Slika radnika na građevini u Novom Pazaru uznemiruje: Izgleda kao da će ljudi svake sekunde pasti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Građevinski radnici su najugroženiji kada su u pitanju povrede na radu, a često rade neprijavljeni i u lošim uslovima

glas pazara 830x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Iz Novog Pazara stiže nam fotografija na kojoj su četiri građevinska radnika, na visini od nekoliko spratova, potpuno nezaštićeni. Jasno se vidi da nisu obezbeđeni bilo čime od pada sa visine, nema montiranih sigurnosnih skela.

Građevinarstvo je širom sveta privredna grana sa najvećim brojem opasnosti od povreda na radu. Građevinski radnici doživljavaju veliki broj povreda na radu, od kojih su mnoge teške i smrtne povrede. U Srbiji su se protekle 2018. godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, najčeši uzorici su bili obrušavanje, pad sa visine, pad nekog predmeta ili strujni udar.

Ova 2019. gidina proglašena je godinom bezbednosti na radu, ali tragični niz nije zaustavljen

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Poslodavac je dužan da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni, ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu, može da odbije da radi na takvom radnom mestu kao i da podnese krivičnu prijavu protiv poslodavca.

Da bi građevinski radovi bili bezbedni moraju se obezbediti lične i kolektivne mere sigurnosti svakog radnika. 

Odavno su doneseni zakoni koji obavezuju poslodavce da sigurosne mere svakog gradilišta i sigurnost svakog radnika moraju da budu na prvom mestu svakom izvođaču radova. Ključ unapređenja bezbednosti ovih radnika nije u novim zakonima već u doslednoj primeni postojećih.

Iako postoje jasni propisi koje su poslodavci u građevni dužni da ispune, inspekcija često nailazi na nepravilnosti, a kaznena politika je izuzetno blaga, jer se vrlo retko izriču kazne duže od nekoliko godina zatvora.

Iako je 2019.  godina proglašena godinom bezbednosti na radu, serija povreda i  tragičnih događaja nije zaustavljena.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.