Spahić: Poštovati preporuke do vakcinacije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Komentarišući dva pristupa u proizvodnji vakcine protiv korone, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić je rekao da očekuje da će ona biti dostupna za oko 6 do 8 meseci, te poručio građanima da bi do tada trebalo da se maksimalno pridržavaju preporučenih protivepidemioloških mera zaštite.

spahic zzjz 800x445

{module Oglas 1 – 2020}

Građani Novog Pazara međutm, naročito oni stariji, skeptični su po pitanju vakcine.

Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje dr Šefadila Spahića oko 80 timova naučnika u svetu radi na pronalaženju pouzdane vakcine protiv sars virusa. On je objasnio da postoje dva pristupa. Prvi je karakterističan za ruske i kineske naučnike, koji su već u fazi ispitivanja vakcine na dobrovoljcima i koji veruju da će za oko dva meseca doći do pouzdane vakcine.

”Prvi pristup se sastoji u tome da uzimaju jedan neutralni virus i u njemu stavljaju jedan deo genoma, deo nukleinske kiseline, bitan za proizvodnju određenih vrsta proteina E2 i E3 koje naš imuno sistem prepoznaje kao strano telo i zahvaljujući tome stvara zaštitna antitela. To se pokazalo dosta dobro za sada”, kazao je Spahić.

{module Oglas 0 – 2020}

Na pitanje koliko je pametno biti dobrovoljac u eksperimentalnoj fazi, Spahić je odgovorio da bi on to prihvatio.

Drugi pristup primenjuju američki i naučnici iz zapadnoevropskih zemalja.

”Oni pokužavaju da jedan deo genoma virusa direktno ubrizgaju u ljudski organizam, da provociraju organizam na stvaranje zaštitnih antitela. I oni su blizu, naročito Nemačka i SAD. Lično mislim da će za jedno 6 do 8 meseci doći do adekvatne vakcine. Kad podignemo kolektivni imunitet na 70 ili 80 odsto, onda možemo biti zadovoljni, a do tada moramo biti svesni da moramo da se pridržavamo svih protivepidemijskih mera”, rekao je Spahić.

Virus je među nama i moramo da naučimo da živimo s njim, naglasio je dr Spahić i poručio da je primena preporučenih mera protivepidemiološke zaštite jedini do sada potvrđeni način da se zaštitimo od korone. (rtvnp)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex