TENZIJA PRED ODLUKU KRIZNOG ŠTABA: Oštre mere – 7, 10 ili 14 dana?!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Krizni štab za borbu protiv korona virusa sutra bi trebao da saopšti nove mere, koje će definitivno biti, kako je ranije najavljeno, pooštrene.

Buduće nove mere koje bude predlagao Krizni štab za borbu protiv korona virusa neće morati da ozvaničava Vlada Srbije, već će moći da ih formalno usvaja ministar zdravlja Zlatibor Lončar. To ne znači da će on samostalno donositi odluke o merama, već on sada ima ovlašćenja da umesto Vlade potpisuje ono što bude usvojeno na sednicama Kriznog štaba.

Razgovor o novim merama počeo je još u nedelju, na sastanku na kojem su bili premijerka Srbije Ana Brnabić i medicinski deo Kriznog štaba, odnosno epidemiolozi. Tada nije bilo konačnog, detaljnog dogovora.

Sigurno je da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba mere biti sigurno pooštrene. Medicinski deo Kriznog štaba na poslednjih nekoliko zasedanja zahteva neki nivo zaključavanja na 10 do 14 dana, dok su članovi Vlade, a posebno predstavnici Beograda, protiv toga.

Član Kriznog štaba i epidemiolog doktor

Predrag Kon istakao je ranije večeras da bi sve trebalo da se zatvori kao tokom minulog vikenda i da te mere budu na snazi najmanje dve nedelje.

Predrag Kon je u Dnevniku Radio-televizije Srbije istakao da medicinski deo Kriznog štaba ne može da, kako kaže, odstupi od svojih pozicija da sve bude zatvoreno na minimum 14 dana.

Najvažnije je reći da medicinski deo Kriznog štaba ne može da odstupi od svojih pozicija, da moramo da prekinemo prenosivost virusa i da su jedine mere koje to mogu da obezbede one mere kakve smo imali preko vikenda, dakle da jedino otvoreni budu objekti za hranu, lekove i gorivo. Sve ostalo bi trebalo da bude zatvoreno. Po nekim stavovima, to je minimum 14 dana potrebno da bi se u tom prekidu lanca transmisije došlo do smirivanje ovakve transmisije“, kaže dr Kon i dodaje:

Brojke su za oko 1.000 više u odnosu na pre nedelju dana i to nesumnjivo ukazuje da će brojke da rastu. Pritisak na bolnice je sve veći i to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost je da mere budu drastične“.

Inače, iako nema informacija koje mere nas očekuju u narednim danima, verovatno je da će one biti komprimis između zahteva medicinara i stava ekonomsko-političkog dela tog tela.

Inale, najčešće se čuje kao moguće rešenje da će mere biti oročene na sedam dana i da će podrazumevati skraćivanje radnog vremena.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je ranije danas da će sednica Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona virusa biti održana u utorak, ali da će ona već danas razgovarati sa članovima tog tela o mogućim merama protiv korone.

Sutra će biti sednica Kriznog štaba. Juče popodne sam razgovarala sa medicinskim delom Kriznog štaba i danas žurim u Beograd, da bi razgovarala sa lekarima još jednom“, rekla je premijerka novinarima nakon posete Kosjeriću.

Ona je dodala da će u razgovoru sa njima biti sagledane mogućnosti i da će onda biti usvojene mere za suzbijanje pandemije korona virusa.

(MONDO/Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex