Turističke agencije iz Novog Pazara očekuju razgovor s gradonačelnikom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turizam je jedna od branši koje je najteže pogodila korona-kriza. Primjera radi, turistička agencija koja je dobila licencu od hiljadu putnika godišnje imala je obavezu pribaviti garanciju putovanja od 200 hiljada eura osiguravajućoj kući ili taj iznos deponovati na svoj namjenski račun.

mersid

{module Oglas 1 – 2020}

Prije krize, te garancije kretale su se od dvije hiljade eura pa nadalje na godišnjem nivou,  u zavisnosti od agencija.

Ove godine situacija se drastično promijenila, osiguravajuće kuće podigle su garancije 400 posto što je frapantan podatak. I to nije sve, još veći problem je što su se osiguravajuće kuće povukle iz posla, banke su preskupe i agencije su ostale na cjedilu. U Novom Pazaru je pet licenciranih turističkih agencija a nijedna dosad nije riješila problem garancije putovanja.

{module Oglas 0 – 2020}

-Kad dođu problemi shvatamo koliko moramo biti jedinstveni, koliko se moramo držati zajedno. U tome se, možda, i ogleda pokušaj rješenja našeg problema. Direktor turističke organizacije Novi Pazar rekao je da će upoznati gradonačelnika s problemom u kojem su lokalne turističke agencije tako da ovih dana očekujemo sastanak s gradonačenikom Biševcem kako bi pokušali naći zajedničko rješenje da možda i Grad iskoristi svoje resurse i kapacitete da bi ušli u neku pregovaračku poziciju s nekim osiguravajućim kućama.

Moje kolege, turistički radnici već su okarakterisali pomoć Vlade kao nedovoljnu i sa zakašnjenjem. Svaka pomoć je dobrodošla ali pomoć u vidu minimalca turističkoj privredi zaista je jako mala jer je nemoguće pokriti gubitke za mjesece koje nismo radili, kaže, između ostalog, za Sandžačko jutro, Mersad Ličina direktor turističke agencije Dream Travel. (Sana)

{module Oglas 2 – 2020}

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker