Rožaje / Svinja uvredila Bošnjake: Osude na račun autora i žirija zbog karikature na korici zbirke kratkih priča

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dodela nagrade Književnih susreta “Zaim Azemović” Đorđu Šćepoviću uznemirila Rožaje i Novi Pazar

cg uvreda 1a 620x0

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Korice nagrađene knjige izazivaju mržnju prema islamu, tvrdi predsednik Matice Bošnjaka Sandžaka, akademik dr Šefket Krcić.

– Karikatura svinjske glave na knjizi nepoznatog autora Đorđa Šćepovića, kome je nagradu dodelio ateistički i zlonamerni žiri, bacila je ljagu na pripadnike islama. Smatramo da je sve odrađeno u režiji DPS i BS s ciljem pokrštavanja muslimana, jer Crnoj Gori fali Crnogoraca, s obzirom na to da se Srbi ne daju prevesti u drugu naciju – kaže Krcić.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U osudi su se pridružili i Društvo bošnjačkih pisaca skandinavskih zemalja, Bošnjački kulturni centar, Bošnjačka nacionalna zajednica u Crnoj Gori.

– Direktor rožajskog Centra za kulturu očito se u ovom slučaju nije mešao u svoj posao, pa mu je ekstremni i poltronistički žiri pripremio političku i versku ekskomunikaciju. Azemović je bio poznat po islamskom načinu življenja i bio tolerantan intelektualac koji je negovao dobre odnose među narodima. Uvereni smo da će ovaj skandal biti međunarodno osuđen – saopštava Matica Bošnjaka Sandžaka.

Književnik Šćepović je objasnio da “karikatura na koricama ima sasvim drugo značenje”.

cg uvreda 3

Nagrađeni Šćepović (desno)

– Žao mi je ako sam na bilo koji način uvredio nečija osećanja, ali i što je žiri danima bio izložen neprijatnostima i blaćenju po društvenim mrežama – bila je reakcija Šćepovića. – Književnost nije korica, već ono između korica. Voleo bih da ljudi koji su pisali o naslovnici pročitaju bar deo moje knjige, ne zbog toga da će shvatiti da su bili u krivu, već da neki sledeći put ne učine istu stvar. Velika mi je čast što je moja knjiga zavredila nagradu “Zaim Azemović”, čiji opus do kraja ne poznajem, ali ga poznajem dovoljno da sam svestan značaja koji njegov lik i delo imaju za kulturni prostor Crne Gore.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Profesor Agim Ljajić ističe da karikatura na knjizi ne bi trebalo ikome da smeta.

– Ona smeta samo onima koji žele da stvaraju slavu na tuđ račun, odnosno na račun Azemovića. Poslednjih dana su mnogi putem društvenih mreža štošta napisali protiv odluke žirija, ne znajući da semantički ova svinja ili krme, kako su je nazivali, u Orvelovoj 1984. predstavlja vlastodršce koji rade sve što im se prohte – dodaje profesor Ljajić, koji tvrdi da je to samo fina aluzija na to krme iz Orvelovog romana koja predstavlja pohlepu, stradanje, neminovnost dešavanja mimo nas i iza nas, a svima nama određuje život.

ČLANOVI ŽIRIJA

NA čelu žirija koji je doneo nagradu laureatu bila je profesorka državnog Univerziteta u Novom Pazaru dr Nadija Rebronja, a članovi pesnik Enver Muratović i Agim Ljajić. Na konkurs za književnu nagradu prispelo je 11 tekstova, a u najuži izbor su pored nagrađenog ušla i dela “Čekajući Turke” Zehnije Bulića, i knjiga pisama “Nastorov pehar” Asmira Kujevića.

(Večernje novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.