U Novom Pazaru dramatično raste broj zaraženih od kovida

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema podacima do kojih smo došli broj primljenih pacijenata u novopazarskoj opštoj bolnici kod kojih je ustanovljeno prisustvo virusa Covid-19, u poslednja dva dana drastično je porastao.

ilotuiloui

{module Oglas 1 – 2020}

Prema tim podacima, broj pacijenata na infektivnom odeljenju Opšte Bolnice Novi Pazar je 19 dok je broj pacijenata u privremenoj kovid bolnici na grudnom odeljenju ove bolnice 9, što ukupno znači da je trenutno na bolničkom lečenju 28 kovid obolelih pacijenata.

Podsetimo u prethodnoj nedelji broj pacijenata nije prelazio broj od 12 pacijanta. Ove podatke je Kriznom štabu grada potvrdio Zavod za Javno Zdravlje Novi Pazar kao i Opšta Bolnica Novi Pazar I Regionalni Covid Centar.

Prema njihovim podacima na respiratorima se nalazi jedan pacijent dok su dva pacijenta prikačena za high flow aparate, nije bilo smrtnih slučejeva u protekla 24h. Iz novopazarskog zavoda su saopštili da je tokom jučerašnjeg dana urađeno 40 seroloških I isto toliko PCR testova, saopšteno je I da je juče urađeno 62 pregleda od čega su 32 bila kontrolna pregleda dok su 30 pregleda lekari kovid ambilante pacijentima uradili prvi put.

{module Oglas 0 – 2020}

Ovih dana građani putem društvenih mreža nameću pitanje da li su svi pacijenti koji su primljeni prethodnim danima na odeljenjima u crvenoj zoni, trebali biti primljeni obzirom da neki od primljenih pacijenata tvrde da su tamo iz drugih razloga a ne zato jeri m je potrebno bolničko lečenje.

Pacijentkinja koja je testirana kao kontakt osoba, bila je pozitivna na serološkom testu, nakon toga urađen joj je PCR test koji je takođe potvrdio prisustvo virusa covid-19. Ova pacijentkinja se treunitno nalazi na bolničkom lečenju, i iz bojazni da joj se ne bi nešto desilo ne sme da otkrije identitet, kaže da joj daju ujutru c vitamin i da više nema nikakav tretman niti da oseća bilo kakve simtome.

“PCR test je pozitivan, osećam se dobro i nemam nikakve simptone trenutno ,u bolnici sam ostala jer su mi pretili da će policija doć kući i smestiti u bolnici. Da ne bi porodici pravila problene i deci stres jer im je svakako teško palo što moram da ih ostavim pa sam pristala da dođem i ostanem.” Ona je rekla da nema neku posebnu terapiju, i da joj nije jasno zašto je u bolnici ” Nemam nikakvu terapiju sem dva tableta vitaminska ( vitamin C i vitsmin omega D) koja pijem ujutru.Nije mi jasno zbog čega sam ovde kad sigurno ima nekih kome je više potrebna pomoć od strane doktora”, kaže pacijenkinja.

Iz novopazarskog zavoda za javno zdravlje negiraju ovakve navode i tvrde da se radi o standardnoj proceduri. Dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar za portal nova.rs kaže da se radi standardnoj proceduri i proceduri koja je uspostavljena za dobrobit pacijenata a nikako za neke druge svrhe.

“Mi moramo da pratimo stanje pacijenata, svako ko je pozitivan a nema simptome ide na kućno lečenje i određena mu je mera kućne izolacije, kako ne bi bili u kontaktu sa ljudima koji nisu zaraženi. Mi na nedeljnom nivou ponavljamo testove, i vršimo proveru zdravstvene slike kako bi imali uvid u stanje pacijenata, da li se ono pogoršava ili ne”, rekao je Šefadil.

{module Oglas 2 – 2020}

On je za naš portal rekao i da su neki pacijenti od njega lično tražili da im on garantuje da neće biti smešteni u bolnici, što naravvno nije moguće.

“Kako bi ja mogao da nekom garantujem da neće biti smešten recimo na grudno odelje ako ima pneumoniju pluća, to je nemoguće. Novi Pazar, ne sme sebi da dozvoli luksuz da nam se ponovi letnji scenarijo, moramo da pratimo stanje pacijenata, ne možemo da dopustimo da se svima njima stanje pogroša i da onda imamo povećan broj prijema na odeljenjima u bolnici samo zato jer pacijenti nisu želeli da se pregledaju u kovid ambulanti onda kada je to trebalo. Ponavljam radi se o standardnoj proceduri, mi svakog dana kriznom štabu dostavljamo informaciju koliko smo pregleda obavili u kovid ambulanti i koliko od tih pregleda je bilo kontrolnih a koliko je njih urađeno prvi put”, dodao je Spahić.

Spahić je po ko zna koji put apelovao na sve građane da budu savesni, da budu svesni situacije u kojoj se nalazimo, da se broj pozitivnih pacijenata iz dana u dan povećava i da je samo za dane vikenda bilo preko 20 kovid potvrđenih pacijenata, on je apelovao na pacijente, da se redovno javljaju kovid ambulantama, da redovno proveravaju svoje zdravstveno stanje, kako bi zaštitili sebe a potom i svoje najmilije.

(Nova S)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker