”Sledeća dva vikenda biće zatvaranja”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će tokom vikenda biti zatvoreni svi objekti osim apoteka, prehrambenih prodavnica, dostave hrane i benzinskih pumpi.

8763480085fc6ad6f3c111103071301 v4 big

{module Oglas 1 – 2020}

On je rekao da će sledeća dva vikenda biti tako organizovana, odnosno do 15. decembra.

“Mi ne tražimo tri meseca, tražimo da bude makar do 15. decembra, da to izdržimo, pa ćemo procenjivati da li ćemo nastaviti tako ili ćemo imati dobre efekte pa ćemo moći da ublažavamo. Dva vikenda ćemo morati tako da organizujemo da ograničenim radnim vremenom omogućimo smanjenje kontakata”, rekao je on za RTS.

“Ja ne bih upotrebio izraz zaključavanje. Ovde se ne radi o vanrednom stanju, nego o ograničenom radnom vremenu”, pojasnio je on.

Tiodorović je rekao da će sve biti zatvoreno od 17 h do ponedeljka.

{module Oglas 0 – 2020}

“Ja lično sam bio za to da se ranije zatvori, ne bismo imali Crni petak. Mislim da je to mera koja je trebalo ranije da se primeni”, kazao je Tiodorović.

On je dodao da će možda nekima odgovarati da ne rade za vikend i da mogu da se odmore.

“Bitno je da se kontakti smanje, da smanjimo pritisak na bolnice. Junački izdržava zdravstveni sistem i dalje funkcioniše. On pokušava da rasporedi svoje snage i bolesnike, ali moramo da smanjimo pritisak kako bismo sačuvali ljudske živote”, napomenuo je on.

Dodao je da nema govora o policijskom času ni o vanrednom stanju.

“Ja se nadam da će to vlada u četvrtak da usvoji. Pijace smo ostavili, iako znamo da je tu pojačan rizik. Pijace će za vikend raditi do 15 časova”, kazao je on.

Objašnjenje zašto deca do 10 godina idu u školu, a ostali ne

Tiodorović odgovara zašto sada nije isto kao u martu, kada svu svi učenici bili na onlajn nastavi.

“Mi smo potpuno jasni da deca do 10 godina nemaju receptor AC-2 neophodan da bi se virus vezao za ćeliju, vrlo je to važna činjenica. Ovakvu preporuku je SZO dala da deca treba da idu u školu i da u tom uzrastu deca nemaju opasnost. Samo oni koji imaju astmu. To je i stav pedijatara. Nije rečeno jer ‘nema ko da čuva decu'”, istakao je Tiodorović.

{module Oglas 2 – 2020}

Za praznike mera za ulazak u zemlju

Tiodorović je rekao da ćemo pred predstojeće praznike morati da uvedemo mere za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva.

“Pi-si-ar obavezno, ko nije došao sa testom, mora u karantin od 10 dana”, naveo je član Kriznog štaba.

Rekao je da uz gvozdenu disciplinu možemo ući u novu godinu stabilniji, a uz dolazak vakcine i povećanje kolektivnog imuniteta imati kontrolisanu situaciju na proleće.

(b92)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker