SRBIJA PRED POLICIJSKIM ČASOM OD 60 SATI – Kada se zatvaraju radnje, ko će smeti da izađe, koji su termini za ŠETANJE PASA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pred nama je najduži policijski čas od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i to u trajanju od čak dva i po dana, odnosno 60 sati! Praktično ćemo biti “pod ključem” od petka u 17.00, pa sve do ponedeljka u 5.00 ujutro.

{module Oglas 2 – 2020}

U ovom trenutku Srbija broji 2.867 obolelih i 66 umrlih, pa su Vlada Srbije i oba Krizna štaba odlučili da pooštre mere u socijalnom distanciranju. Na to su se odlučili jer su prethodni vikendi pokazali da su subota i nedelja dani kada je na ulicama, u parkovima, i izletištima poprilična gužva, jer građani, kako su naveli, ne poštuju pozive da i izvan policijskog časa ostanu kod kuće, osim onih koji rade i koji idu u nabavku.

Pre nego što je odluka doneta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći na jednoj televiziji mere najdužeg policijskog časa prvobitno najavio za Beograd i Niš, kao dva žarišta korona virusa. On je tada rekao “da još nije doneta odluka od koliko sati u petak će početi da traje policijski čas i da to zavisi od mišljenja lekara i stručnjaka, ali da će ta mera sasvim izvesno biti doneta za Beograd, Niš”.

{module Oglas 1 – 2020}

Međutim, na kraju je ipak odlučeno da ove nove restriktivne mere važe za celu zemlju. A, da ne bi bilo zabune, i da bi svi bili do detalja upućeni u ono što nas očekuje u tih 60 časova, “Blic” je pobrojao sva ograničenja i mere na jednom mestu.

1. Zatvaraju se prodavnice, apoteke, pekare…

 {module Oglas 0 – 2020}

Za vreme trajanja najdužeg policijskog časa od uvođenja vanrednog stanja neće raditi prodavnice, pekare, apoteke i ostale uslužne delatnosti, baš kako je i do sada bio slučaj.

Kupovinu svih neophodnih potrepština građani mogu da obave još sutra (petak) od 8.00 do 15.00 sat, kada će se prema aktuelnomradnom vremenu zatvarati marketi i apoteke.

S obzirom da neće imati gde da se prodaju i novine će sutra izaći kao – trobroj.

2. Penzioneri u kupovini u petak od 4.00 do 7.00

Kao i do sada, penzionerima je zabranjen izlazak iz kuća 24 sata, a tako će biti i ovog vikenda. Da prodavci ne bi dolazili u subotu samo na tri sata koliko je do sada bilo predviđeno vreme kupovine za najstarije sugrađane, prodavnice će za njih biti otvorene u novom terminu.

Oni će svoju kupovinu moći da obave u petak od 4.00 do 7.00 sati ujutru, nakon čega će prodavnice biti dezinfikovane i dopunjene robom za ostale građane.

3. Na ulicama samo oni sa posebnim dozvolama

Onoga trenutka kada počne policijski čas, u petak u 17.00 časova, na ulicama će moći da budu samo oni koji imaju specijalne dozvole za rad. Da se kreću u to vreme, mogu samo oni koji moraju da rade kako bi bilo obezbeđeno funkcionisanje svakodnevnog života, ali za to im je potrebna posebna dozvola za kretanje, kao i radni nalog poslodavca.

I dalje će raditi lekari i drugo medicinsko osoblje, ali i organi reda: vojska i policija. Takođe, tu su i određene gradske službe. Za sve njih je, kako bi mogli da stignu do svojih radnih mesta, u mnogim gradovima uspostavljen linijski prevoz.

Dozvole za kretanje mogu dobiti i građani koji brinu o drugima.

4. Poljoprivrednici mogu na njive i u voćnjake

Dozvole za kretanje mogu dobiti i privrednici, te poljoprivrednici zbog setve i neodložnih radova u polju. Kako bi završili sve svoje poslove oni će moći da ostaju na svojim njivama, voćnjacima, vinogradima… i tokom policijskog časa, ukoliko prethodno apliciraju za dozvolu elektronskim putem.

Kako mnogi za to nemaju mogućnosti, moguće je da u ovom segmentu kontrola bude i najlabavija.

5. Kovid ambulante svakog dana od 7.00 do 22.00

Pored svih bolnica, kako onih koji primaju isključivo Kovic pacijente, tako i onih “regularnih”, građani će moći u slučaju nužde da posete i Kovid ambulante, koje su oformljene na svakoj od opština.

One će raditi svakog dana, i u subotu i u nedelju od 7.00 do 22.00, dok će saveti moći da se dobiju 24 časa dnevno. Svi koji budu imali simptome za vreme najdužeg policijskog časa moći će i trebaće da idu u Kovid ambulante lokalnih domova zdravlja.

6. Šetanje kućnih ljubimaca 23.00-1.00 i 8.00-10.00

Vlasnici domaćih ljubimaca treba da znaju da će za vreme policijskog časa imati dva termina da prošetaju ljubimce u toku dana.

Oni mogu kuce i mace da izvedu svakog dana od 23.00 do 1.00, a subotom i nedeljom i od 8.00 do 10.00 sati, i to isključivo na 20 minuta, najdalje 200 metara od mesta prebivališta.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.