Stevanović: Treći talas mnogo teži od drugog, nikad nisam radio sa takvim pacijentima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC “Dragiša Mišović”, profesor doktor Predrag Stevanović, kaže za RTS da niko nije mogao da očekuje da će ovaj talas epidemije biti ovoliko teži od prethodnog. Ovih dana se samo potvrdilo da uvek ima teže, ističe Stevanović.

ghjdghjtztz

{module Oglas 1 – 2020}

Beograd je juče zabeležio najveći broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije, registrovano je 1.144 slučajeva. Bolnički kapaciteti ubrzano se pune i zato je Kliničko-bolnički centar “Dragiša Mišović” ponovo u potpunosti u kovid režimu.

Doktor Predrag Stevanović kaže da se trenutno u tom kliničko-bolničkom centru leče 302 pacijenta, od toga 14 dece, 10 majki i jedna porodilja.

“Od juče od kada smo ušli u punom kapacitetu u kovid režim primili smo 118 pacijenata, uspeli smo samo sedam da otpustimo”, dodaje Stevanović.

Ukazao je da je u ovom talasu karakteristično da su to sada dosta teški pacijenti. “Mi trenutno imamo 57 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, od toga 33 na mašini za disanje. Nisu svi intubirani, ima ih na invazivnom i neinvazivnom obliku ventilacije, ali to samo govori koliko je teških pacijenata primljeno u KBC ‘Dragiša Mišović'”, ističe Stevanović.

{module Oglas 0 – 2020}

Kada je reč o starosnoj strikturi, navodi da su više primali starije pacijente, ali da to ne znači da nema i mlađih.

Istakao je da niko nije mogao da očekuje da će ovaj talas biti ovoliko teži od prethodnog.

“Drugi talas, jun mesec nam je bio pakao. Nisam mogao da zamislim da može nešto da bude teže. Ovih dana se samo potvrdilo da uvek ima teže i sada smo imali jedan strašan pritisak pacijenata i zato su se i ove bolnice prebacile u kovid režim. Jednostavno, ima ih jako puno i čujete stalno sirene kola Hitne pomoći”, naglašava doktor.

“Da li treba išta reći kada primite 118 pacijenata za jedan dan u bolnicu, jasno vam je onda koliko je to teško”, dodaje Stevanović.

{vembed M=https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/11/07/17422979/Misovic-071120.mp4}

“U svojih 35 godina nisam radio sa težim pacijentima”

Navodi da o kovidu 19 toliko znamo da pacijenti koji nemaju značajne simptome mogu da se leče kod kuće, ali da oni moraju da se jave u kovid ambulante. “Moraju biti registrovani, moraju se kontrolisati njihovi kontakti, jer su oni prenosioci i oni mogu da nam otežaju posao”, kaže Stevanović.

Ukazao je da u bolnicama ima mesta za teže pacijente koji uglavnom imaju jednostranu ili obostranu pneumoniju. “Da bi bilo manje tih pacijenata moraju svi otići sa suspektnim simptomima i javiti se u kovid ambulantu”, naglašava doktor.

{module Oglas 2 – 2020}

Mnogi ljudi se plaše koronavirusa i toga da ne završe na respiratoru, a doktor kaže da to jeste jako opasno, jer to znači da oni imaju jako tešku formu bolesti.

“Osam meseci radimo koronu i kao kovid centar i svi su lekari i sestre angažovani, ali anesteziolozi su neverovatno opterećeni, nas nema mnogo i svi su u pogonu. Radimo sa jako teškim pacijentima u najtežim uslovima gde je najveći potencijal da se zarazite i prenesete to svojim porodicama”, poručuje Stevanović.

Zbog toga je, kako kaže, važno da se svi pridržavmo mera da bismo zaštitili sebe i svoje bližnje, da bi bilo manje onih koji završavaju na respiratorima i kako bi olakšali posao i anesteziolozima.

“Taj posao je toliko težak da verujte u svojih 35 godina ja nisam radio sa težim pacijentima”, kaže Stevanović.

“Mi o kovidu već znamo dosta, u celom svetu se zna dosta, ali nas on još uvek iznenađuje i vi možete imati pacijenta koji je sasvim dobar i on za pet minuta krene u progresiju bolesti”, zaključuje Stevanović.

(rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker