Tragedija porodice Suljović iz Tutina – Otac, majka i ćerka od korone preminuli za tri dana, a dva sina kritično

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nisu umrli u bolnici, pa njihova imena nisu ušla u kovid-bazu – objašnjava epidemiolog Mitke Eminović iz tamošnjeg Doma zdravlja

04 tutin 620x0

{module Oglas 1 – 2020}

PORODICU Suljović iz Tutina pogodila je teška tragedija. Otac, majka i ćerka preminuli su za svega tri dana, a dva sina su veoma kritično. To nam je potvrdio epidemiolog Mitke Eminović iz tamošnjeg Doma zdravlja.

– Nisu umrli u bolnici, pa njihova imena nisu ušla u kovid-bazu – objašnjava doktor Eminović. – Oni su familija našeg kolege, tako da pouzdano znamo da su imali simptome kovida 19. Situacija u Tutinu je teška. Posle ukidanja vanrednog stanja desilo se eksplozivno zaražavanje. O tome svedoči i to što smo uradili čak 900 snimanja pluća. Ogroman je broj ljudi koji imaju simptome.

Tutin prema broju stanovnika ima najveći broj zaraženih u Srbiji.

– Ne znamo koliko je obolelih – kaže Eminović. – Respiratore u Tutinu nemamo. Imamo samo kovid- ambulantu u kojoj radimo samo rendgen i laboratorijsku dijagnostiku i serološke testove. Ne radimo PCR testove, pa ne možemo da utvrdimo da li su naši pacijenti zaraženi kovidom, jer serološki testovi su kod obolelih najčešće negativni. Zato te ljude tretiramo kao negativne i šaljemo ih u kućnu izolaciju.

{module Oglas 0 – 2020}

Brnabić: Suljevići iz Tutina se nisu na vreme javili lekaru

“Ima jedna porodica, ne umiru cele porodice. Kontekst je senzacionalizam i širenje lažnih vesti”, rekla je Brnabić i dodala da je čudi da je to intenzivinje i gore od nedelje, od izbora, te da je situacija u Tutinu “ista kao i u drugim žarištima, ništa drugačije do političke konotacije”.

Brnabić je navela da će otići sa ministrom zdravlja u Tutin ako bude potrebno.

Loncar je rekao da je situacija u Tutinu kompleksna, da je taj grad “u fokusu” i da se prati “iz sata u sat”, kao i da su pacijenti tom gradu “pod kontrolom”, odnosno da se njihova klinička slika prati.

“Dogovorili smo se da deo tih pacijenata bude danas ili sutra prebačen u Novi Pazar. U Pazaru će biti oslobođeni bolnički kapaciteti u toku dana”, rekao je Lončar i naveo da će u Tutin otići još zdravstvenih radnika, jer ih tamo trenutno nema dovoljno.

Govoreći o porodici Suljević, kojoj su preminula tri člana, dok je još dvoje zaraženo, Lončar je rekao da se nisu na vreme javili lekaru.

Načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu dr Mithat Eminović potvrdio je ranije danas da je u jednom danu umrlo tri člana porodice – otac, majka i sestra jednog zdravstvenog radnika iz Tutina.

On je rekao da je situacija u tom gradu veoma ozbiljna i da je opterećenje na kovid ambulantu ogromno, kao i da, zbog nezadovoljavajuće komunikacije između institucija, ne zna tačan broj umrlih i obolelih, ali da je “primetno da je razlika između zvanično saopštavanih podataka i stvarne situacije velika”.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.