Stravična priča porodice Pazarca (35) koji je umro od korone

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novopazarac Dženan Rugovac star 35 godina, jedan je od najmlađih žrtava koje je korona među prvima odnela u ovom gradu. U svega pet dana, ovaj zdrav mladić je bio priman u bolnicu, puštan iz nje, ponovo hospitalizovan, prebačen za Beograd, gde je na kraju i preminuo.

dzenan rugovac foto privatna arhiva 725x483

Pored svega što je njegova porodica prošla, usledila je i neverica da Dženanovu otpusnu listu, praktično smrtovnicu, nijedan lekar nije potpisao. Prema dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, na otpusnoj listi koja je u KBC Dragiša Mišović izdata njegovom bratu kada je došao po telo, nema niti potpisa niti faksimila lekara koji ga je je lečio.

{module Oglas 1 – 2020}

Prema pravilniku rada u svim zdravstvenim ustanovama, “otpusna lista sa epikrizom se izdaje u tri primerka, od kojih svaki mora da bude overen faksimilom i potpisom lekara koji je lečio pacijenta”, kao i ustanove u kojoj je lečen. Po istom pravilniku, svaki zdravstveni radnik će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara “ako pečatom ili za to drugim predviđenim identifikacionim sredstvom ne potvrdi tačnost upisanih podataka”. Uprkos tome, za Dženanovo lečenje, kao i smrt, nijedan lekar očigledno nije hteo da preuzme odgovornost. Ovo je, kako kaže njegov brat Dževad, samo poslednja u nizu nelogičnosti, propusta i situacija “bez odgovora” koji su se smenjivali u danima kratke borbe njegovog brata sa kovidom.

20200728 170909 a 1024x683

“Pokrivali smo garažu, čekali stolariju i ceo dan smo radili. Uveče ga je uhvatila temperatura, pio je vitamine, majka mu je stavljala obloge, a ujutro sam ga odveo na Hitnu. Tamo su ga stavili na infuziju ceo dan, a u kovid ambulanti su mu uradili test. Uveče me je pozvao i rekao da dođem po njega, da su ga pustili. Prepisali su mu vitamine, paracetamol, malo mu je bilo bolje, ali uveče ga je opet uhvatila groznica. U 6 ujutru sam ga opet odvezao do Hitne, gde su ga odmah poslali da snima pluća. Doktorka je kada je videla snimak, rekla da ga odmah vozim ponovo na Infektivnu, pitajući me ‘ko ga je takvog pustio kući’ i da to nisu smeli da urade. Tada je ostao da leži na Infektivnoj. Sutradan sam ga obišao, bio je na infuziji i kiseoniku. Rekao je da ga ništa ne boli, samo ‘da ga guši’“, kaže Dževad za Nova.rs, napominjući da mu je brat bio mlad i posve zdrav čovek.

{module Oglas 0 – 2020}

Prema njegovim rečima, brat je tri dana ležao na Infektivnoj, a treći dan uveče je prebačen na Grudno odeljenje, u kompleksu bolnice u kojoj je ležao. Međutim, tada mu se stanje drastično pogoršalo.

“On je u Pazaru doživeo moždani udar, dobijao je kiseonik, imao je jaku upalu pluća. Isključili su ga sa kiseonika kada su ga premeštali u drugu zgradu, sa Infektivne na Grudno, i tada su ga isključili”, kaže Dževad, napominjući da se od tada njegovom bratu praktično gubi svaki trag.

“Nismo znali gde je, ni ko ga je primio”

“Zvali su samo mlađeg brata i kazali da su ga prebacili u Beograd. Nisu znali da nam kažu ni gde su ga poslali, ni ko ga je primio, već da moramo da ga tražimo u Beogradu. Sam sam ispitivao sestre i vozače Hitne da saznam gde su ga odvezli, ko ga je poslao i u kakvom je stanju bio”.

Kada je napokon  saznao da mu je brat u KBC Dragiša Mišović, Dževad je kaže zamolio rođaka iz Beograda da pokuša da ga pronađe, ne znajući ni na kom odeljenju niti na kom spratu da ga traži. Kada je napokon saznao gde leži, rođak je dobio šturu informaciju od lekara “da je Dženanovo stanje nepromenjeno”. Sutradan uveče im je na kućnu adresu došla policija, koja ih je obavestila da je preminuo.

“Otišli smo po telo. Bio je vezan u onoj crnoj vreći i sami smo morali da organizujemo i sanduk i transport do Pazara. U Pazaru u bolnici su mu izgubili i sva lična dokumenta, kartice, prsluk, a u Beogradu su nam dali samo njegov donji deo trenerke, čarape i nečije tuđe cipele. I otpusnu listu koju niko nije ni potipao”. kaže Dževad.

{module Oglas 2 – 2020}

Direktor KBC ignoriše pitanja porodice

Direktor KBC Dragiša Mišović Vladimir Đukić nije odgovarao na mejlove, pozive ni poruke, tako da je ostalo nepoznato zašto niko od lekara nije potpisao otpusnu listu preminulog mladića.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker