Srbija – Najnoviji podaci: Tri nove žrtve korona virusa, 275 novozaraženih

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Srbiji su preminule još 3 osoba od korona virusa, tako da sada imamo ukupno 74 žrtve korone, saopšteno je današnoj pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv covida 19.

frgthgjhghfdsadfghjhgfdsads

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Najnovije brojke

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 145 pacijenata.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe, jedna osoba muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 68, 6 godina.

Lončar: Na virius pozitvan 441 zdravstveni radnik

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Ove podateke na pres konferenciji izneo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

– U ovom momentu imamo 441 zdravstvenog radnika koji je pozitivan, 258 je u bolnici sa srednjom i težom kliničkom slikom – rekao je on.

Prema njegovim rečima, 32 korisnika domova za stare su pozitivna i oni su zbrinuti.

– Imamo 13 zaposlenih koji su pozitivni i oni su zbrinuti. Dva osobe u domu za stare u Smederevu su preminule, nemam još potvrdu još da su preminule od korona virusa – kazao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

27 dece zaraženo

Jedno od pitanja bilo je i koliko se dece zarazilo, a prema rečima ministra zdravlja, do sada je takvih slučajava 27. Dodao je da svi su dobrog stanja i nastaviće se njihovo dalje praćenje.

Oko 15 do 20 kontakata je u proseku koliko ima oboleli, kažu stručnjaci.

– To se menja. Radno aktivni su napravili više kontakata. To je neki odgovor, a da li ima bitnih promena, ne bih znao jer to nismo dalje pratili – rekao je Kon.

Na pitanje da li imamo dovoljno medicniskog kadra za borbu protiv korona virusa, Lončar je rekao da “pre svega zahvaljujući sposobnosti zdravstvenih radnika, njihovom voljom i željom, došli smo do toga da kovid bolnice imaju dovoljno lekara i medicinskih sredstava”.

– Nije bila laka organizacija i neće biti lako ni u buduće. Građani mogu da nam pomognu tako što će se pridržavati mera. Bitno je da su se svi lako i brzo prilagodili novom načinu rada. Ovo je nešto što je zahvatilo ceo svet i svi su morali da se prilagođavaju – kazao je Lončar i dodao da su mnogi zdravstveni radnici već 20 dana van svojih kuća, te da su oni naši junaci.

Kon: Zaraženi lekari se udaljavaju sa posla

On je objasnio da su to iskusni ljudi koji su bili u dodiru sa takvim pacijentima.

Dr Kon je naglasio da treba naglasiti da se isključuju iz posla svi oni koji su pozitivni.

– Ispituju se kontakti zdravstvenih radnika. Čak i oni koji su potpuno zdravi, a pozitivni, takođe se isključuju iz posla. Takvu zamisao smo imali unapred svesni da ćemo ostati bez dosta kadra – rekao je on.

Epidemiolog Kon je dodao i da smo sada u maksimumu.

– Nažalost treba dugo vremena da se oni vrate, tako da to prestrojavanje u hodu će se kasnije pokazati kao pravilno pripremljeno ponašanje. Sve je to ogroman napor za sve – istakao je Kon i dodao da se oni odvajaju u privremene bolnice i to je doprinos tih lekara, jer će najviše biti asimptomatskih među lekarima.

Oboleli će biti prebacivani i u banjske centre

Odgovarajući na pitanje novinara da li će se oboleli prebacivati i u banjske centre, on je rekao da će i ti centri biti upotrebljeni iz razloga što su njihovi kapaciteti takvi da odgovaraju svemu onome što treba.

– Imaju medicinski kadar i uz pojačan medicinski kadar i uz iskusan kadar oni će biti nama jedna sigurnost. U čemu je suština? Kada ste u privremenim bolnicama, najbitnije je da se pravovremneo registruje promena zdravstvenog stanja. Tu ne sme da se kasni. Da li je to pad saturacije kiseonika, krvna slika ili nešto drugo… nemojte zaboraviti da mogu da imaju problem sa pritiskom ili nešto drugo. Možda nisu redovno kontrolisali šećer… Zbpg toga postoji pravilo koliko puta se radi saturacija i snimak pluća. Nalaz na snimku pluća i klinička slika ne idu zajedno – rekao je Lončar.

On dodaje da nije ničiji hir da neko sedi u privremenoj bolnici, te da svaka promena stanja spašava nekom život.

– Ako se reaguje na vreme, šanse su veće nego da se to nije uradilo na vreme – to je sa promenama u saturaciji, rentgenskom snimku pluća. To su sve one stvari koje direktono utiču na lečenje – rekao je Lončar.

Druga stvar je, dodao je, da se ne širi dalje infekcija. Ako je ikako moguće da svi imamo razumevanja za to. To nam je trenutno najbitnije, istakao je ministar.

Nemamo nijedan podatak da su testovi iz Kine nepouzdani

Jedno od pitanja bilo je i da li su testovi iz Kine nepouzdani.

– To je pitanje za virusologe. Imamo i druge testove, ne samo iz Kine. Nemam nijedan podatak da su ti testovi nepouzdani i to je ono što ja znam – istakao je dr Kon.

Jedno od prvih pitanja kinseskim stručnjacima bilo je koji su to pouzdani testovi.

– Uz saglasnost lekara doneta je odluka koji su testovi najbolji. Kineski stručnjaci su rekli za pojedine testove da nemaju poverenja i da nemaju njihove rezulatete. Uzeli smo samo one koji su se pokazali kao dokazani. O tome strogo vodimo računa. Tako smo birali testove, da nismo tako, imali bismo milione testova koji nisu pouzdani – objasnio je Lončar.

Što se tiče pitanja, ko će servisirati respiratore koji su stigli iz Kine, Lončar je odgovorio: “Nismomogli da biramo respiratore. Za sve respiratore iz Kine postoji servis koji već radi i sesrvisira aparate iz Kine. Taj problem smo tako rešili. Naravno, kako vreme bude prolazilo, sigurno ćemo to rešavati i na druge načine”.

Ministar je dodao i da za ostale iz drugih zemalja imamo ovlašćene servise koji rade decenijama u našoj zemlji.

Kon: “Nećemo se stideti srpskog scenarija”

Šta bi se desilo da nisu preduzete mere, bilo je još jedno od pitanja.

– Da nisu preduzete mere to ne bi bio srpski scenario nego neki scenario iks. Bez smanjenja kontakata to bi bilo eksplozivno i to nema sumnje. To se svuda dešava eksplozivno ako takvih mera nema. Završilo bi se sve za 6 nedelja sa velikim brojem zaraženih na bolničkom lečenju i onih koji moraju na respirator. Tada bismo to imali sve odjednom. Zdravstveni sistemi u svetu su bili napadnuti infekcijom, za kratko vreme su obolevali zdravstveni radnici. Kolaps zdravstvenog sistema sa velikim brojem zaraženih dovodio je do velikog broja smrtnih slučajeva i to smo viđali u Italiji i Španiji. To smo videli i shvatili da sa ovim virusom nema šale. Mada nismo mislili da će izazvati pandemiju. Imao je mnogo veći potencijal nego što se očekivalo – kazao je Kon.

Dodado je da je u Srbiji sve bilo pravovremeno urađeno, kao i da se “srpskog scenarija nećemo stideti u budućnosti”.

Česte reorganizacije zbog zaraženih zdrasvtvenih radnika

Što se tiče sitacije u Prokuplju i tamošnje bolnice, na pres kofnerenciji je rečeno da je sedmoro zaposlenih tamo obolelo.

– Bolnica ima medicinsku orpemu koja je potrebna. U svakom momentu neka bolnica ispadne, pojavi se zaraženi. Radimo preraspodelu i nekada to možemo da uradimo za nekoliko sati, a nekad 24 sata. To je živ sistem. Ako imamo dovoljno uslova i kadra preraspodeljujemo iz te bolnice, ako ne dovodimo sa drugih strana. Reorganizaciju pravimo bukvalno na nekoliko sati – istakao je Lončar.

On je naglasio da ne može da se zamisli kako to izgleda kada se prebacuju sa odeljenja na odeljenje. iz grada u grad, te da je neophodno razumevanje, jer se to radi 24 časa.

Što se tiče udaljavanja novinara sa konferencije (od danas novinari ne prisustvuju pres konferencijama, već pitanja šalju mejlom), ministar je rekao da je bitno da se zna da smo u nedelji koja je najvažnija i kada je prenošenje infekcije najveće i da ne želi da se situacija politizuje.

– Saznajemo da je po mnogim redakcijama ima pozitivnih. Nije se mnogo dubiozno o o tme razmišljalo. To se radi i u drugim zemljama. Što se mene tiče, to može i ne mora. Nikad čovek ne može da se seti šta sve može da se politizira, pa sam dao saglasnost da se to sprovede- kazao je epidemiolog Predrag Kon.

Izvor:Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.