Šta znači ”nadzor” nakon putovanja i šta građane Srbije čeka od petka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od petka u 18. časova, važiće nove mjere za sve koji u Srbiju ulaze iz zemalja sa pojačanim prisustvom koronavirusa. Kako je najavljeno riječ je o “nadzoru”, koji neće podrazumevati karantin i izolaciju. Sve će biti precizirano u narednim danima, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

rtertgertgrete

Pixabay

{module Oglas 1 – 2020}

Kako je Kisić Tepavčević navela nakon sjednice Kriznog Štaba, nadzor će podrazumijevati određenu dinamiku javljanja zdavstvenim službama, sa ciljem kontrole potencijalnog unošenja koronavirusa u zemlju.

Upitana koliko će trajati mere nadzora, ona je rekla da će sve biti precizirano u narednim danima, ali da su evropske zemlje uvele takvu vrstu nadzora od 10 dana.

Prema navodima Blica, građani će oni će svi biti u obavezi da se po povratku jave u lokalnu kovid ambulantu gdje će dežurni ljekari odlučivati da li je neophodan dalji nadzor građana ili ne.

Nadzor neće biti jedinstven za sve građane, zavisiće od stanja pacijenta, ali i kapaciteta same kovid ambulante.

{module Oglas 0 – 2020}

Da li će neko biti pod zdravstvenim nadzorom ili ne zavisiće od toga kako se građanin oseća, njegovih godina, opšteg zdravstvenog stanja, ali i države iz koje dolazi.

Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će poslije nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

Krizni štab je, kako prenose mediji, zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test. Ovo je sve na nivou preporuke jer, kako je istaknuto, “Krizni štab trenutno nema zakonski osnov da stavi zdravog čovjeka po povratku sa putovanja u karantin ili samoizolaciju”.

Nova.rs, pokušala je da stupi u kontakt sa nekima od članova Kriznog štaba kako bi dobila preciznije informacije o tome šta podrazumeva nadzor, ali oni nisu odgovorili na naše pozive.

Da podsjetimo, krizni štab je od 23. avgusta Krizni štab donio mjeru prema kojoj se svakom ko doputuje iz inostranstva uručuje zdravstveno upozorenje sa navedenim mjerama koje moraju da se poštuju.

Izvor: Nova.rs

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker