Srbija / Od korona virusa u poslednja 24 sata preminulo pet ljudi, zaraženih 207

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema najnovijim informacijama u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo je pet osoba, dva muškarca i tri žene. Kako je objavljeno na konferenciji za medije do danas su od ovog virusa u Srbiji izlečene 1094 osobe.

dfw345654rztre

{module Oglas 1 – 2020}

U poslednja 24 sata testirano je 3.563 ljudi od čega je 207 pozitivno na korona virus, a ukupan broj preminulih u Srbiji od početka pandemije je 144. Na respiratoru je ukupno 95 pacijenata. Latalitet je 1.92 odsto.

Do danas je na korona virus u Srbiji ukupno testirano 54.887 osoba.

 
Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon u KBC Dragiša Mišović na korona virus pozitivno je 32 dece.

{module Oglas 0 – 2020}

Kon o napadima na njega zbog stava o vakcinaciji

– Napadi u vezi sa vakcinacijom traju decenijama, to je sastavni deo posla. Ništa više ne bih dodao – rekao je dr Kon.

Koliko je pacijenata iz domova za stare prebačeno u KC Niš i koliko ih je preminulo – bilo je jedno od pitanja novinara na konferenciji za medije.

– Kada se desila prva detekcija virusa u domovima u prvom momentu je virus potvrđen kod 165 osoba. Znamo da se desilo pojedinačno otkrivanje i u nekim drugim manjim centrima. Broj je bio oko 200. Većina je imala blag oblik kliničkog ispoljavanja, ali su svi prebačeni u KC Niš da bi bili na pravom mestu. Na žalost, desili su se neki smrtni ishodi, neki i tokom samog transporta. Pacijenti su imali hronična oboljenja – kazala je dr Kisić Tepavčević.

Zakon o radu propisuje korišćenje godišnjih odmora za zaposlene, a na pitanje da li struka preporučuje da se to iskoristi za rad tokom leta dr Kisić j rekla da pitanje prevazilazi njihove stručne okvire.

– Pitanje jeste razumno i logično, a kako će se to organizovati zavisi od firmi. Dosta se jeste propustilo. Svi smo bili aktivirani na poljima u vezi sa epidemijom i svi znamo koliko nas poslova čeka vezano za druge oblasti. Polako, prvo da izađemo iz epidemije. Sve ostalo ćemo dalje planirati – kaže Kisić.

Što se tiče Kruševca i ustanove socijalne zaštitete u kojoj je došlo do oboljenja dr Kisić kaže da je to moglo i moralo da se sprečiti.

– Ne može se u potpunosti videti kako je ušla infekcija, ali je najčešće dolazilo do poseta i unosile su bez simptoma infekciju u ustanovu – kaže Kisić Tepavčević i objasnila da su sada maksimalne mere predostrožnosti u ustanovama.

{module Oglas 2 – 2020}

Ona je i pročitala dopis iz gerontološkog centra u Kuševcu u kome je navedeno da sve osobe koje su pozitivne nemaju nikakve simptome, ali su smešteni u kovid bolnice.

– To nisu svi respiratori koje imamo, deo je za druge pacijente i deo koji nije raspoređen po ustanovama – kaže Kisić Tepavčević.

Broj obolelih zdravstvenih radnika, do juče je bilo 62, odnosno ispod osam odsto.

– Ako pogledamo druge zemlje to je nešto niže na prosečno oboljevanje – istakla je doktorka Kisić i dodala da stariji učestvuju u obolevanju oko 15 odsto.

Kon je govoreći o zabrani javnog okupljanja rekao da će ona još trajati.

– Za sada važe sve mere. Postupno ublažavanje mera će se odnositi na zatvoren prostor. Što se sporta tiče neophodno je vraćati sportiste u trenažni postupak postepeno. Preko leta se može očekivati da se virus spusti do te mere da ne beležimo njegovu aktivnost. Dotle će se vraćati i život u normalu. Rizik će psotojati i saopštavaćemo ga – kazao je Kon.

On je dodao da će vremenom doći kada će se i mera da stariji izlaze nakon 18 sati skinuti.

– Dolazimo u period koji zadire sve do leta. Da je danas palo na stotinu novih slučajeva bio bih srećniji nego sa 207, ali je procenat prvi put ispod šest odsto. Imamo hiljadu više testiranih, pa je broj zato veći – kazao je Kon i dodao da ne možemo da očekujemo pre leta popuštanje.

Upitan da li može na bilo koji način da se preduprede slučajevi lažne pozitivnosti on je odgovorio da su greške u komunikaciji nešto što ostaje nedopustivo i neprihvatljivo.

– Teško je osuditi, a ne prikupiti podatke. Ta činjenica da postoje negativni, a da imaju kovid, to je nama poznato. Ako imaju jasne kliničke znake, to je ispred potvrdne dijagnoze. Značajniji je snimak pluća nego sam test u situaciji jedna ovakve epidemije. Taj virus može da bude dole, a ne u uzorku uzetom između grla i nosa – kazao je Kon.

Dr Kisić je dodala da se validnost testa procenjuje u odnosu na to da li meri što treba da meri.

– Naročito nas brine ako je neko lažno negativan, jer širi oko sebe infekciju. Lažno pozitivni su problem zbog stresa kod osobe kada joj se saopšti. Ako je bilo propusta u pojedinačnim testiranjima pogotovo u tim etičkim problemima, svi će da budu sankcionisani i da trpe posledice – kazala je doktorka Kisić.

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, struka neće predložiti otvaranje vrtića, niti je ikada predložila.

– To je viša sila, postoje roditelji koji nemaju kome da daju na čuvanje dete, pogotovo sada ako žive odvojeno od svojih roditelja. Pojedini vrtići su otvoreni samo za te slučajeve. Vrtići imaju unapred pripremljene procedure kao u slučaju grupa. Za čitav ovaj period je bilo 88 obolele dece, samo tri slučaja je bilo ozbiljnih slučajeva i koji su ozdravili. Imamo 32 dece koji još uvek leže – kazao je Kon i dodao da je potrebno organizaciono kratko vreme da se vrtići pripreme.

On je dodao da ima određeni procenat dece koju nemaju roditelji gde da ostave.

– To je u okviru ministarstva za rad i socijalnu politiku. Biće kako mora biti. Moraće da se otvore, iako nema stručnog opravddanja – dodao je epidemiolog.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.