SMANJENA TRAŽNJA, RAFOVI PUNI: Evo kakvo je stanje u prodavnicama širom Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tržište Srbije dobro je snabdeveno, a lanac dobavljača funkcioniše uprkos problemima koje je izazvala pandemija korona virusa, kaže sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

2138377 stockphotoawomanisoverwhelmedwiththewiderangeinthesupermarketwhenshopping133681769 ls s

{module Oglas 2019 – U članku 1}

On navodi da su obezbeđene dovoljne količine citrusa na tržištu, kao i da su pojedini trgovci u cilju zdravstvene zaštite građana počeli mesne prerađevine više da pakuju i da ih tako prodaju, umesto, kako su to ranije činili, da prodaju meso “na parče” na odeljenjima za prodaju mesnih delikatesa po marketima.

Mesa, voća i povrća, kao i drugih namirnica u svim trgovinama u Srbiji ima dovoljno, a tako će biti i u buduće, kaže Malinović za Tanjug.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U odnosu na vikend 14. i 15. marta, kada je zabeležena ubedljivo najveća tražnja, koja je prevazila i novogodišnju, u dva prethodna vikenda beleži se značajno smanjenje tražnje.

“Možemo reći da se tržište stabilizovalo iako i dalje, kada poredimo sa istim periodom prethodne godine, imamo zančajno veću tražnju”, kaže Malinović.

Ističe požrtvovanje zaposlenih u sektoru trgovine koji obezbeđuju da police ne budu prazne i da roba ima dovoljno.

“Svakodnevno razmenjujemo informacije sa trgovcima. Naši timovi na terenu obilaze radnje i gledamo da li postoje neke slabe tačke. Svakako da su trgovci pod velikim izazovima”, objašnjava Malinović.

Kao jedan od najvećih izazova je kako obezbediti dovoljan broj zaposlenih u lancu snabdevanja, pogotovo u centralnim magacinima, ali i zaštiti zaposlene u trgovini.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

“Činjenica je da upravo zahvaljujući njihovom najvećem angažovanju, mi možemo reći da se tržište u Srbiji snabdeva stabilno”.

Beleži se pad tražnje za, na primer, brašnom od 30 odsto, u odnosu 13. i 14. mart, datume koji se uzimaju kao “baza” za poređenje.

“Važno je da sem ribe, gde smo imali povećanje prošlog vikenda za blagih 4 posto, nismo imali rast nijednog drugog proizvoda iz grupe od 23 proizvoda koje mi pratimo”.

Podseća da je lanac snabdevanja “zaokružen” i da 80 odsto prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije dolazi upravo iz naše zemlje, od njive do polica u prodavnicama.

“Tamo gde zavisimo od uvoza, zahvaljujući dobroj saradnji sa institucijama obezbedili smo da tržište funkcioniše, tako da smo obezbedili dovoljne količine citrusa”, kaže Malinović i poručuje građanima da kupuju samo onoliko koliko ima je potrebno za tri do pet dana.

“Kao što je sada snabdevenost stabilna takva će biti i u budućnosti”.

Kada je reč o manje raznovrsnoj ponudi svežeg mesa u prodavnicama ili generalno “sirovih” proizvoda, objašnjava da je peporuka i bila da se ponuda te vrste proizvoda smanji kako bi se dodatno podigla zaštita stanovništa, pa trgovci sada sve više pribegavaju prodaji pakovanog mesa.

“I samim tim ne postoji nestašica, već su trgovci u cilju podizanja zaštite preorijentisali jedan deo značajnih kapaciteta ka pakovanom u odnosu na sveže meso”, rekao je Malinović.

Predloženo je da se cene za ovaj tip proizvoda, mesa, svežeg voća i povrća “ne fiksiraju” jer je u pitanju berzanska roba.

(Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.