SUD U NOVOM PAZARU: Krivični postupak protiv Dazdarevića tek treba da počne

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Povodom pisanja lokalnih internet portala o postupanju Osnovnog suda u Novom Pazaru u predmetu protiv osumnjičenog Dazdarević Adisa iz Novog Pazara, radi potpunog i pravilnog informisanja javnosti, Osnovni sud u Novom Pazaru izdao je saopštenje za javnost u kome se navodi da je odluka o odredivanju pritvora samo početna faza krivičnog postupka.

ITZUJTRUHZTRZHTR

{module Oglas 1 – 2020}

Iz Osnovnog suda apeluju na medije da se, pre nego objave informacije obrate sudu radi pojašnjenja odluka koje izazivaju pažnju javnosti.

Pritvor je jedna od mera kojom se obezbeduje prisustvo okrivljenog i nesmetano vodenje krivičnog postupka. – navodi se u saopštenju Osnovnog suda .Pritvor se može odrediti protiv lica za koje postoji osnovana sumnja da je učinilo krivično delo ako:

  • se krije ili se ne može utvrditi njegova istovetnost ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva;
  • ako postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela;
  • ako osobite okolnosti ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušano;
  • i ako je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, odnosno kazna zatvora preko pet godina za krivično delo sa elementima nasilja.

{module Oglas 0 – 2020}

Sudija je po svojoj savesti i slobodnom sudijskom uverenju, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumaćenjem prava, uz obezbeđenje pravičnog suđenja i poštovanje procesnih prava okrivljenog garantovanih Ustavom, zakonom i međunarodnim aktima, odlučio da nisu ispunjeni zakonski uslovi za odredivanje pritvora. Na ovu odluku nezadovoljna strana ima pravo žalbe – navodi se u saopštenju, uz napomenu da je svaka odluka suda osnov za preispitivanje u nekom višem stepenu.

Iz Osnovnog suda naglašavaju da odlučivanjem o pritvoru sud ne odlučuje da li je okrivljeni kriv ili nije. O eventualnoj krivici će se odlučiti u krivičnom postupku koji tek treba da počne.

Sudije Osnovnog suda u Novom Pazaru sude i presuđuju na osnovu Ustava, zakona i dnigih opštih akata, potvrđenih medunarodnih ugovora i opšteprihvaćenih pravila međunarodnog prava. Apelujemo ma urednike i novinare medija, da se zbog značaja održavanja poverenja građana u rad suda i pravosuđa, ubuduće obrate sudu radi pojašnjenja odluka koje izazivaju pažnju javnosti, pre nego što objave netačne informacije – navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Novom Pazaru. (RTVNP)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker