Sead Porović. On ističe da je broj PCR testova ograničen, kao i da o tome ko će se testirati odlučuje lekar nakon pregleda.

“Testiraju se pre svega ljudi koji imaju indikacije i mogu reći da testova ima dovoljno kao i da oni svakodnevno pristižu na nivou dnevnih potreba”, kazao je dr. Porović.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi takođe se organizuju transporti u tercijarne ustanove ukoliko je pacijent sa težom kliničkom slikom.

Izvor: RINA

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker