SESTRA SE 24 GODINE BORILA NA SUDU PROTIV BRAĆE – Nevjerovatan slučaj iz Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako su prava pred zakonom i ženske i muške dece apsolutno jednaka, još uvek običajno pravo u velikom broju slučajeva ima primat i svaka sestra koja se “drzne” da zatraži svoj deo biva obeležena kao uslovno rečena loša sestra koja uzima od brata.

Mnogi takvi slučajevi završili su na sudu, a čuvena advokatica iz Čačka, Dragana Aleksić, priseća se brojnih upravo takvih predmeta od kojih su neki potrajali čak i nekoliko decenija.

– Počev od 1994. godine pa sve do danas, zastupam jednu stranku ‒ ženu koju su tužila braća smatrajući da ona kao žensko nema pravo da nasledi svoju majku u obimu kako to Zakon o nasleđivanju propisuje i kako je to sud u ostavinskom postupku odlučio.

Ovo ne bi bilo ništa neobično u sredini u kojoj se za sestru, koja se pored braće prihvati nasleđa, obično kaže da je „uzela braći”, da borba za pravo moje stranke u sudskom postupku ne traje već punih 28 godina i da neke od postupajućih sudija, a bilo ih je do sada osam, nisu prikriveno imale razumevanja za takva shvatanja – rekla je Aleksićeva u knjizi „Advokatska komora Čačak 1972 – 2022”.

Ona dodaje da je trebalo 24 godine da sud 18. jula 2018. godine pravnosnažno presudi i njenoj stranci prizna pravo svojine po osnovu nasleđa majke u obimu kako to Zakon o nasleđivanju propisuje, ali, nažalost, ta imovina ni do danas nije predata u njenu državinu jer potomci nezadovoljne braće i dalje vrše opstrukciju postupka deobe i predaje nasleđene imovine njenoj stranci.

– Brojne primedbe i dve podnete tužbe zbog suđenja u nerazumnom roku nisu do danas navele sud da omogući primenu zakona i da u potpunosti okonča ovaj postupak. Srećom, dogovoreni materijalni uslovi mog zastupanja u ovom predmetu omogućili su da moja stranka u mene ima puno poverenje, da smo se u međuvremenu i sprijateljile i da ona zajedno sa mnom deli uverenje da je dužina trajanja njene borbe za nasleđe u najvećoj meri uslovljena običajnim predstavama naše sredine „da sestra koja se ne odrekne prava na nasleđe, imovinu uzima svome bratu – navela je Aleksićeva.

Takođe dodaje da se nada da će ovaj predmet u potpunosti završiti pre odlaska u penziju i da sudska praksa u Srbiji u narednim godinama neće imati ovakve primere koji snažno ilustruju stvarni položaj žene u društvu protkan elementima diskriminacije u mnogim oblastima života, pa i prilikom nasleđivanja.

Knjiga pod nazivom „Advokatska komora Čačak 1972 – 2022” objavljena je povodom obeležavanja jubileja od 50 godina rada i postojanja Advokatske komore Čačak.

(Rina)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker