SRBIJA: ”Ovaj čovjek pare bere iz saksije” – Pokrenuo unosan biznis, posadio biljku koja malo traži a rađa dobru zaradu (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Cena varira od 550 dinara po kilogramu na početku sezone, pa do 350 na kraju, problema sa otkupom nema a dobija i subvencije

VLADIČIN HAN – U naselju Žitorađe kod Vladičinog Hana Dejan Ristić je pre nekoliko godina zasadio prvu plantažu pitome borovnice u saksijama u ovoj opštini. Biljka koja je, prema njegovim rečima, malo zahtevna a plodove daje već u trećoj godini.

Ristić na skoro dva i po hektara plantaža uzgaja kupinu i borovnicu. Sadnice borovnice su dvogodišnje, svako stablo se sadi posebno, u veliku saksiju, u odgovarajući supstrat.

Pre četiri godine započeo je proizvodnju sa 2.200 sadnica sertifikovane sorte djuk, uvezene iz Holandije, da bi kasnije zasadio još 4.000 komada.

– Odlučio sam se za borovnicu jer zemljište ne odgovara malini, koju ljudi ovde najčešće biraju. Borovnica, sem sadnje, nije previše zahtevna biljka za uzgoj, a sortu djuk sam odabrao zbog toga što je pogodna za transport i, uopšte, je otporna biljka – priča Ristić.

Saksije se smeštaju na agrotekstilnu foliju koja u redovima prekriva zemlju.

– To je najteži deo posla. Za one koji bi se oprobali u njemu, treba reći da kao i kod svih voćnih zasada i ovde ima još mnogo truda i ulaganja.

Neophodan je sistem za navodnjavanje kap po kap, prihrana i zaštita, rezidba i velika finansijska ulaganja. Sadnja jeste najteža, ali obaveza u zasadu ima kao i kod bilo kog drugog voća.

Facebook/Printscreen

Prvi plodovi u trećoj godini, cena dobra

Cena sadnje je oko 10 evra po sadnici, ne računajući berbu za koju angažujemo radnike – priča Dejan Ristić za Informer. Tako zasađene dvogodišnje sadnice borovnice, prve plodove daju već u trećoj godini.

Kada stabla u petoj godini dostignu puni rod, svako će u proseku imati oko pet kilograma, a problema oko otkupa nema, jer je ponuda u Srbiji je za sada ograničena.

Podizanje celog zasada borovnice od 6.220 sadnica, porodica Ristić je sama finansirala.

Subvencije koje će dobiti od države, naredne za ovu godinu, iznose 40 odsto od cene sadnice. Pored toga, imaju pravo i na povraćaj dela sredstava za sistem za navodnjavanje, koji je u ovom slučaju na daljinsko upravljanje i štedi dosta vremena, jer iz kuće upravljaju njime.

– Rod sam isporučio jednoj hladnjači iz Topole i za naredni period takođe ću imati obezbeđen plasman. Cena varira od 550 dinara po kilogramu na početku sezone, pa do 350 na kraju. Berba traje tokom celog juna – dodaje Ristić.

Kurir.rs/Informer

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex