Srbija: Gužve na granicama zbog posebnog zdravstvenog nadzora

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na graničnom prelazu “Špiljani”, između Srbije i Crne Gore, od ponoći uručuju obaveštenje o obavezama i posebnom zdravstvenom nadzoru

thumbs b c 69c3f3360891722f6fdfa936492fbdd6

{module Oglas 1 – 2020}

Na Graničnom prelazu „Špiljani“, između Srbije i Crne Gore, na ulazu u Srbiju, od jutros su pojačane gužve, javlja Anadolu Agency.

Gužve uglavnom stvaraju automobili državljana Republike Srbije koji se zbog mera pojačanog nadzora koje, kako je ranije najavljeno, stupaju na snagu danas od 18 sati, vraćaju u svoju zemlju.

Nove epidemiološke mere podrazumevaju pojačan nadzor u narednih deset dana nad državljanima Srbije koji dođu iz neke od zemalja sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Među tim zemljama je i Crna Gora, odakle je tokom dana zabeležen velik priliv automobila na graničnim prelazima.

Mnogi državljani Srbije su prekinuli godišnji odmor kao bi ispoštovali preporuke Kriznog štaba da se vrate u Srbiju pre 18 sati, kako bi izbegli evidenciju i nadzor.

{module Oglas 0 – 2020}

Na Graničnom prelazu „Špiljani“ saznali smo da oni od ponoći prilikom pasoške kontrole, državljanima Srbije koji se vraćaju u zemlju, uručuju list sa obaveštenjem kojim se građani informišu o obavezi javljanja kovid ambulanti ili Zavodu za javno zdravlje u toku 24 časa od momenta prelaska državne granice. Na listu u koji je reporter AA imao uvid navodi se da građani treba da se prijave i na sajt www.e-zdravlje.gov.rs. kako bi obavili test samoprocene simptoma COVID-19.

Državljani Srbije sa kojima smo razgovarali prilikom ulaska u zemlju na Graničnom prelazu “Špiljani” boravili su na crnogorskom primorju. Za AA kažu da su besni jer su uglavnom prekinuli odmor kako bi izbegli mere za koje ne znaju ni šta tačno znače, ali da su ipak obuhvaćeni novim pravilima.

“Trebao sam da se vratim sa porodicom u Prokuplje u nedelju veče. Bili smo u Budvi i prekinuli smo odmor kako bi se vratili kući, da nas ne stave u taj nadzor od deset dana. Kada sam došao na granični prelaz, dočekao me je šok. Prvo gužve, a onda i saznanje da moramo da se javimo lekaru i budemo pod merama deset dana”, ispričao je Đorđe Anđelković iz Prokuplja.

“Došao je jedan policajac da uzima dokumenta kao bi se ubrzao prelazak granice i rekao da će nam dati i obaveštenje o novim merama koje se primenjuju od ponoći. Nisam mogao da verujem, mi smo zbog toga i požurili da se vratimo. U Sutomoru nisu hteli da nam vrate novac za smeštaj u apartmanima koje smo unapred platili do 24. septembra”, kaže Vladimir Petrović iz Niša.

{module Oglas 2 – 2020}

Podsećamo, period nadzora traje deset dana. Desetog dana od povratka iz inostranstva mere prestaju da važe za građane koji prilikom prvog testa samoprocene na sajtu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu.

Test samoprocene potrebno je uraditi još jednom, desetog dana, a ako rezultati pokažu da nema opasnosti od koronavirusa, zdravstveni nadzor prestaje da važi.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker