U Novom Pazaru broj saobraćajnih nezgoda za 23% manji u odnosu na prošlu godinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Gošća Jutarnjeg programa Sandžak TV bila je Irma Kolašinac, načelnica Odjeljenja saobraćajne policije, Policijske uprave u Novom Pazaru. Prema njenim riječima, u Novom Pazaru od 1. januara do 31. oktobra ove godine evidentirano je 330 saobraćajnih nezgoda, što je za 23,64 posto manje u odnosu na isti period protekle godine.

Capture 2

{module Oglas 1 – 2020}

Кoliko je saobraćajnih nezgoda zabilježeno na putevima Policijske uprave u Novom Pazaru od početka godine do 31. oktobra i da li je to manje ili više u odnosu na isti period prethodne godine? Кoliko osoba je poginulo, a koliko je teže i lakše povrijeđeno za ovih deset mjeseci, a koliko u istom periodu prethodne godine?

-Na području Policijske uprave u Novom Pazaru od 1. januara do 31. oktobra ove godine evidentirano je 330 saobraćajnih nezgoda, što je za 23,64 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine kada je evidentirano 408 saobraćajnih nezgoda. Za deset meseci 2020. godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je devet osoba, tri vozača putničkih vozila, jedan vozač motocikla, jedan vozač bicikla, dva putnika u putničkom vozilu, jedan putnik na motociklu i jedan pešak. U istom periodu prethodne godine život je izgubilo pet osoba. Tokom ove godine 43 osobe zadobile su teške telesne povrede, dok je u istom periodu prethodne godine 65 osoba teže povređeno. Od početka godine, 291 osoba je lakše povređena, a u istom periodu 2019. godine 322 osobe.

Кoji su najčešći uzroci zbog kojih dolazi do saobraćajnih nezgoda?

{module Oglas 0 – 2020}

-Najčešći uticajni faktori saobraćajnih nezgoda su: neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta, pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača, propusti vozača zbog neiskustva i upravljanje vozilom pod uticajem alkohola.

Šta saobraćajna policija čini kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima?

-Pojačanim prisustvom saobraćajnih policijskih službenika na centralnim ulicama, raskrsnicama i u zonama škola, sprovođenjem različitih akcija, zatim preventivnim i represivnim radom pokušavamo da utičemo na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, odnosno težih posledica u njima. Akcije su najčešće usmerene na kontrolu brzinu kretanja, vožnju pod dejstvom alkohola i korišćenje sigurnosnih pojaseva, koji se javljaju kao najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda.

Кoliko saobraćajnih prekršaja je evidentirano na području Policijske uprave u Novom Pazaru od početka godine do 31. oktobra? Кoji prekršaji su najzastupljeniji?

-Od početka godine do kraja oktobra na području Policijske uprave u Novom Pazaru otkriveno je 19.065 prekršaja, od kojih 6.427 nepropisnog parkiranja vozila, 3.780 nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 3.337 prekoračenja dozvoljene brzine, a 216 vozača je zatečeno da vozilom upravlja pod dejstvom alkohola i 49 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Od prvog novembra po zakonu o saobraćaju obavezna je upotreba zimske auto opreme, da li saobraćajna policija provodi kontrole i po tom pitanju? Savjet policije za sve učesnike u saobraćaju u zimskom periodu?

{module Oglas 2 – 2020}

-Saobraćajna policija kontroliše učesnike u saobraćaju u pogledu posedovanja obavezne zimske opreme. Propisano je da vozilo mora da ima obaveznu zimsku opremu, u koju spadaju pneumatici za zimsku upotrebu i lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka, kada se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm. Savetujemo da vozači, pre kretanja na put u zimskim uslovima, provere tehničku ispravnost svog vozila, uređaja za upravljanje i zaustavljanje, da provere nivo tečnosti u sistemima za hlađenje, da imaju ispravne pneumatike i da poseduju propisanu opremu za zimske uslove. Prilikom vožnje potrebno je da prilagode brzinu kretanja uslovima i stanju puta, da drže potrebno rastojanje i odstojanje od vozila kako bi blagovremeno i na bezbedan način mogli da zaustave svoje vozilo, a da u slučajevima snežnih padavina, prate obaveštenja o stanju puteva i eventualnim prekidima saobraćaja zbog nanosa snega.

Šta biste mogli da poručite učesnicima u saobraćaju?

-Apelujemo na vozače da poštuju ograničenje brzine kretanja vozila, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i koriste sigurnosni pojas na način na koji je to predvideo proizvođač vozila, kao i da ne koriste mobilni telefon na nepropisan način. Podsećamo da je u slučaju pojave snega, leda i poledice na kolovozu obavezno korišćenje zimske opreme. Takođe, apelujemo i na sve ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, jer na taj način čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker