Srbija / ”Neće biti trećeg talasa korone, već velikog udara”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prof. dr Goran Belojević kazao je da u novembru neće doći do trećeg talasa korone, već do velikog udara izazvanog spajanjem dva virusa.

ztjuztutztz

Foto : Tanjug

{module Oglas 1 – 2020}

Šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu je gostujući u jutarnjem programu Televizije Hepi precizirao da je vrlo verovatno da će narednog meseca doći do spajanja korone i sezonskog virusa.

On je podsetio i da kada je 9. marta govorio da moramo da nosimo maske, a neki su govorili da je lud, preneo je Sputnjik.

Prethodno je pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs istakao da virus gripa očekivano dolazi krajem januara, početkom februara i da se vakcinacija protiv gripa, da bi imala efekta, vrši nekoliko meseci pre očekivane epidemije gripa, kao što je i bilo od 1. oktobra u Srbiji. Ipak, on je kazao i da je i dalje nepoznanica kakav će odnos biti između virusa gripa i korone i kako će se do tada korona ponašati.

{module Oglas 0 – 2020}

Virusolog dr Ana Banko je ranije za portal Nova.rs podsetila da virus influence (izazivač gripa) i SARS-CoV-2, koji izaziva bolest kovid 19, ne pripadaju istoj porodici virusa.

“Oni nemaju isto poreklo, niti sličan genetički materijal. Ovi virusi ne vežu se ni za iste receptore na našim ćelijama. Međutim, i grip i kovid 19 predstavljaju pre svega respiratorne infekcije, te se na jesen očekuje pojava dve epidemije i teže kliničko razlikovanje pacijenata sa jednom ili drugom infekcijom”, naglašava dr Banko.

Ona smatra da je najvažnije to što će istovremena cirkulacija koronavirusa i izazivača gripa povećati potencijalni broj obolelih i onih kojima će biti neophodno bolničko lečenje.

“Na sreću, epidemiološke mere koje utiču na smanjivanje širenja kovida 19 važe i za grip. I možda najvažnije, grip se može prevenirati vakcinom”, naglasila je dr Ana Banko za Nova.rs.

I niški radiolog Aleksandar Ivković ranije je naveo da je moguće da će s dolaskom hladnih dana biti više različitih scenarija.

Kovid 19 prestaje pre gripa

Ovo bi bilo idealno, ali nema nikakvih indicija da će se tako desiti. Virus SARS-2 ne slabi, aktivnost mu je ista i leti i zimi. Kod nas je izgleda napravio haos juna i jula. Pravu istinu ćemo možda saznati, nekada. Onda bi situacija bila kao kod svake epidemije gripa, što nam je poznato.

Grip ne pravi epidemiju zbog mera koje su uvedene zbog kovida 19

Ostaje nam samo da nastavimo borbu protiv kovida 19, kako znamo i umemo.

{module Oglas 2 – 2020}

Zbog mera ne dolazi do bujanja epidemija

Nema bolesnih, odnosno samo sporadični slučajevi. Svi to priželjkujemo ali nema osnova da mislimo da će biti tako.

Obe epidemije istovremeno besne

Ovo je najgori scenario – pretrpane bolnice, nejasna razlika između obolelih, dijagnostički haos. Medicinsko osoblje oboljeva od obe bolesti. Nema mesta u bolnicama, nema ni osoblja. Ono što ostane zdravo nije uopšte verzirano za lečenje epidemija. Zbog velikog broja obolelih skoro ništa ne radi. Poslodavci prisiljavaju bolesne da dolaze na posao.

Zbog sveta toga, važno je iznova ponavljati koliko je bitno da se čuvamo, da nosimo maske, da držimo distancu, ali i da nađemo strpljenja da pregrmimo ovu zimu. A s narednim prolećem valjda će nam doći i zaista lepši dani.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker