Sudbina ovog čoveka kome su oduzeta deca potresla je Srbiju, a sada je ministar komentarisao ovu SUDSKU ODLUKU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović rekao je danas da se “deca nikada ne oduzimaju samo zbog siromaštva” govoreći o slučaju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, oca troje dece.

Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca tri ćerkice oduzete su pre pet godina, od kada traje njegova neprekidna borba da ih vrati. Njegova teška životna priča pretočena je i inspirisala je film “Otac”, posle čega se uzburkala javnost, koja se pita zašto se Joksimoviću deca još nisu vratila.

Dmitrovć, međutim, najpre je danas rekao da je film “fikcija, nadogradnja”, te je u središte pažnje došao čovek “koji suznih očiju kleči i moli da mu se deca vrate”, piše Telegraf prenosiće reči ministra koji je gostovao u Jutarnjem programu na TV Prva.

“Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj…”

– To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje… Ali sad niko ne spominje tu decu. Ta deca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta deca i u kojim okolnostima rastu – istakao je Dmitrović.

Kako je rekao, “jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku”. Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati decu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud.

– Ko bi tu imao motiv da oduzme decu? Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj… Do te mere se banalizuje bol tog čoveka. Ljudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima – zaključio je Dmitrović.

U slučaj se uključio i zaštitnik građana

Podsetimo, Zaštitnik građana je, po prispeću dokumentacije Centra za socijalni rad u Kragujevcu i iz dokumenta dobijenih od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počeo kontrolu pravilnosti postupanja ovog centra povodom izmeštanja troje dece Đorđa Joksimovića u hraniteljsku porodicu i njegovog delimičnog lišenja roditeljskog prava.

Zaposleni u ovoj instituciji počeli su utvrđivanje činjenica i načina rada nadležnog centra na osnovu obimne dokumentacije, koja je Zaštitniku građana stigla u ponedeljak posle podne, kao i utvrđivanje činjenica iz dokumenata, koja su dobijena u četvrtak 21. januara 2021. godine od nadležnog ministarstva, kako se navodi se iz ove ustanove.

Dokumentaciju bi trebalo da dostavi i Đorđe Joksimović, koji je tu mogućnost nagovestio prilikom razgovora sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem 21. januara 2021. godine.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra i resornog ministarstva.

(Blic, Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker