Sutra rezultati zdravstvenih radnika iz Novopazarske banje na korona virus

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je korona ušla u Novopazarsku banju, ekipe Zavoda za javno zdravlje neprestano su na terenu. Za danas je najavljeno testiranje svih zdravstvenih radnika, njih 121. korna je, kako kažu, unesena u bolnicu iz vana.

općčhiopčšhiop

{module Oglas 1 – 2020}

Pacijenti koji su došli iz deset različitih gradova u Srbiji imali su brzi test kao potvrdu da nisu zaaraženi. Međutim, ispostavilo se drugačije što je izazvalo sumnju u valjanost brzih testova.  Dr. Iković u Sandžačkom jutru ovako objašnjava

Sad imamo dva brza testa, serološki iz krvi i brzi test antigen koji se pokazao kao visokospecifičan. Imala sam priliku da vidim, ukoliko je pacijent pozitivan  u prospektu ovog testa piše 30 minuta čekanja, ali ukoliko je pacijent pozitivan on pocrveni u roku od tri minuta.

{module Oglas 0 – 2020}

Politika ustanove koja prima pacijente je da li će da traži PCR test, antigenski ili brzi. I svaka ustanova iz Beograda traži različito. Mi ne možemo da utječemo na to. Naš posao je da testiramo, tako ćemo istestirati sve njihove radnike. Mi ne možemo da se miješamo, da li je ta kuća trebala da traži to ili ovo. Epidemiolog predlaže kako se ponašati ali ko će tražiti kakav test izvan naših je mogućnosti.

Čim imamo na jednom zatvorenom prostoru više pacijenata to je već veća briga, veći broj kontakata ulazi u zdravstveni sistem i sukobiti s tim problemom, moramo svim epidemiološkim mjerama spriječiti dalje širenje. Deset gradova je u pitanju, svi zavodi su obaviješteni. Oni će raditi kontakte, mi smo već odradili za prve pacijente koji su prijavljeni. Nadamo se da će stati na ovome, da ćemo postaviti jaku barijeru da bismo odoljeli i ovom iskušenju. Rezultate zdravstvenih radnika imat ćemo već sutra poslijepodne, kaže, između ostalog, dr. Maja Iković portparol ZZJZNP. (Sana)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.